Testujemy 13.04 Raring Ringtail

Awatar użytkownika
123wilk
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Posty: 100
Rejestracja: 09 kwie 2010, 18:40
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 13.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Re: Testujemy 13.04 Raring Ringtail

Post autor: 123wilk » 18 kwie 2013, 10:46

Co do tego
The NTFS partition is in an unsafe state. Please resume and shutdown
Windows fully (no hibernation or fast restarting), or mount the volume
read-only with the 'ro' mount option.
Windows 8 tak naprawdę nie wyłącza pc, tylko go hibernuje, na dysku po kilka GB na jeden profil a potem podczas włączania tylko to wczytuje. Jak nie do końca wyłączysz 8 to potem sterownik ntfs nie pozwoli ci otworzyć dysków ntfs bo niby się dane popsują. Proponuję włączyć Windows 8 i zamknąć go normalnie a potem włączyć Ubuntu powinno być ok.

Wracając do Ubuntu 13.04 wreszcie ktoś wpadł na pomysł za który dałbym mu Nobla, jak program się zawiesi to po chwili jest restartowany, to samo tyczy się systemu, coś jak menadżer zadań w Windowsie tylko tutaj samo wykrywa że coś nie bungla i naprawia proces, genialne. Nie nie chodzi mi o restart pc, na moment przyciemnia zawieszony program a potem on już działa. I robi to samo. Ssie tyle co 8, może trochę mniej obciąża procka ale to jeden diabeł. Różnice w wydajności to szybsze kopiowanie plików, start, mniej zajmuje na dysku, no i nie muli neta pobieraniem aktualizacji w tle bez mojej zgody. Mogę to śmiało powiedzieć to pierwsza wersja ubuntu która moim zdaniem nie ma kompleksów przed Windowsem, do zastosowań www, filmy, fb styka.
Awatar użytkownika
mistrz1
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Posty: 857
Rejestracja: 16 kwie 2012, 17:18
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 17.10
Środowisko graficzne: KDE4
Architektura: x86
Lokalizacja: Związek Socjalistycznych Republik Europejskich. Dystrykt – Polska

Re: Testujemy 13.04 Raring Ringtail

Post autor: mistrz1 » 18 kwie 2013, 11:19

Po tych aktualizacjach pulseaudio zaczęło mocno używać procesora (49%).

Kod: Zaznacz cały

python2.7 (2.7.4-2ubuntu1, 2.7.4-2ubuntu2) Upgraded
python2.7-minimal (2.7.2-2ubuntu1, 2.7.4-2ubuntu2) Upgraded
libpython2.7-stdlib (2.7.4-2ubuntu1, 2.7.4-2ubuntu2) Upgraded
libpython2.7-minimal (2.7.4-2ubuntu1, 2.7.4-2ubuntu-2) Upgraded
libpython2.7 (2.7.4-2ubuntu1, 2.7.4-2ubuntu2) Upgraded
-- 18 kwi 2013, o 15:10 --

Czasem Firefox potrafi się zawiesić.

-- 18 kwi 2013, o 15:41 --

Co do wiatraka działającego na maksymalnych obrotach po wybudzeniu z uśpienia, to ten sam efekt występuje w najnowszym openSuse 12.3. Mówię o moim laptopie, być może na innych jest wszystko dobrze. Czyżby to mogła być wina jądra albo KDE?
"Jeśli robisz to, co zawsze robiłeś, masz to, co zawsze miałeś" – Sokrates
Awatar użytkownika
123wilk
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Posty: 100
Rejestracja: 09 kwie 2010, 18:40
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 13.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Re: Testujemy 13.04 Raring Ringtail

Post autor: 123wilk » 18 kwie 2013, 15:44

Chrome działa wyśmienicie. Też tak macie że w menu pod prawym klawiszem myszki jak klikniecie w Pliki to przez chwilę sekundę widać podkreślenia pod pewnymi literami np:
tak to wygląda przed najechanie myszą : Nowy katalog

Gdy najadę myszą to podkreślenie znika:
screeny

http://zapodaj.net/images/8054c7654f628.png
http://zapodaj.net/images/a3989c1a9e319.png

//bear7: Niedopuszczalny rozmiar grafiki - szczegóły w regulaminie forum.
Awatar użytkownika
rob006
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Posty: 417
Rejestracja: 28 paź 2007, 23:11
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Re: Testujemy 13.04 Raring Ringtail

Post autor: rob006 » 18 kwie 2013, 16:15

Taki ficzer - podkreślenia to skróty klawiaturowe, które znikają w momencie użycia myszki (co niejako wyklucza chęć użycia skrótu klawiaturowego). Żadna nowość, w 12.04 też tak mam.
Awatar użytkownika
123wilk
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Posty: 100
Rejestracja: 09 kwie 2010, 18:40
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 13.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Re: Testujemy 13.04 Raring Ringtail

Post autor: 123wilk » 18 kwie 2013, 20:55

Dziwne to bo np, w menu Chrome działa to odwrotnie przed najechaniem myszą nic nie wyświetla a jak najadę to widać te podkreślenia, trochę to denerwujące, da radę to wyłączyć ?
Awatar użytkownika
mistrz1
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Posty: 857
Rejestracja: 16 kwie 2012, 17:18
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 17.10
Środowisko graficzne: KDE4
Architektura: x86
Lokalizacja: Związek Socjalistycznych Republik Europejskich. Dystrykt – Polska

Re: Testujemy 13.04 Raring Ringtail

Post autor: mistrz1 » 19 kwie 2013, 08:08

Odnośnie dużego użycia procesora przez pulseaudio, zrobiłem tak: zatrzymałem proces pulseaudio, wylogowałem się i zalogowałem się ponownie, uruchomiłem proces pulseaudio i okazuje się, że po takim zabiegu działa prawidłowo.

-- 19 kwi 2013, o 14:53 --

Sprawdziłem, czy wystarczy wylogować się i zalogować, aby pulseaudio działało prawidłowo i okazuje się, że to wystarczy.
"Jeśli robisz to, co zawsze robiłeś, masz to, co zawsze miałeś" – Sokrates
Awatar użytkownika
spidi
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 42
Rejestracja: 06 lut 2007, 20:42
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: KDE4
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Testujemy 13.04 Raring Ringtail

Post autor: spidi » 19 kwie 2013, 19:24

A u mnie w Kubuntu nie idzie odpalić Skype i nie ma pełnego spolszczenia :|
JerryG
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Posty: 914
Rejestracja: 28 lut 2008, 21:22
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: KDE4
Architektura: x86_64

Re: Testujemy 13.04 Raring Ringtail

Post autor: JerryG » 19 kwie 2013, 20:20

Wejdz w ustawienia systemowe a tam w Ustawienia Regionalne, dodaj PL i sciagnie potrzebne pliki lokalizacyjne.
Skype zainstalowany dziala.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Samsung NP-RF511-S05PL i7, GeForce GT 540M, BCM4313
Awatar użytkownika
spidi
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 42
Rejestracja: 06 lut 2007, 20:42
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: KDE4
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Testujemy 13.04 Raring Ringtail

Post autor: spidi » 19 kwie 2013, 20:29

JerryG pisze:Wejdz w ustawienia systemowe a tam w Ustawienia Regionalne, dodaj PL i sciagnie potrzebne pliki lokalizacyjne.
Skype zainstalowany dziala.
Oj no ... aż taki noob z Linuxa to nie jestem :) Gdyby to działało to bym nic nie pisał. Tak samo dodawanie "locale" z poziomy Synaptic'a.
Część softu jest spolszczona a część nie.
Skype'a na razie odpuszczam :|
Awatar użytkownika
mistrz1
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Posty: 857
Rejestracja: 16 kwie 2012, 17:18
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 17.10
Środowisko graficzne: KDE4
Architektura: x86
Lokalizacja: Związek Socjalistycznych Republik Europejskich. Dystrykt – Polska

Re: Testujemy 13.04 Raring Ringtail

Post autor: mistrz1 » 19 kwie 2013, 20:43

Usuń Skype, a później usuń katalog .Skype w /home, skopiuj tylko swój profil i później podmienisz go, gdy zainstalujesz Skype. Co do spolszczenia to usuń i zainstaluj ponownie. Nie wiemy, co robiłeś, więc każdy podpowiada metody, od których najlepiej zacząć, a poziom znajomości obsługi przez użytkowników jest różny i trudno od razu stwierdzić, co kto umie.

Z tym spolszczeniem to czasem też tak mam, że nie zawsze i wszystko działa, chociaż czasem to i lepiej, bo są błędy w tłumaczeniu i lepiej, gdy jest po angielsku, wtedy nie kłuje w oczy.
"Jeśli robisz to, co zawsze robiłeś, masz to, co zawsze miałeś" – Sokrates
Awatar użytkownika
spidi
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 42
Rejestracja: 06 lut 2007, 20:42
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: KDE4
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Testujemy 13.04 Raring Ringtail

Post autor: spidi » 19 kwie 2013, 21:26

To jest świeżo postawiony dzisiaj system z wszystkimi dostępnymi aktualizacjami także katalogu .Skype nie ma więc nie ma co usuwać :|
Być może problem jest w wersji 32 bitowej bo ja siedzę na 64 bitowym Kubuntu.

Spolszczenie odinstalowywałem i instalowałem od nowa - nic to, wersja rozwojowa (choć zaawansowana) więc trzeba poczekać.

Z ostatniej chwili: Gaupol wywala błąd przy uruchamianiu a Muon jest niestabilny.
Awatar użytkownika
mistrz1
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Posty: 857
Rejestracja: 16 kwie 2012, 17:18
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 17.10
Środowisko graficzne: KDE4
Architektura: x86
Lokalizacja: Związek Socjalistycznych Republik Europejskich. Dystrykt – Polska

Re: Testujemy 13.04 Raring Ringtail

Post autor: mistrz1 » 19 kwie 2013, 21:35

W przyszłym tygodniu przewidywana jest wersja już stabilna. Zobaczymy, jak to wyjdzie i czy wszystko będzie działać, i na wszelki wypadek zainstaluję od nowa. A jak się okaże, że nie za bardzo wszystko działa to wrócę do 12.10.
"Jeśli robisz to, co zawsze robiłeś, masz to, co zawsze miałeś" – Sokrates
Awatar użytkownika
spidi
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 42
Rejestracja: 06 lut 2007, 20:42
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: KDE4
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Testujemy 13.04 Raring Ringtail

Post autor: spidi » 19 kwie 2013, 21:36

mistrz1 pisze:W przyszłym tygodniu przewidywana jest wersja już stabilna. Zobaczymy, jak to wyjdzie i czy wszystko będzie działać, i na wszelki wypadek zainstaluję od nowa. A jak się okaże, że nie za bardzo wszystko działa to wrócę do 12.10.
Czytasz mi w myślach :)
JerryG
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Posty: 914
Rejestracja: 28 lut 2008, 21:22
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: KDE4
Architektura: x86_64

Re: Testujemy 13.04 Raring Ringtail

Post autor: JerryG » 19 kwie 2013, 22:14

Nie wiem, mi dziala OK
Co prawda Muon nie informowal o aktualizacjach ale w Synapticu jak widze to klikalem, nawet przed chwila bylo pare lacznie z kernelem.
A Muon wylecial z mojego laptopa takze przed chwila :mrgreen: zamiast niego bedzie Apper.

Godzina tez sie naprawila przy pomocy komendy

Kod: Zaznacz cały

sudo dpkg-reconfigure tzdata
- - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Samsung NP-RF511-S05PL i7, GeForce GT 540M, BCM4313
Awatar użytkownika
mistrz1
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Posty: 857
Rejestracja: 16 kwie 2012, 17:18
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 17.10
Środowisko graficzne: KDE4
Architektura: x86
Lokalizacja: Związek Socjalistycznych Republik Europejskich. Dystrykt – Polska

Re: Testujemy 13.04 Raring Ringtail

Post autor: mistrz1 » 20 kwie 2013, 08:33

Po dzisiejszych aktualizacjach pulseaudio działa prawidłowo.
"Jeśli robisz to, co zawsze robiłeś, masz to, co zawsze miałeś" – Sokrates
Awatar użytkownika
makson
Redaktor
Redaktor
Posty: 1538
Rejestracja: 23 mar 2009, 07:10
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: XFCE
Architektura: x86_64

Re: Testujemy 13.04 Raring Ringtail

Post autor: makson » 20 kwie 2013, 13:12

Mesa3D 9.1.1 jest już w repozytoriach, więc można sprawdzić jak system działa na nowych otwartych sterownikach.
Miałem Linuksa, zanim stało się to modne.
Awatar użytkownika
qnebra
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Posty: 177
Rejestracja: 06 maja 2012, 23:38
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Testujemy 13.04 Raring Ringtail

Post autor: qnebra » 20 kwie 2013, 20:22

W tej chwili używam Ubuntu 13.04 od dwóch miesięcy jako jedynego systemu. Windows 8 się rozkraczył i wita czarnym ekranem po zalogowaniu, a niestety nie mam jak tego naprawić :cry: . Właśnie z tego powodu mam drugi system na dysku. Może nieco wrażeń po dość sporych aktualizacjach z tego tygodnia:

- system przez większość czasu działa bardzo dobrze, nie wiesza się zbytnio.
- podgląd w Dashu (PPM na program, plik czy co innego) działa znacznie płynniej niż poprzednio
- ani razu nie miałem wyłączenia laptopa z powodu przegrzania co dobrze rokuje na przyszłość
laptop: Lenovo G565/ CPU: AMD Athlon II P 340/ RAM: 4GB/ GPU: AMD Radeon Mobility 5470
djoaza
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 78
Rejestracja: 29 paź 2009, 13:02
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Re: Testujemy 13.04 Raring Ringtail

Post autor: djoaza » 24 kwie 2013, 11:13

Wie ktoś o której jutro można pobrać Ubuntu 13.04 i skąd ?
Awatar użytkownika
qnebra
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Posty: 177
Rejestracja: 06 maja 2012, 23:38
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Testujemy 13.04 Raring Ringtail

Post autor: qnebra » 24 kwie 2013, 21:58

laptop: Lenovo G565/ CPU: AMD Athlon II P 340/ RAM: 4GB/ GPU: AMD Radeon Mobility 5470
djoaza
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 78
Rejestracja: 29 paź 2009, 13:02
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Re: Testujemy 13.04 Raring Ringtail

Post autor: djoaza » 24 kwie 2013, 22:47

A wiadomo o której ?
Zablokowany

Wróć do „Raring Ringtail”