Testujemy Ubuntu 13.10 Saucy Salamander

pavbaranov
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Posty: 299
Rejestracja: 26 sie 2013, 10:01
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: KDE4
Architektura: x86_64

Re: Testujemy Ubuntu 13.10 Saucy Salamander

Post autor: pavbaranov » 15 wrz 2013, 18:25

U mnie się Xubuntu na Mirze w ogóle nie uruchamia :(
Awatar użytkownika
xxx666xxx
Wygnańcy
Posty: 472
Rejestracja: 24 lut 2013, 16:36
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64
Lokalizacja: Jestem nomadem...

Re: Testujemy Ubuntu 13.10 Saucy Salamander

Post autor: xxx666xxx » 15 wrz 2013, 18:44

U mnie na X-Mir'ze śmiga dużo lepiej niż na gołym X.Org'u . Szczególnie podoba mi się większe wsparcie jesli chodzi o różnorodność rozdzielczości na VGA-Out . X-Mir daje ich więcej niż goły X.Org . No ale myśle , że to zapewne kwestia konfiguracji sprzętowej ... tu zrzucik ekranu w trakcie poznawania tej nowości : http://s23.postimg.org/amkmqe7jf/xubunt ... _remix.png
Laptop: Toshiba Satellite P75 / Intel i7 / 16GB DDR3 / 1TB SATA3 / Intel HD 4600 <= Debian 7.5 Wheezy MATE amd64.
pavbaranov
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Posty: 299
Rejestracja: 26 sie 2013, 10:01
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: KDE4
Architektura: x86_64

Re: Testujemy Ubuntu 13.10 Saucy Salamander

Post autor: pavbaranov » 15 wrz 2013, 18:51

Taaa... w sumie to dziwne, skoro za rozdzielczości odpowiada - jeśli się nie mylę - sterownik, a ten jest ten sam co w XOrg.
Awatar użytkownika
xxx666xxx
Wygnańcy
Posty: 472
Rejestracja: 24 lut 2013, 16:36
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64
Lokalizacja: Jestem nomadem...

Re: Testujemy Ubuntu 13.10 Saucy Salamander

Post autor: xxx666xxx » 15 wrz 2013, 19:02

Nie wiem ja się na tym nie znam aż tak szczegółowo . Jestem amatorem . Jednak widzę różnicę przy Xubuntu z samym X.Org a z dodanym X-Mir . W Xubuntu bez X-Mir'a działa mi na VGA-Out tylko rozdzielczość 800x600 natomiast ten z X-Mir'em ma na wyjściu VGA maksymalnie 1024x768 . Tak więc nie wiem jak to wyjaśnić co tam autor remix'a zmienił w sterowniku grafiki ale ten remix z X-Mirem jakoś bardziej mnie przekonuje niż Xubuntu 13.10 z gołym X.Org który pluje błędami systemowymi i dużo w nim nie działa ( bo Remix X-Mir Xubuntu 13.10 jak narazie nie zgłasza mi problemów ze swoim działaniem ) To kwestia gustu i konfiguracji sprzętowej . Twój Wybór jaki chcesz ( jeszcze testowy ) Xubuntu 13.10 czy ten oryginalny czy ten przerabiany przez kogoś z dodatkiem X-Mir'a . Mi osobiście pasuje Remix a komuś nie ...
Laptop: Toshiba Satellite P75 / Intel i7 / 16GB DDR3 / 1TB SATA3 / Intel HD 4600 <= Debian 7.5 Wheezy MATE amd64.
darekry
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 35
Rejestracja: 09 maja 2009, 00:19
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Testujemy Ubuntu 13.10 Saucy Salamander

Post autor: darekry » 25 wrz 2013, 19:44

Jak na chwilę obecną wygląda sytuacja z grafiką intela (i915) i Unity? zawsze testowałem przyszłe wydania bo nigdy nie było problemów z grafiką, a teraz to sam już nie wiem...
W ogóle teraz Unity jest wyświetlane przez Mir, czy wszystko leci do X-Mira?
Awatar użytkownika
mistrz1
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Posty: 857
Rejestracja: 16 kwie 2012, 17:18
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 17.10
Środowisko graficzne: KDE4
Architektura: x86
Lokalizacja: Związek Socjalistycznych Republik Europejskich. Dystrykt – Polska

Re: Testujemy Ubuntu 13.10 Saucy Salamander

Post autor: mistrz1 » 01 paź 2013, 13:09

Jaka wersja Wine u was jest? U mnie jest 1.4, a wydana wersja stabilna Wine to 1.6.
"Jeśli robisz to, co zawsze robiłeś, masz to, co zawsze miałeś" – Sokrates
Awatar użytkownika
xxx666xxx
Wygnańcy
Posty: 472
Rejestracja: 24 lut 2013, 16:36
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64
Lokalizacja: Jestem nomadem...

Re: Testujemy Ubuntu 13.10 Saucy Salamander

Post autor: xxx666xxx » 01 paź 2013, 19:27

Jak testowałem sobie Wine pod 13.10 zainstalowanym na dysku to z repo "Wine-Team" miałem Wine w wersji 1.7.1 ...
Laptop: Toshiba Satellite P75 / Intel i7 / 16GB DDR3 / 1TB SATA3 / Intel HD 4600 <= Debian 7.5 Wheezy MATE amd64.
witko
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Posty: 112
Rejestracja: 05 lis 2007, 11:28
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: KDE4
Architektura: x86_64

Re: Testujemy Ubuntu 13.10 Saucy Salamander

Post autor: witko » 06 paź 2013, 19:28

Pytanie,
uruchomił ktoś kamerę i Eagle na amd64 (X86_64) ?
pozdr, wk
Awatar użytkownika
mistrz1
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Posty: 857
Rejestracja: 16 kwie 2012, 17:18
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 17.10
Środowisko graficzne: KDE4
Architektura: x86
Lokalizacja: Związek Socjalistycznych Republik Europejskich. Dystrykt – Polska

Re: Testujemy Ubuntu 13.10 Saucy Salamander

Post autor: mistrz1 » 09 paź 2013, 08:03

Zmieniłem system na język angielski, zadziałało, później zmieniłem na język polski i nie zmieniło się na polski. Jest jakiś sposób wymuszający zmianę języka, jeśli nie zadziała w ustawieniach systemu?
"Jeśli robisz to, co zawsze robiłeś, masz to, co zawsze miałeś" – Sokrates
bear7
Moderator
Moderator
Posty: 6688
Rejestracja: 20 sty 2009, 23:12
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64
Lokalizacja: pwd

Re: Testujemy Ubuntu 13.10 Saucy Salamander

Post autor: bear7 » 09 paź 2013, 12:37

mistrz1 pisze:Jest jakiś sposób wymuszający zmianę języka, jeśli nie zadziała w ustawieniach systemu?
Tak, zgłosić na launchpadzie, aby babola nie było w finalnym wydaniu.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
Awatar użytkownika
xxx666xxx
Wygnańcy
Posty: 472
Rejestracja: 24 lut 2013, 16:36
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64
Lokalizacja: Jestem nomadem...

Re: Testujemy Ubuntu 13.10 Saucy Salamander

Post autor: xxx666xxx » 09 paź 2013, 18:05

Tu : https://launchpad.net/~joe-yasi/+archive/yasi dla osób chętnych do testowania jeszcze testowego Ubuntu 13.10 znajdziecie szereg różnych nowości bardzo często aktualizowanych ( nawet kilka razy w tygodniu ) dostepnych z poziomu PPA - Między innymi : Firefox 25.x , Wine 1.7.x , Wyland 1.2.x , XBMC 13 , Sterowniki NVidia/Intel i wiele wiele innych ... wejdźcie i zobaczcie ...
Laptop: Toshiba Satellite P75 / Intel i7 / 16GB DDR3 / 1TB SATA3 / Intel HD 4600 <= Debian 7.5 Wheezy MATE amd64.
bear7
Moderator
Moderator
Posty: 6688
Rejestracja: 20 sty 2009, 23:12
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64
Lokalizacja: pwd

Re: Testujemy Ubuntu 13.10 Saucy Salamander

Post autor: bear7 » 09 paź 2013, 20:50

Zastanawia mnie jedna rzecz, jaki jest powód umieszczenia "Uruchom ponownie..." i "Wyłącz" w opcjach przycisku koła zębatego (cogwheel czy jak on się tam nazywa - ten w prawym górnym rogu) w jednym miejscu, jak po wybraniu któregokolwiek przycisku mam do wyboru "Uruchom ponownie" lub "Wyłącz". Dopiero teraz to zauważyłem i wydaje mi się, że trochę to nie ma sensu...

Moim zdaniem, jak już oczekują jakieś akcji/reakcji od użytkownika, to powinno być odliczanie czasu z informacją "Jesteś pewien, że chcesz <tu nazwa akcji> komputer" lub coś w tym stylu.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
Awatar użytkownika
Mateusz91
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 45
Rejestracja: 03 sie 2011, 16:06
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 13.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Lokalizacja: KROSNO

Re: Testujemy Ubuntu 13.10 Saucy Salamander

Post autor: Mateusz91 » 10 paź 2013, 11:10

1. Unity w 13.10 wciąż niedoskonałe, ale zdecydowanie na plus w stosunku do 12.10: działa znacznie szybciej na moim sprzęcie niż w wersji poprzedniej.
2. Przewijanie stron w Firefoxie wygląda u mnie kiepsko: wyraźne "klatkowanie" przy własnościówce " NVIDIA-319".
3. Częste problemy ze startem wielu programów: nie uruchamiają się za pierwszym razem.
4. W końcu domyślnie działający panel przedni dla mojej karty dźwiękowej! ;)
Gigabyte GA-EP43-DS3/Intel Core 2 Quard Q9550 2833 MHz/GeForce GTS 250 1024 MB/4096 MB DDR3/Genius 6000 + Xonar DS/ + eMachines eM350
Awatar użytkownika
ethanak
Wygnańcy
Posty: 3054
Rejestracja: 04 gru 2007, 13:19
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Kontakt:

Re: Testujemy Ubuntu 13.10 Saucy Salamander

Post autor: ethanak » 10 paź 2013, 12:53

xxx666xxx pisze:Między innymi : Firefox 25.x , Wine 1.7.x , Wyland 1.2.x , XBMC 13 , Sterowniki NVidia/Intel i wiele wiele innych ... wejdźcie i zobaczcie ...
I tu ostrzegam: nie wszystko działa na wine 1.7.x.
Jeśli ktoś używa Ivony (w jakiejkolwiek formie, niekoniecznie mojego sapi4linux) może przeżyc ostre rozczarowanie.
Awatar użytkownika
xxx666xxx
Wygnańcy
Posty: 472
Rejestracja: 24 lut 2013, 16:36
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64
Lokalizacja: Jestem nomadem...

Re: Testujemy Ubuntu 13.10 Saucy Salamander

Post autor: xxx666xxx » 10 paź 2013, 12:53

Mateusz91 pisze:(...)
2. Przewijanie stron w Firefoxie wygląda u mnie kiepsko: wyraźne "klatkowanie" przy własnościówce " NVIDIA-319".
(...)
A z jakiego źródła masz sterowniki ? z Oficjalnego czy tego poprawionego specjalnie dla 13.10 Saucy Salamander przez Yashi ? ( repozytorium 3 posty wyżej ... )
ethanak pisze: I tu ostrzegam: nie wszystko działa na wine 1.7.x.
Jeśli ktoś używa Ivony (w jakiejkolwiek formie, niekoniecznie mojego sapi4linux) może przeżyc ostre rozczarowanie.
Fakt Ivona2 nie działa ale ona mi nie działała na wszystkich Wine począwszy od wersji 1.4.x aż do obecnego 1.7.x ( albo ja przynajmniej nie umiałem jej zmusić do poprawnego działania - to znaczy się uruchamiała się ale zaraz potem jak próbowałem przerobić tekst do mp3 następowała zwiecha ) . Ivona ( ta pierwsza wersja ) pod Wine 1.7.x działa bazbłędnie ( przynajmniej u mnie )
Laptop: Toshiba Satellite P75 / Intel i7 / 16GB DDR3 / 1TB SATA3 / Intel HD 4600 <= Debian 7.5 Wheezy MATE amd64.
Awatar użytkownika
Mateusz91
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 45
Rejestracja: 03 sie 2011, 16:06
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 13.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Lokalizacja: KROSNO

Re: Testujemy Ubuntu 13.10 Saucy Salamander

Post autor: Mateusz91 » 11 paź 2013, 13:10

xxx666xxx, sterowniki mam ze źródła oficjalnego.

Pragnę dodać jeszcze, że na moim PC'cie użycie pamięci RAM przez 13.10 w stosunku chociażby do 13.04 jest znacznie mniejsze. System ciągnie mi mniej więcej 500-550 RAM'u w spoczynku. Poprzednik miał wynik mniej więcej o 200-300 większy.
Gigabyte GA-EP43-DS3/Intel Core 2 Quard Q9550 2833 MHz/GeForce GTS 250 1024 MB/4096 MB DDR3/Genius 6000 + Xonar DS/ + eMachines eM350
Awatar użytkownika
ethanak
Wygnańcy
Posty: 3054
Rejestracja: 04 gru 2007, 13:19
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Kontakt:

Re: Testujemy Ubuntu 13.10 Saucy Salamander

Post autor: ethanak » 11 paź 2013, 13:29

xxx666xxx pisze: Fakt Ivona2 nie działa ale ona mi nie działała na wszystkich Wine począwszy od wersji 1.4.x aż do obecnego 1.7.x ( albo ja przynajmniej nie umiałem jej zmusić do poprawnego działania
Bo chcesz użyć windowsowej aplikacji a nie samego głosu. Głos działa bez problemu od 1.3 do 1.6, na 1.7 próba instalacji kończy się kilkoma stronami różnych niespecjalnie ciekawych cyferek.
Testowałem ostatnio na virtualboksie na xubuntu 13.10 (beta 2) głosy Ivony i działają bez problemu na wine 1.4
Awatar użytkownika
Tomfoc
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Posty: 1502
Rejestracja: 30 lis 2011, 21:14
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 17.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Re: Testujemy Ubuntu 13.10 Saucy Salamander

Post autor: Tomfoc » 11 paź 2013, 22:39

Ikona "Zainstaluj Ubuntu 13.10" widoczna na pulpicie jest nadal "martwa". Klikanie na niej nie powoduje żadnej reakcji.
Laptop: Lenovo Ideapad 300, CPU: Intel® Core™ i5-6200U CPU @ 2.30GHz × 4, GPU: Intel® HD Graphics 520 (Skylake GT2), RAM: 8 GB, HDD: 500 GB
Awatar użytkownika
michas2224
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Posty: 308
Rejestracja: 22 mar 2011, 19:30
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Re: Testujemy Ubuntu 13.10 Saucy Salamander

Post autor: michas2224 » 13 paź 2013, 10:08

Po kolejnej aktualizacji zauważyłem następujące niedogodności: brak wyników w dashu oraz znikający menubar. Teraz tylko czekać na kolejny update.
ubumaniak
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 59
Rejestracja: 25 maja 2011, 22:52
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Re: Testujemy Ubuntu 13.10 Saucy Salamander

Post autor: ubumaniak » 14 paź 2013, 11:25

Jest to pierwsza wersja Ubuntu, której nie mogę zainstalować na swoim laptopie - przynajmniej z usb. Słyszałem, że nie tylko ja mam ten problem, co niezbyt dobrze wróży;(
Zablokowany

Wróć do „Saucy Salamander”