Przy próbie użycia Wacom One system się zawiesza

Miejsce przeznaczone na posty o Ubuntu w wersji dla urządzeń mobilnych.
mknut
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 25
Rejestracja: 24 kwie 2016, 19:34
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.10
Środowisko graficzne: GNOME

Przy próbie użycia Wacom One system się zawiesza

Post autor: mknut » 24 kwie 2016, 19:53

Posiadam tablet graficzny Wacom one. Wszystko było dobrze do przesiadki z ubuntu 15.04 na ubuntu 16.04.
Przechodząc do sedna sprawy gdy podłączam tablet to wszystko gra, natomiast gdy spróbuję użyć rysika to laptop się zawiesza i tabulator miga cały czas co to może znaczyć ?
Pomaga tylko wyłączenie laptopa przyciskiem. :confused:
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator
Posty: 6796
Rejestracja: 30 sie 2006, 13:11
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Re: Problem z wacom one

Post autor: mario_7 » 24 kwie 2016, 22:53

Brzmi trochę jak kernel panic (czyli błąd jądra systemu lub sterowników). Ewentualnie serwer graficzny pada.
Czy w stanie gdy tabulator miga można przejść do konsoli systemowej poprzez Ctrl+Alt+F1?
Czy po podłączeniu tabletu w dmesg lub Xorg.0.log są jakieś błędy?
Czytelnia - poczytaj, Google - poszukaj
mknut
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 25
Rejestracja: 24 kwie 2016, 19:34
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.10
Środowisko graficzne: GNOME

Re: Przy próbie użycia Wacom One system się zawiesza

Post autor: mknut » 24 kwie 2016, 23:51

Terminal nie działa......tylko przycisk zasilania.
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator
Posty: 6796
Rejestracja: 30 sie 2006, 13:11
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Re: Przy próbie użycia Wacom One system się zawiesza

Post autor: mario_7 » 24 kwie 2016, 23:56

A błędy w logach?

Kod: Zaznacz cały

dmesg | tail -n 30
tail -n 30 /var/log/X11/Xorg.0.log
Czytelnia - poczytaj, Google - poszukaj
mknut
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 25
Rejestracja: 24 kwie 2016, 19:34
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.10
Środowisko graficzne: GNOME

Re: Przy próbie użycia Wacom One system się zawiesza

Post autor: mknut » 25 kwie 2016, 00:02

Tak są błędy
mknut
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 25
Rejestracja: 24 kwie 2016, 19:34
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.10
Środowisko graficzne: GNOME

Re: Przy próbie użycia Wacom One system się zawiesza

Post autor: mknut » 25 kwie 2016, 00:09

[ 27.569790] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_UP): wlo1: link is not ready
[ 27.569915] ieee80211 phy0: rt2x00lib_request_firmware: Info - Loading firmware file 'rt3290.bin'
[ 27.679747] ieee80211 phy0: rt2x00lib_request_firmware: Info - Firmware detected - version: 0.37
[ 27.805801] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_UP): wlo1: link is not ready
[ 27.816416] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_UP): eno1: link is not ready
[ 28.018712] r8169 0000:05:00.0 eno1: link down
[ 28.018806] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_UP): eno1: link is not ready
[ 28.471332] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_UP): wlo1: link is not ready
[ 29.589741] wlo1: authenticate with 10:fe:ed:ca:95:68
[ 29.597662] wlo1: send auth to 10:fe:ed:ca:95:68 (try 1/3)
[ 29.599504] wlo1: authenticated
[ 29.601533] wlo1: associate with 10:fe:ed:ca:95:68 (try 1/3)
[ 29.605226] wlo1: RX AssocResp from 10:fe:ed:ca:95:68 (capab=0x431 status=0 aid=2)
[ 29.605324] wlo1: associated
[ 29.605456] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_CHANGE): wlo1: link becomes ready
[ 113.837099] usb 5-2: new full-speed USB device number 2 using xhci_hcd
[ 113.988874] usb 5-2: New USB device found, idVendor=056a, idProduct=0300
[ 113.988941] usb 5-2: New USB device strings: Mfr=1, Product=2, SerialNumber=0
[ 113.988950] usb 5-2: Product: CTL-471
[ 113.988958] usb 5-2: Manufacturer: Wacom Co.,Ltd.
[ 114.086767] input: Wacom Bamboo One S Pen as /devices/pci0000:00/0000:00:10.0/usb5/5-2/5-2:1.0/0003:056A:0300.0003/input/input16
[ 114.141342] wacom 0003:056A:0300.0003: hidraw2: USB HID v1.10 Mouse [Wacom Co.,Ltd. CTL-471] on usb-0000:00:10.0-2/input0
[ 114.147051] wacom 0003:056A:0300.0004: Unknown device_type for 'Wacom Co.,Ltd. CTL-471'. Assuming pen.
[ 114.147207] input: Wacom Bamboo One S Pen as /devices/pci0000:00/0000:00:10.0/usb5/5-2/5-2:1.1/0003:056A:0300.0004/input/input19
[ 114.147595] wacom 0003:056A:0300.0004: hidraw3: USB HID v1.10 Device [Wacom Co.,Ltd. CTL-471] on usb-0000:00:10.0-2/input1
[ 114.148846] wacom 0003:056A:0300.0004: wacom_set_report: ran out of retries (last error = -32)
mknut
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 25
Rejestracja: 24 kwie 2016, 19:34
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.10
Środowisko graficzne: GNOME

Re: Przy próbie użycia Wacom One system się zawiesza

Post autor: mknut » 25 kwie 2016, 00:10

mały wycinek kodu ponieważ kod przekracza dozwoloną ilość znaków.
mknut
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 25
Rejestracja: 24 kwie 2016, 19:34
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.10
Środowisko graficzne: GNOME

Re: Przy próbie użycia Wacom One system się zawiesza

Post autor: mknut » 25 kwie 2016, 00:11

tail: nie można otworzyć '/var/log/X11/Xorg.0.log' do czytania: Nie ma takiego pliku ani katalogu
mknut
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 25
Rejestracja: 24 kwie 2016, 19:34
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.10
Środowisko graficzne: GNOME

Re: Przy próbie użycia Wacom One system się zawiesza

Post autor: mknut » 25 kwie 2016, 00:12

11/Xorg.0.log' do czytania: Nie ma takiego pliku ani katalogu
Nie odnaleziono polecenia 'tail:', czy chodziło ci o:
Polecenie 'tail' z pakietu 'coreutils' (main)
Polecenie 'tailf' z pakietu 'util-linux' (main)
tail:: nie znaleziono polecenia
mknut
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 25
Rejestracja: 24 kwie 2016, 19:34
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.10
Środowisko graficzne: GNOME

Re: Przy próbie użycia Wacom One system się zawiesza

Post autor: mknut » 25 kwie 2016, 00:15

dmesg


[ 463.995491] usb 5-2: New USB device strings: Mfr=2, Product=3, SerialNumber=4
[ 463.995500] usb 5-2: Product: Android Phone
[ 463.995507] usb 5-2: Manufacturer: HTC
[ 463.995514] usb 5-2: SerialNumber: FA366W400552
[ 464.163866] usbcore: registered new interface driver cdc_ether
[ 464.209865] rndis_host 5-2:1.0 usb0: register 'rndis_host' at usb-0000:00:10.0-2, RNDIS device, aa:4c:18:d6:57:44
[ 464.209951] usbcore: registered new interface driver rndis_host
[ 464.240199] usbcore: registered new interface driver rndis_wlan
[ 464.253586] rndis_host 5-2:1.0 enxaa4c18d65744: renamed from usb0
[ 464.286137] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_UP): enxaa4c18d65744: link is not ready
[ 556.824665] usb 5-2: USB disconnect, device number 7
[ 556.825237] rndis_host 5-2:1.0 enxaa4c18d65744: unregister 'rndis_host' usb-0000:00:10.0-2, RNDIS device
[ 557.340156] usb 5-2: new high-speed USB device number 8 using xhci_hcd
[ 557.470789] usb 5-2: New USB device found, idVendor=0bb4, idProduct=0df9
[ 557.470805] usb 5-2: New USB device strings: Mfr=2, Product=3, SerialNumber=4
[ 557.470814] usb 5-2: Product: Android Phone
[ 557.470822] usb 5-2: Manufacturer: HTC
[ 557.470829] usb 5-2: SerialNumber: FA366W400552
[ 886.895406] usb 5-2: USB disconnect, device number 8
[ 905.797959] usb 5-2: new full-speed USB device number 9 using xhci_hcd
[ 905.949074] usb 5-2: New USB device found, idVendor=056a, idProduct=0300
[ 905.949086] usb 5-2: New USB device strings: Mfr=1, Product=2, SerialNumber=0
[ 905.949093] usb 5-2: Product: CTL-471
[ 905.949099] usb 5-2: Manufacturer: Wacom Co.,Ltd.
[ 905.960759] input: Wacom Bamboo One S Pen as /devices/pci0000:00/0000:00:10.0/usb5/5-2/5-2:1.0/0003:056A:0300.0005/input/input22
[ 905.961116] wacom 0003:056A:0300.0005: hidraw2: USB HID v1.10 Mouse [Wacom Co.,Ltd. CTL-471] on usb-0000:00:10.0-2/input0
[ 905.972621] wacom 0003:056A:0300.0006: Unknown device_type for 'Wacom Co.,Ltd. CTL-471'. Assuming pen.
[ 905.972744] input: Wacom Bamboo One S Pen as /devices/pci0000:00/0000:00:10.0/usb5/5-2/5-2:1.1/0003:056A:0300.0006/input/input25
[ 905.973188] wacom 0003:056A:0300.0006: hidraw3: USB HID v1.10 Device [Wacom Co.,Ltd. CTL-471] on usb-0000:00:10.0-2/input1
[ 905.975221] wacom 0003:056A:0300.0006: wacom_set_report: ran out of retries (last error = -32)
mknut
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 25
Rejestracja: 24 kwie 2016, 19:34
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.10
Środowisko graficzne: GNOME

Re: Przy próbie użycia Wacom One system się zawiesza

Post autor: mknut » 25 kwie 2016, 00:20

bardzo dziękuję za zainteresowanie :)
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator
Posty: 6796
Rejestracja: 30 sie 2006, 13:11
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Re: Przy próbie użycia Wacom One system się zawiesza

Post autor: mario_7 » 25 kwie 2016, 10:59

Wygląda na to, że to regresja w kernelu - https://lkml.org/lkml/2016/3/24/335
Nie miałem czasu wczytać się w szczegóły.

Aktualizacja:
Szybko przejrzałem zgłoszone błędy i widzę, że poprawka została wydana. Pojawi się w kernelu 4.6 i będzie portowana do starszych wersji. Także za jakiś czas tablet będzie działał. Jeśli bardzo chcesz już teraz go używać, to musiałbyś ręcznie skompilować sterownik z naniesioną poprawką.
Czytelnia - poczytaj, Google - poszukaj
mknut
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 25
Rejestracja: 24 kwie 2016, 19:34
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.10
Środowisko graficzne: GNOME

Re: Przy próbie użycia Wacom One system się zawiesza

Post autor: mknut » 25 kwie 2016, 12:53

Bardzo dziękuję za pomoc..poczekam trochę :clap: :roll:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Smartfony i tablety”