[SOLVED]Ubuntu 13.04 - Centrum oprogramowania Ubuntu nie działa

Awatar użytkownika
eszel89
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 23
Rejestracja: 08 cze 2009, 10:42
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 13.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Kontakt:

[SOLVED]Ubuntu 13.04 - Centrum oprogramowania Ubuntu nie działa

Post autor: eszel89 » 25 mar 2013, 19:43

Witam,
Klikanie na ikonkę Centrum oprogramowania Ubuntu nie powoduje żadnej reakcji.
Poprzez terminal dostaję:

Kod: Zaznacz cały

xxx@xxx-ASUSK54LY:~$ sudo software-center
Traceback (most recent call last):
  File "/usr/bin/software-center", line 128, in <module>
    from softwarecenter.ui.gtk3.app import SoftwareCenterAppGtk3
  File "/usr/share/software-center/softwarecenter/ui/gtk3/app.py", line 37, in <module>
    import webbrowser
  File "/usr/lib/python2.7/webbrowser.py", line 505, in <module>
    register_X_browsers()
  File "/usr/lib/python2.7/webbrowser.py", line 489, in register_X_browsers
    register(browser, None, Chrome(browser))
NameError: global name 'Chrome' is not defined
Ubuntu 13.04, ASUS X54HLY

EDIT
W sumie problem rozwiązałem. Napiszę rozwiązanie, nie stracę.
Powyższy problem na launchpadzie https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+bug/1159816
Sprawdziłem podobny bug https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+sour ... ug/1159636
I tam był patch. Problem wynika z Pythona2 i po instalacji Chrome sypią się niektóre programy.
Zapisujemy plik https://launchpadlibrarian.net/13520335 ... 59636.diff na przykład na pulpicie a potem w terminalu przechodzimy na pulpit:

Kod: Zaznacz cały

xxx@xxx-ASUSK54LY:~/Pulpit$ sudo patch -p0 < python2.7_2.7.4~rc1-2ubuntu1_LP1159636.diff
Wszystko ponownie działa. W sumie to tyle
Ostatnio zmieniony 25 mar 2013, 22:48 przez eszel89, łącznie zmieniany 2 razy.
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Posty: 6688
Rejestracja: 20 sty 2009, 23:12
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64
Lokalizacja: pwd

Re: Centrum oprogramowania Ubuntu nie działa

Post autor: bear7 » 25 mar 2013, 20:03

Ubuntu 13.04 jest póki co w fazie rozwoju - na forum raczej dzielimy się spostrzeżeniami na temat tego wydania i/oraz potwierdzamy znalezione błędy, które następnie zgłaszane są na launchpadzie. Inaczej mówiąc, nie rozwiązujemy jeszcze problemów związanych z tym wydaniem, gdyż może się to okazać zwykłym błędem. Sprawdź na launchpadzie, czy podobny problem nie został już zgłoszony. Jeżeli dany błąd nie został jeszcze zgłoszony, warto by było to zrobić - informacje jak raportować znalezione błędy, można znaleźć w tym poradniku.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
Laos
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Posty: 319
Rejestracja: 20 lis 2009, 18:51
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86_64

Re: [SOLVED]Ubuntu 13.04 - Centrum oprogramowania Ubuntu nie działa

Post autor: Laos » 27 mar 2013, 13:00

Witam
U mnie to wygląda trochę inaczej.
Centrum Oprogramowania się uruchamia - Obrazek

Tylko jak się wejdzie do poszczególnych działów to nie ma żadnych programów - Obrazek

Obrazek

Myślałem, że coś pokopałem ze źródłami -
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A na koniec jest to:
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Raring Ringtail”