Testujemy 13.04 Raring Ringtail

zovalik
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Posty: 212
Rejestracja: 16 gru 2006, 23:03
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Testujemy 13.04 Raring Ringtail

Post autor: zovalik » 07 kwie 2013, 20:34

Przecież masz napisane co zrobić:
The NTFS partition is in an unsafe state. Please resume and shutdown
Windows fully (no hibernation or fast restarting), or mount the volume
read-only with the 'ro' mount option.
Awatar użytkownika
mistrz1
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Posty: 857
Rejestracja: 16 kwie 2012, 17:18
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 17.10
Środowisko graficzne: KDE4
Architektura: x86
Lokalizacja: Związek Socjalistycznych Republik Europejskich. Dystrykt – Polska

Re: Testujemy 13.04 Raring Ringtail

Post autor: mistrz1 » 07 kwie 2013, 22:34

U mnie w Firefoksie i w Thunderbirdzie zmienia godzinę o dwie godziny wstecz przy każdym mailu. Na laptopie mam właściwą godzinę, a gdy zaloguję się na pocztę przez www mam info o otrzymaniu maila o dwie godziny wcześniej, tak samo jest na Thunderbirdzie (imap). Gdy uruchomię Vistę i zaloguję się na pocztę przez www albo Thunderbirda godzina jest prawidłowa dla tych samych starych i nowych maili. Nie wiem czy wina jest w produktach Mozilli, czy Kubuntu coś miesza.
"Jeśli robisz to, co zawsze robiłeś, masz to, co zawsze miałeś" – Sokrates
JerryG
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Posty: 914
Rejestracja: 28 lut 2008, 21:22
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: KDE4
Architektura: x86_64

Re: Testujemy 13.04 Raring Ringtail

Post autor: JerryG » 07 kwie 2013, 22:44

U mnie tylko systemowy czas nie ustawia sie na letni, w programach czy przegadarkach jest OK
- - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Samsung NP-RF511-S05PL i7, GeForce GT 540M, BCM4313
Awatar użytkownika
mistrz1
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Posty: 857
Rejestracja: 16 kwie 2012, 17:18
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 17.10
Środowisko graficzne: KDE4
Architektura: x86
Lokalizacja: Związek Socjalistycznych Republik Europejskich. Dystrykt – Polska

Re: Testujemy 13.04 Raring Ringtail

Post autor: mistrz1 » 08 kwie 2013, 12:16

Uruchomiłem wersję Live beta2 z usb i ma te same błędy, które są w wersji zainstalowanej u mnie przez upgrade.
"Jeśli robisz to, co zawsze robiłeś, masz to, co zawsze miałeś" – Sokrates
Awatar użytkownika
Miras1990
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 95
Rejestracja: 04 lut 2011, 10:40
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 14.10
Środowisko graficzne: KDE4
Architektura: x86_64
Lokalizacja: Leżajsk
Kontakt:

Re: Testujemy 13.04 Raring Ringtail

Post autor: Miras1990 » 08 kwie 2013, 21:03

zovalik pisze:Przecież masz napisane co zrobić:
The NTFS partition is in an unsafe state. Please resume and shutdown
Windows fully (no hibernation or fast restarting), or mount the volume
read-only with the 'ro' mount option.
Próbowałem i nic to nie dało więc wróciłem do Kubuntu 12.10 i na nim jest wszystko ok. System nie był w stanie hibernacji tylko normalnie go wyłączyłem więc powinien działać tak jak na Kubuntu 12.10. Ale dzięki za pomoc;)
Pozdrawiam
PC: CPU: Intel Core i5-3570 RAM: Patriot 8GB 2133MHz GPU: NVIDIA GTX 770 4GB DYSK: OCZ Vertex 4 128GB + WD RED 1TB
Laptop: HP Probook 450 G2 (CPU: i5-4210u, RAM: 8GB, GPU: Intel HD 4400, DYSK: Samsung 840 EVO 250GB)
Telefon: Nokia Lumia 930
Awatar użytkownika
mistrz1
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Posty: 857
Rejestracja: 16 kwie 2012, 17:18
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 17.10
Środowisko graficzne: KDE4
Architektura: x86
Lokalizacja: Związek Socjalistycznych Republik Europejskich. Dystrykt – Polska

Re: Testujemy 13.04 Raring Ringtail

Post autor: mistrz1 » 09 kwie 2013, 08:48

mistrz1 pisze:U mnie w Firefoksie i w Thunderbirdzie zmienia godzinę o dwie godziny wstecz przy każdym mailu. Na laptopie mam właściwą godzinę, a gdy zaloguję się na pocztę przez www mam info o otrzymaniu maila o dwie godziny wcześniej, tak samo jest na Thunderbirdzie (imap). Gdy uruchomię Vistę i zaloguję się na pocztę przez www albo Thunderbirda godzina jest prawidłowa dla tych samych starych i nowych maili. Nie wiem czy wina jest w produktach Mozilli, czy Kubuntu coś miesza.
Naprawiłem godzinę w Firefoksie i Thunderbirdzie przez polecenie:

Kod: Zaznacz cały

sudo dpkg-reconfigure tzdata
Ale jeśli w ustawieniach zegara kliknę opcję automatycznie dostosuj czas, to ustawia czas UTC, a poza tym nie chce zapamiętać tej opcji.
"Jeśli robisz to, co zawsze robiłeś, masz to, co zawsze miałeś" – Sokrates
Awatar użytkownika
Ziendal
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 69
Rejestracja: 17 lis 2008, 21:29
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 13.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Testujemy 13.04 Raring Ringtail

Post autor: Ziendal » 10 kwie 2013, 00:17

Miras1990 pisze:
zovalik pisze:Przecież masz napisane co zrobić:
The NTFS partition is in an unsafe state. Please resume and shutdown
Windows fully (no hibernation or fast restarting), or mount the volume
read-only with the 'ro' mount option.
Próbowałem i nic to nie dało więc wróciłem do Kubuntu 12.10 i na nim jest wszystko ok. System nie był w stanie hibernacji tylko normalnie go wyłączyłem więc powinien działać tak jak na Kubuntu 12.10. Ale dzięki za pomoc;)
Pozdrawiam
Wyłącz Fast Boot w Windows 8, Kubuntu 12.10 pewnie montuje tylko jako tylko do odczytu, stąd wydaje Ci się że jest w porządku, chyba.
Awatar użytkownika
mistrz1
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Posty: 857
Rejestracja: 16 kwie 2012, 17:18
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 17.10
Środowisko graficzne: KDE4
Architektura: x86
Lokalizacja: Związek Socjalistycznych Republik Europejskich. Dystrykt – Polska

Re: Testujemy 13.04 Raring Ringtail

Post autor: mistrz1 » 10 kwie 2013, 10:28

U mnie po wybudzeniu z uśpienia w dalszym ciągu włączają się wiatraki na maksymalne obroty. Po wciśnięciu przycisku zasilania powinien zapytać o wylogowanie, a wyłącza laptopa. Nie działa uśpienie po zamknięciu pokrywy laptopa, wyłącza się tylko ekran. Sprawdzałem w ustawieniach KDE, jest prawidłowo. Kubuntu instalowane od nowa. U was też są te objawy?
"Jeśli robisz to, co zawsze robiłeś, masz to, co zawsze miałeś" – Sokrates
Laos
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Posty: 261
Rejestracja: 20 lis 2009, 18:51
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: XFCE
Architektura: x86_64

Re: Testujemy 13.04 Raring Ringtail

Post autor: Laos » 10 kwie 2013, 13:59

Poprawcie mnie jeżeli się mylę, ale 13.04 będzie miał krócej wsparcie (tylko do stycznia 2014) niż 12.10, który ma mieć wsparcie do 04.2014. Czyli by doczekać do wersji LTS 14.04 trzeba by 2 razy reinstalować (na 13.04 i na 13.10). Będąc na 12.10 nie trzeba by nic robić do 14.04.
zovalik
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Posty: 212
Rejestracja: 16 gru 2006, 23:03
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Testujemy 13.04 Raring Ringtail

Post autor: zovalik » 10 kwie 2013, 15:02

13.04 ma skrócone wsparcie z 18 do 9 miesięcy więc masz racje.
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Posty: 1727
Rejestracja: 02 lis 2010, 22:45
Płeć: Kobieta
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Testujemy 13.04 Raring Ringtail

Post autor: linuxozaurus » 10 kwie 2013, 15:08

Laos pisze:Poprawcie mnie jeżeli się mylę, ale 13.04 będzie miał krócej wsparcie (tylko do stycznia 2014) niż 12.10, który ma mieć wsparcie do 04.2014. Czyli by doczekać do wersji LTS 14.04 trzeba by 2 razy reinstalować (na 13.04 i na 13.10). Będąc na 12.10 nie trzeba by nic robić do 14.04.
Będąc na 13.04 zabraknie ci trzech miesięcy wsparcia a więc musisz jeszcze przed skoczyć na 13.10 aby przejść na LTS będąc na 12.10 ledwo dotrwasz do LTS ( może ci zabraknąć paru dni wsparcia nim przejdziesz na LTS.
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
SGS z CyanogenMod 11
Google Nexus 7 z SlimRom
Awatar użytkownika
Dwimenor
Redaktor
Redaktor
Posty: 1260
Rejestracja: 18 mar 2008, 16:14
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 13.10
Architektura: x86_64

Re: Testujemy 13.04 Raring Ringtail

Post autor: Dwimenor » 11 kwie 2013, 09:34

Hmm, po ostatniej aktualizacji Rhythmboxa przestało działać sterownie indicatora na górnym panelu Unity. To coś u mnie?
Poniższe zdanie jest fałszywe.
Powyższe zdanie jest prawdziwe.
Awatar użytkownika
ethanak
Wygnańcy
Posty: 3054
Rejestracja: 04 gru 2007, 13:19
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Kontakt:

Re: Testujemy 13.04 Raring Ringtail

Post autor: ethanak » 11 kwie 2013, 12:48

mi właśnie launchpad wyciepał builda bo gcc nie mógł znaleźć exp i kazał sobie zapodać -lm. ciekawe że do tej pory jakoś znajdował bo jest w konfigu do samplerate... jakaś nowa moda że teraz trzeba będzie nawet glibca z palca gcc podawać?
Awatar użytkownika
qnebra
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Posty: 177
Rejestracja: 06 maja 2012, 23:38
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Testujemy 13.04 Raring Ringtail

Post autor: qnebra » 11 kwie 2013, 15:12

Dwimenor pisze:Hmm, po ostatniej aktualizacji Rhythmboxa przestało działać sterownie indicatora na górnym panelu Unity. To coś u mnie?
U mnie też się rozkraczyło, a szkoda. Fajna sprawa.
laptop: Lenovo G565/ CPU: AMD Athlon II P 340/ RAM: 4GB/ GPU: AMD Radeon Mobility 5470
Awatar użytkownika
Dwimenor
Redaktor
Redaktor
Posty: 1260
Rejestracja: 18 mar 2008, 16:14
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 13.10
Architektura: x86_64

Re: Testujemy 13.04 Raring Ringtail

Post autor: Dwimenor » 11 kwie 2013, 15:16

To chyba jest coś z samym sterowaniem z poziomu "głośniczka", bo żaden odtwarzacz nie działa. Widać aktualizacja rhythmboxa zbiegła się w czasie i niepotrzebnie go posądziłem
Poniższe zdanie jest fałszywe.
Powyższe zdanie jest prawdziwe.
Awatar użytkownika
qnebra
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Posty: 177
Rejestracja: 06 maja 2012, 23:38
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Testujemy 13.04 Raring Ringtail

Post autor: qnebra » 12 kwie 2013, 12:04

https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+bug/1168330

Ten kto ma problemy z tym głośniczkiem niech zgłasza, zrobiłem bug report.
laptop: Lenovo G565/ CPU: AMD Athlon II P 340/ RAM: 4GB/ GPU: AMD Radeon Mobility 5470
Awatar użytkownika
Dwimenor
Redaktor
Redaktor
Posty: 1260
Rejestracja: 18 mar 2008, 16:14
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 13.10
Architektura: x86_64

Re: Testujemy 13.04 Raring Ringtail

Post autor: Dwimenor » 15 kwie 2013, 13:50

Po dzisiejszych aktualizacjach (lub weekendowych, nie sprawdzałem dokładnie) zaczęło działać tak jak powinno.
(była gdzieś aktualizacja indicator-sound)
Poniższe zdanie jest fałszywe.
Powyższe zdanie jest prawdziwe.
Awatar użytkownika
mistrz1
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Posty: 857
Rejestracja: 16 kwie 2012, 17:18
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 17.10
Środowisko graficzne: KDE4
Architektura: x86
Lokalizacja: Związek Socjalistycznych Republik Europejskich. Dystrykt – Polska

Re: Testujemy 13.04 Raring Ringtail

Post autor: mistrz1 » 18 kwie 2013, 09:53

Po dzisiejszych aktualizacjach użycie procesora przez pulseaudio wynosi 48-50%.
"Jeśli robisz to, co zawsze robiłeś, masz to, co zawsze miałeś" – Sokrates
Awatar użytkownika
ethanak
Wygnańcy
Posty: 3054
Rejestracja: 04 gru 2007, 13:19
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Kontakt:

Re: Testujemy 13.04 Raring Ringtail

Post autor: ethanak » 18 kwie 2013, 10:10

Masz standardowe ustawienia PA czy coś gmerałeś?
Awatar użytkownika
mistrz1
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Posty: 857
Rejestracja: 16 kwie 2012, 17:18
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 17.10
Środowisko graficzne: KDE4
Architektura: x86
Lokalizacja: Związek Socjalistycznych Republik Europejskich. Dystrykt – Polska

Re: Testujemy 13.04 Raring Ringtail

Post autor: mistrz1 » 18 kwie 2013, 10:14

Standardowe.
"Jeśli robisz to, co zawsze robiłeś, masz to, co zawsze miałeś" – Sokrates
Zablokowany

Wróć do „Raring Ringtail”