[SOLVED] Niedziałający "pokaż aktywator dla X gdy nie jest uruchomiony"

pavbaranov
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Posty: 299
Rejestracja: 26 sie 2013, 10:01
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: KDE4
Architektura: x86_64

[SOLVED] Niedziałający "pokaż aktywator dla X gdy nie jest uruchomiony"

Postautor: pavbaranov » 14 wrz 2013, 11:05

Jak w temacie. W KDE istnieje możliwość pokazywania na panelu "aktywatora" programu nawet wówczas, gdy nie jest on uruchomiony. Działało i... przestało ;) I nie bardzo wiem gdzie szukać możliwości przywrócenia tej funkcji. Problem - prawdopodobnie - pojawił się po zainstalowaniu KDE z PPA Kubuntu updates (miałem to repozytorium na 13.04 i przechodząc Y-PPA-Manager włączył je również dla Saucy; sęk w tym, że obecnie w tym repozytorium w wersji dla Saucy pojawiają się śmieci, które winny być w Kubuntu-Experimental, są tu bowiem wersje git, a nie stabilne). Repozytorium to usunąłem przez ppa-purge, KDE cofnięte zostało do stabilnej wersji 4.11.1, ale problem występuje dalej. Prosiłbym o jakieś sugestie. Resztę już pewnie znajdę.
Ostatnio zmieniony 16 wrz 2013, 12:31 przez pavbaranov, łącznie zmieniany 1 raz.
bear7
Moderator
Moderator
Posty: 6688
Rejestracja: 20 sty 2009, 23:12
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64
Lokalizacja: pwd

Re: [13.10; KDE4.11] Niedziałający "pokaż aktywator dla X gdy nie jest uruchomiony"

Postautor: bear7 » 14 wrz 2013, 11:51

pavbaranov pisze:I nie bardzo wiem gdzie szukać możliwości przywrócenia tej funkcji. (...) Prosiłbym o jakieś sugestie. Resztę już pewnie znajdę.

Tutaj, co prawda dotyczy innego problemu, ale porada jest taka sama: viewtopic.php?f=231&t=166773&p=963723#p963717.

Powód takiej porady, znajdziesz tutaj: http://ubuntu.pl/forum/viewtopic.php?f=142&t=168998.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
pavbaranov
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Posty: 299
Rejestracja: 26 sie 2013, 10:01
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: KDE4
Architektura: x86_64

Re: [13.10; KDE4.11] Niedziałający "pokaż aktywator dla X gdy nie jest uruchomiony"

Postautor: pavbaranov » 14 wrz 2013, 12:04

bear7 pisze:Tutaj, co prawda dotyczy innego problemu, ale porada jest taka sama: viewtopic.php?f=231&t=166773&p=963723#p963717.

Powód takiej porady, znajdziesz tutaj: http://ubuntu.pl/forum/viewtopic.php?f=142&t=168998.


O którą poradę Ci chodzi? O zgłoszenie na launchpadzie? Zgłaszam wówczas, gdy eliminuję mój błąd, bo nie lubię deweloperom dodawać bezsensownej pracy. Tu szukam jedynie naprowadzenia w jaki sposób zdefiniować błąd, bo z tym mam problemy. Masz jakiś pomysł to podaj, a nie odsyłaj mnie do wątku, w którym można przeczytać o problemach wersji testowych. To doskonale wiem. Po prostu staram się dociec czy błąd powoduję ja (działało - nie działa), czy też jest to w istocie błąd jakiejś kompilacji zrobionej przez Kubuntu (w innych dystrybucjach: Chakra, Manjaro, Sabayon - z tych, które aktualnie mam) on nie występuje, a jak wspomniałem nie występował również wcześniej.

UPS: Natomiast, jeśli umieściłem temat w niewłaściwym miejscu, to uprzejmie proszę o jego przeniesienie do "testujemy Saucy" itd.
bear7
Moderator
Moderator
Posty: 6688
Rejestracja: 20 sty 2009, 23:12
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64
Lokalizacja: pwd

Re: [13.10; KDE4.11] Niedziałający "pokaż aktywator dla X gdy nie jest uruchomiony"

Postautor: bear7 » 14 wrz 2013, 13:23

pavbaranov pisze:Tu szukam jedynie naprowadzenia w jaki sposób zdefiniować błąd, bo z tym mam problemy. Masz jakiś pomysł to podaj, a nie odsyłaj mnie do wątku, w którym można przeczytać o problemach wersji testowych.

Naprowadzenia?
pavbaranov pisze:W KDE istnieje możliwość pokazywania na panelu "aktywatora" programu nawet wówczas, gdy nie jest on uruchomiony. Działało i... przestało ;) I nie bardzo wiem gdzie szukać możliwości przywrócenia tej funkcji.

Jak dla mnie, to na prośbę o naprowadzenie to nie wygląda...

Problem - prawdopodobnie - pojawił się po zainstalowaniu KDE z PPA Kubuntu updates (...) sęk w tym, że obecnie w tym repozytorium w wersji dla Saucy pojawiają się śmieci, które winny być w Kubuntu-Experimental, są tu bowiem wersje git, a nie stabilne). Repozytorium to usunąłem przez ppa-purge, KDE cofnięte zostało do stabilnej wersji

Po prostu staram się dociec czy błąd powoduję ja (działało - nie działa), czy też jest to w istocie błąd jakiejś kompilacji zrobionej przez Kubuntu (w innych dystrybucjach: Chakra, Manjaro, Sabayon - z tych, które aktualnie mam) on nie występuje, a jak wspomniałem nie występował również wcześniej.

Aktualizacje do wydań testowych pojawiają się codziennie (czasami nawet kilka razy dziennie). Nie dość, że samo Ubuntu 13.10 jest w fazie testowej, to do tego jeszcze, korzystałeś z dodatkowego, testowego repozytorium. Korzystanie z ppa-purge działa, ale przywraca pakiety nie do wersji, które miałeś wcześniej, a przywraca do wersji pakietów, które aktualnie znajdują się w oficjalnym repozytorium. W twoim wypadku dochodzenie, co i gdzie się wyłożyło, raczej może graniczyć z cudem. Zacznij od założenia nowego konta użyszkodnika i sprawdź, czy ten sam problem jest na nowym koncie. Jak tak, to masz pewność, że problem siedzi w systemie, a nie w ustawieniach użytkownika. Jeżeli problem siedzi w systemie, to z powodu tego, że korzystasz/korzystałeś z dodatkowych repozytoriów, masz kłopot. Aby dojść co i gdzie się sypnęło, musiałbyś porównać zawartość oficjalnego PPA z zawartością PPA Kubuntu updates, przeglądnąć logi apta i sprawdzić, co i kiedy było instalowane i odinstalowane, a także co było w międzyczasie aktualizowane przez developerów. Możesz spróbować przeinstalować samo KDE, choć szczerze, to szybciej będzie pobrać obraz daily builda i przeinstalować system.

Zgłaszam wówczas, gdy eliminuję mój błąd, bo nie lubię deweloperom dodawać bezsensownej pracy.

Jest błąd, to się go zgłasza, bo później będą narzekania, gdy się okaże, że w wydaniu finalnym czegoś nie naprawili.

Wracając jednak do tego, czego szukasz w tym wątku, czyli:
Tu szukam jedynie naprowadzenia w jaki sposób zdefiniować błąd

Co powiesz na "brak ikon nieuruchomionych aplikacji na pasku aktywatorów w KDE"? Odpowiada? Z KDE nie korzystam, zatem jak to nie to, czego szukasz, to może ktoś inny Cię naprowadzi.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
pavbaranov
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Posty: 299
Rejestracja: 26 sie 2013, 10:01
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: KDE4
Architektura: x86_64

Re: [13.10; KDE4.11] Niedziałający "pokaż aktywator dla X gdy nie jest uruchomiony"

Postautor: pavbaranov » 14 wrz 2013, 13:59

@bear7 - nie będę się z Tobą kłócić, ale... wyraźnie napisałem: prosiłbym o jakieś sugestie, a z resztą dam sobie radę.
Nowego użytkownika sprawdziłem (w zasadzie to tego samego, ale z usuniętymi wszystkimi ustawieniami w .kde) - to samo.
Obecny mój system w 100% (jeśli chodzi o KDE) odpowiada temu, co jest w repozytoriach Ubuntu.
Zgłosić - jak powiedziałem - zgłoszę, muszę tylko wiedzieć czy to błąd mój, czy Kubuntu. W sumie najprościej to jeszcze sprawdzić poprzez uruchomienie pobranego livecd. Fakt.
Ostatniego zdania nie rozumiem. Nic nie powien na "brak ikon nieuruchomionych aplikacji na pasku aktywatorów w KDE", albowiem tytuł tematu jest dokładnym powtórzeniem tego jak to się w KDE nazywa.
Awatar użytkownika
mistrz1
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Posty: 853
Rejestracja: 16 kwie 2012, 17:18
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: wer. testowa
Środowisko graficzne: KDE4
Architektura: x86
Lokalizacja: Związek Socjalistycznych Republik Europejskich. Dystrykt – Polska

Re: [13.10; KDE4.11] Niedziałający "pokaż aktywator dla X gdy nie jest uruchomiony"

Postautor: mistrz1 » 14 wrz 2013, 14:08

U mnie działa aktywator. Instalowałem od początku 13.10. Zainstalowane wszystkie dotychczasowe aktualizacje. Obstawiałby więc, że to u ciebie jest coś namieszane.
"Jeśli robisz to, co zawsze robiłeś, masz to, co zawsze miałeś" – Sokrates
pavbaranov
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Posty: 299
Rejestracja: 26 sie 2013, 10:01
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: KDE4
Architektura: x86_64

Re: [13.10; KDE4.11] Niedziałający "pokaż aktywator dla X gdy nie jest uruchomiony"

Postautor: pavbaranov » 14 wrz 2013, 14:12

Też już sprawdziłem na nowym użytkowniku. Działa. Zatem błąd powodują jakieś moje ustawienia. Teraz diff w robocie ;) Temat - prawie do zamknięcia. Rozwiązenie podam i go zamknę jak znajdę w czym leży problem.

-- 14 wrz 2013, o 15:02 --

@mistrz1 - mam prośbę, czy mógłbyś zobaczyć, czy aktywator działa Ci również w przypadku, gdy masz ustawiony nie "Menadżer zadań" a "Menadżer zadań tylko z ikonami"? Przy tym drugim ustawieniu - u mnie aktywator nic nie daje i jeśli tak jest u Ciebie, to jest to na pewno błąd paczkowania w Kubuntu, bowiem w innych dystrybucjach (vide wyżej) nie ma z tym problemów.

-- 16 wrz 2013, o 12:32 --

Z jakąś poprawką problem został załatany i obecnie aktywator jest dostępny także w icontasks.

Wróć do „Saucy Salamander”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość