net/notebooki - konfiguracja, optymalizacja i wybór najlepszych narzędzi dla tych maszyn

Moderator: e X t 7 3

mooop12
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Re: net/notebooki - konfiguracja, optymalizacja i wybór najlepszych narzędzi dla tych maszyn

Post autor: mooop12 »

Wadliwy coś ten touchpad na linuxie chyba :/ To nie żaden synaptic, tylko jakiś ELAN.

@EDIT
Wiem że to OT, ale jak zmienić prędkość przewijania?
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: net/notebooki - konfiguracja, optymalizacja i wybór najlepszych narzędzi dla tych maszyn

Post autor: e X t 7 3 »

hmm a jaka maszyna ??

Jeszcze co do filmów ... na tym kernelu pod maszynami z grafiką Intela i sterowniku gl w Smplayerze możecie spokojnie odtwarzać filmy 720p kodowane x264 do .mkv. Full HD też działają choć nie tak idealnie płynnie, jak 720p. Testowane na Lenovo s10 (Jedno rdzeniowy Atom 270 i GMA950).

Pozdrawiam
mooop12
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

Samsung N150 Plus
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

hmm a samsung tools zainstalowane tak ? ... one czasem nie modyfikują konfiguracji touchpada ?

Pozdrawiam
mooop12
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

Wydaje mi się że nie, nie do tego to służy. Ja to zainstalowałem tylko ze względu na nie działające przyciski regulacji podświetlenia.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

a po restarcie X`ów nadal nie działa przewijanie po krawędzi ?
mooop12
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

Nie :(
wojciechr
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 17.04
Środowisko graficzne: Unity

Post autor: wojciechr »

Zainstawloałem 13.6 i zachowuje się jak rakieta, jest duuużo szybszy- dizęki Ext73 za Twoją kolejną dobrą robotę- BRAWO!! Mam tylko jedno pytanie jak ten efekt rozwijania touchpadem stron uzyskać?
Awatar użytkownika
pingwin114
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 14.10
Kontakt:

Post autor: pingwin114 »

@wojciechr
System -> preferencje -> Mysz -> Panel dodytkowy

zaznacz przewijanie dwoma palcami

btw. nie wiem e X t 7 3 czy testowałeś bluetooth na kernelu 13.2, ale u mnie transfer z netbooka na telefon (n900) przyspieszył co najmniej trzykrotnie, co baaardzo mnie cieszy, bo często z bluta w netbooku korzystam
Pavel
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Post autor: Pavel »

Nietypowy problem pod 13.2 k8 - nie działa klawiatura (Apple aluminiowa). Przy Grubie jest ok, można wybrać kernel, w trakcie uruchamiania mignie ze 3 razy lampka Capslock, a pozniej klawiatura przestaje działać - nie można się zalogować :/ pod wcześniejszymi 12.5 i poprzednie jest OK.
Kubuntu 10.10 stacjonarka

PS na testowym 11.04 (odpalany z live usb) z domyślnym jajkiem 2.6.38 klawiatura działa
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Re: net/notebooki - konfiguracja, optymalizacja i wybór najlepsz

Co do klawiatury mam pewne podejrzenia, do touchpada także. Zobaczymy, czy mam racje.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Zatem zmodyfikuje kernel i testową wersje 13.3 udostępnię najdalej do jutra.

Jeszcze, co do kernela ... wzrost wydajności i responsywności, który jest wynikiem kompilacji zmian w kernelu oraz moich "skromnych pomysłów" na konfigurację kernela. Nie mam czasu w tym momencie nad szerszym rozwodzeniem się nad "procesem twórczym", to co udało się osiągać jest wynikiem żmudnej analizy zachowania poszczególnych elementów kernela, ich wzajemnych relacji i zależności. Przykładem niech będzie grupowanie procesów. Przyjecie tego z dobrodziejstwem inwentarza (konfiguracja startowa), nie tylko nie będzie skutkować wzrostem responsywności, ale wręcz jej spadkiem ! ... a "efektem ubocznym", będzie tu także czasem nawet znaczny spadek wydajności. Zatem trochę czasu zajęło mi analizowanie zależności poszczególnych elementów (ich wpływu na siebie). Ponadto niejako w wyniku tzw. "Bang", [jak pisałem czasami miewam "olśnienia" ;)], udało mi się dzięki zmianie jednego elementu kernela, który teoretycznie w ogólne nie powinien mieć aż takiego wpływu na omawianą sferę, podnieść znacznie responsywność, czego mam nadzieje doświadczacie Panie i Panowie.

Ponadto, omawiany skok wydajności - rzędu nawet ok. 50 % (w omawianych już zastosowaniach) jest tylko ... preludium ! Otóż po przejściu na Ubuntu 11.04, dzięki nowej Mesie skok wydajności może osiągać nawet poziom 100 % - w stosunku do kernela 12.6, ... a i to nie koniec. Jeśli wszystkie zapowiedzi się sprawdzą, nie będzie po drodze problemów, to po wejściu kernela 2.6.39 ... możemy sie spodziewać kolejnego skoku wydajności. Sądzę, ze w stosunku do 12.6 nawet o 150 % ! ... a w skrajnych przypadkach nawet o 200 % [w omawianym zakresie obliczeń 3D - przez układy Intela i także Ati i Nvidii na sterownikach otwartych]. Ponadto kernel, który otrzymaliście do testów (v13.2) ma jeszcze rezerwy mocy - tak od 5-25 %) ... którą celowo dozuje, gdyż związane są z opcją Transparent Hugepage Support. Kernel v13.2 obecnie działa w trybie madvise ... zatem THS działa tylko wtedy gdy aplikacja potrafi to dobrodziejstwo wykorzystać ... oczywiście można tez włączyć tryb always ... wtedy mamy znowu skok wydajności ... ale mogą pojawić się problemy. Oczywiście mam kernel, który działa z włączoną opcją always, ale na chwilę obecną poczekam z jego pełnym wdrożeniem, prawdopodobnie do Ubuntu 11.04.

Jeszcze odnośnie nowej architektury kernela ... cóż, jak ją zobaczyłem pomyślałem ... chyba Linus powiedział - dobra teraz kernel dla tunerów - wchodzimy z wykopem na salony Desktop ;). Po prostu widać, że w końcu wysłuchano większość próśb tunerów/developerów kerneli dla stacji roboczych/not/netbooków. Inaczej ujmując - to tak jak by do seryjnego Mitsubishi Lancera dodawano WRC-Kit, a Producent mówił - umiesz Pan wykorzystać ? proszę bardzo - zrób Pan "potwora".

Jeszcze kwestia BFQ ... otwórz opóźnienie wersji dla 2.6.38 wynika ... z mojej winy :P. Paolo Valente czeka bowiem na wyniki moich testów BFQ v1 i V2. Jak pisałem stwierdziłem pewne problemy (dlatego wersja 13.2 bazuje na CFQ) ... zatem dziś priorytetem oprócz zadań służbowych ;), są testy BFQ - inaczej zostanę "zlinczowany" przez innych developerów patchy i kerneli (ZEN, Cyanogen, etc.) ;P.

Pozdrawiam
mooop12
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

A mając zamknięte sterowniki nvidii, na kernelu K8 jaka będzie wydajność?
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Skok będzie niższy niż pod Intelem, ale i tak odczuwalny - w szczególności w grach - tu przede wszystkim pod Wine - tu skok nawet o 10-30 %.

Pozdrawiam
mooop12
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

A są w ogóle jakieś otwarte sterowniki dla nvidii?
Awatar użytkownika
aniulka87
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 11.10
Kontakt:

Post autor: aniulka87 »

Dzisiaj zainstalowałam najnowszy kernel i przygód z nim już miałam sporo. Póki co jest ok, choć wiele nie mogę powiedzieć o wydajności itp. Jest jednak jedna rzecz, która mnie bardzo denerwuje. Mianowicie przy uruchamianiu kompa, gdy już się zaloguję pojawia się szary ekran. Tak jest przez dobrą minutę, a potem dopiero tempem żółwia pojawia się tapetka i cała reszta. Konsultowałam już to z kolegą ext73 i póki co nie wiemy dlaczego tak się dzieje, jednak chciałabym zapytać czy ktoś ma podobnie?
Awatar użytkownika
luk1don
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: luk1don »

mooop12 pisze:A są w ogóle jakieś otwarte sterowniki dla nvidii?
Tak, są. Dla nvidii podejdą vesa, nv ale najbardziej nouveau:)

ext73
Z wielką chęcią bym potestował Twoje najnowsze kernele, ale bez dodanych skryptów samobudujących initrd nie mogę, gdyż nie chcę śmiecić sobie w systemie. Zrób coś z tym, albo Ci napiszę jak to zrobić na priv:)
mooop12
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

luk1don pisze:
mooop12 pisze:A są w ogóle jakieś otwarte sterowniki dla nvidii?
Tak, są. Dla nvidii podejdą vesa, nv ale najbardziej nouveau:)

ext73
Z wielką chęcią bym potestował Twoje najnowsze kernele, ale bez dodanych skryptów samobudujących initrd nie mogę, gdyż nie chcę śmiecić sobie w systemie. Zrób coś z tym, albo Ci napiszę jak to zrobić na priv:)
Patrząc po aktualnym statusie nouveau to sobie raczej podaruję... I wydaje mi się że w najbliższym czasie tego raczej nie dokończą :)
taedoju
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 11.10

Post autor: taedoju »

co do nowego kernela póki co =
przy assult cube na początku wywaliło mi błąd dźwięku audio pulse, jednak przy ponownym odpaleniu wróciło do normy wszystko(tj dźwięk był)
ładując netbooka po kliknięciu na baterie rozwija się podwójny pasek czasu ładowania baterii, a bez ładowania po kliknieciu na baterię jest pojedyńczy
responsywnośc b.dobra filmy w flashu chodza płynnie ;) zobaczymy dalej
Awatar użytkownika
pingwin114
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 14.10
Kontakt:

Post autor: pingwin114 »

z tym paskiem ładowania baterii, to u mnie też tak czasem jest, że podwójnie pokazuje i czasem w konsloi "występuje" pewien artefakt graficzny:

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „kernele e X t 7 3”