Android Fastboot i ADB

Miejsce przeznaczone na posty o Ubuntu w wersji dla urządzeń mobilnych.
Awatar użytkownika
Arkosake
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Posty: 166
Rejestracja: 07 lut 2009, 16:38
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64
Lokalizacja: Gdańsk

Android Fastboot i ADB

Post autor: Arkosake » 03 sty 2017, 23:27

Witam. Pisze bo już mi pomysłów zaczyna brakować. Bawił się ktoś w wgrywanie np. TWRP za pomocą komputera z Ubuntu na Androida? Otóż mam niecodzienną i dość dziwną sytuację związaną z tym zagadnieniem. Od początku: Aby rozpocząć zabawę wyposażyłem się w odpowiednie narzędzia używając komendy:

Kod: Zaznacz cały

sudo apt-get install android-tools-adb android-tools-fastboot
Oczywiście wszystkie wpisy uprawnienia na portach porobione tj. dla mojego telefonu utworzyłem plik w

Kod: Zaznacz cały

 /etc/udev/rules.d/51-android.rules.
 
i co prawda mam telefon Sony ale dla pewności dodałem dla każdego możliwego urządzenia z Andkiem jakie istnieje. Przykładowa linia dla Sony :

Kod: Zaznacz cały

SUBSYSTEM=="usb", ATTR{idVendor}=="0fce", MODE="0666", GROUP="plugdev"
Oczywiście na koniec

Kod: Zaznacz cały

sudo service udev restart
aby zmiany zostały zatwierdzone. No i sprawdzamy w telefonie włączam debugowanie i jako ze mój bootloader był zablokowany wykonałem w trybie fastboot polecenie z oficjalnym kodem od producenta :

Kod: Zaznacz cały

fastboot -i 0x0fce oem unlock 0x711A91692AF4B5CA
I świetnie operacja się powiodła w trybie serwisowym można przeczytać, że wszystko jest odblokowane (telefon miał root-a zrobionego wcześniej). No ale nie robiłem tego dla zabawy tylko aby wgrać jakieś OS w moim przypadku na XDA znalazłem wersję 7.1, który można wgrać po wcześniejszym wyposażeniu się w TWRP w wersji co najmniej 3.0. I tutaj zaczynają się cyrki. Gdy telefon jest włączony z debugowaniem po wpisaniu w terminal:

Kod: Zaznacz cały

adb devices
dostaję poprawną odpowiedź w postaci :

Kod: Zaznacz cały

List of devices attached
C********H	device
Więc wszystko działa wchodzę w fastboot czy to fizycznie za pomocą przycisków czy z pomocą polecenia :

Kod: Zaznacz cały

adb reboot bootloader
I sprawdzam czy w tym trybie mam łączność za pomocą polecenia :

Kod: Zaznacz cały

fastboot devices
jak nie trudno się domyśleć łączność jest i i dostaję stosowne potwierdzenie :

Kod: Zaznacz cały

C********H	fastboot
No i oto moment w którym po prostu nie mam pojęcia co się dzieję. Otóż po wprowadzeniu polecenia nie ważne czy na swoim koncie czy z sudo czy na root :

Kod: Zaznacz cały

fastboot flash recovery recovery.img
Odpowiedź zawsze jest taka sama :

Kod: Zaznacz cały

sending 'recovery' (10704 KB)...
OKAY [  0.339s]
writing 'recovery'...
FAILED (remote: Command not allowed)
finished. total time: 0.342s
Mało tego gdy chce sprawdzić za pomocą fastmode czy np. mam zdjęte zabezpieczenia wpisując :

Kod: Zaznacz cały

fastboot oem device-info
Dostaję tylko trzy kropki i nic więcej. Ewentualnie gdy po jakimś czasie najzwyczajniej odłączę przewód to pojawia się dodatkowo :

Kod: Zaznacz cały

...
FAILED (status read failed (No such device))
finished. total time: 128.331s
ale to chyba oczywiste skoro urządzenie zostało odłączone. Czy ktoś może się tym bawił i wie gdzie może być problem, dodam że to samo próbowałem zrobić z narzędziami odpalanymi z SDK efekt jak nie trudno się domyślić jest identyczny. Brakuje mi pomysłów, w sieci piszą że to wina sterowników ale jakim cudem część opcji działa jak np. wykrywanie urządzenia a inne już nie to nie miało by najmniejszego sensu. Mój telefon to Sony Xperia Z C6603 kompilacja 10.7.A.0.228 wersja andka 5.1.1. Przepraszam że tak długi temat ale chciałem wyjaśnić co robię aby było łatwiej znaleźć ewentualny błąd. P.S. ostatnią próbą było ściągnięcie najnowszej wersji ADB (1.0.36) i podmiana w katalogu BIN z nadaniem uprawnień, ale wszystko kończy się tak jak wyżej opisałem.
Awatar użytkownika
jacekalex
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Posty: 3923
Rejestracja: 17 cze 2007, 02:54
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: MATE
Architektura: x86_64

Re: Android Fastboot i ADB

Post autor: jacekalex » 04 sty 2017, 19:44

Popytaj na XDA, gdzie jest opisany sposób instalacji tego ROMU.


W ogóle, jeśli masz wgrane TWRP, to skopiuj obraz ROMU do fona i instaluj z poziomu TWRP.

Wygląda na to, że jakieś zabezpieczenia dalej działają w fonie (lub w obrazie recovery jest jakiś błąd), ale od strony Ubuntu raczej niewiele na to można poradzić.
Ostatnio zmieniony 05 sty 2017, 20:32 przez jacekalex, łącznie zmieniany 1 raz.
Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux :)
Awatar użytkownika
Arkosake
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Posty: 166
Rejestracja: 07 lut 2009, 16:38
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Android Fastboot i ADB

Post autor: Arkosake » 05 sty 2017, 15:36

Pisałem na stronie Ubuntu bo byłem święcie przekonany że problem jest gdzieś w sterownikach, ale jak się okazało po przeczytaniu połowy internetu, w 2 modelach rodziny Z nie występuje coś takiego jak recovery, a role te pełni boot. I tutaj tkwił problem, nie mogłem nic wgrać do czegoś co nie istnieje :-). Technicznie to odkryłem to trochę przez przypadek, a następnie zacząłem szukać potwierdzenia tej informacji. I buła la, wszystko hula jak marzenie mam telefon bez aplikacji od wielkiego G. Wpis jak by go zmodyfikować troszkę mógł by służyć za poradnik :lol: .
Awatar użytkownika
jacekalex
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Posty: 3923
Rejestracja: 17 cze 2007, 02:54
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: MATE
Architektura: x86_64

Re: Android Fastboot i ADB

Post autor: jacekalex » 05 sty 2017, 20:34

Arkosake pisze:Pisałem na stronie Ubuntu bo byłem święcie przekonany że problem jest gdzieś w sterownikach, ale jak się okazało po przeczytaniu połowy internetu, w 2 modelach rodziny Z nie występuje coś takiego jak recovery, a role te pełni boot. I tutaj tkwił problem, nie mogłem nic wgrać do czegoś co nie istnieje :-). Technicznie to odkryłem to trochę przez przypadek, a następnie zacząłem szukać potwierdzenia tej informacji. I buła la, wszystko hula jak marzenie mam telefon bez aplikacji od wielkiego G. Wpis jak by go zmodyfikować troszkę mógł by służyć za poradnik :lol: .
Na przyszłość najpierw się myśli i sprawdza pół internetu, a potem dopiero kupuje fona. :twisted:

Ja nigdy nie kupiłem żadnego grata, do którego nie było wolnych romów Andka dostępnych OTB, wraz ze sprawdzoną instrukcją instalacji.
Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Smartfony i tablety”