Testujemy Ubuntu 14.04 Trusty Tahr

bear7
Moderator
Moderator
Posty: 6688
Rejestracja: 20 sty 2009, 23:12
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64
Lokalizacja: pwd

Re: Testujemy Ubuntu 14.04 Trusty Tahr

Post autor: bear7 » 03 kwie 2014, 21:25

mistrz1 pisze: Dzisiejszy obraz Kubuntu też nie da się zainstalować. Mam dwa systemy na laptopie, Windowsa i Kubuntu. Nie działa ręczne partycjonowanie dysku, więc nie mogę zainstalować Kubuntu. Nie można zaznaczyć formatowania, ani wybrać „/” przy wyborze ext4 z księgowaniem. Na tej stronie https://wiki.kubuntu.org/TrustyTahr/Beta2/Kubuntu na dole niby jest info, że jest problem z partycjonowaniem ręcznym, więc zakładam, że wiedzą o tym i robią coś w tym kierunku, żeby to naprawić. Zanim pojawiła się wersja beta2 i KDE 4.12.95 wszystko działo.

Takie są objawy na moim laptopie. Może u innych działa.
@mistrz1, sprawdziłem jeszcze raz. Tym razem, spróbowałem zrobić to w sposób, w jaki ty to robisz i faktycznie jest problem.
Jeżeli wybiorę partycję, która jest już sformatowana w ext4, to faktycznie nie mam możliwości wyboru punktu montowania oraz nie można zaznaczyć, aby była sformatowana. Aby to obejść, wybierz najpierw jako ext2, zaznacz partycję do sformatowania i przypisz punkt montowania, po czym zmień z systemu plików z ext2 na ext4. U mnie to zadziałało. I instalacja ruszyła i system ponownie się zainstalował.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
Awatar użytkownika
mistrz1
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Posty: 857
Rejestracja: 16 kwie 2012, 17:18
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 17.10
Środowisko graficzne: KDE4
Architektura: x86
Lokalizacja: Związek Socjalistycznych Republik Europejskich. Dystrykt – Polska

Re: Testujemy Ubuntu 14.04 Trusty Tahr

Post autor: mistrz1 » 03 kwie 2014, 21:40

Wcześniej robiłem tak jak opisałeś na ext2, a później przestawiałem na ext4 i nie działało, a teraz nie sprawdzałem tego. Teraz testuję ten, który mam zainstalowany (64bity) i codziennie go aktualizuję i już pozostanę na nim do wersji finalnej. A jak już będzie finalna to przerzucę się na 32bity, bo jednak 2GB RAM to trochę mało na 64bity. Dzięki, że sprawdziłeś, więc oznacza to, że to jednak Kubuntu ma błąd. Ciekawi mnie, czemu tak długo schodzi im z naprawą? Może zapomnieli o tym błędzie?
"Jeśli robisz to, co zawsze robiłeś, masz to, co zawsze miałeś" – Sokrates
bear7
Moderator
Moderator
Posty: 6688
Rejestracja: 20 sty 2009, 23:12
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64
Lokalizacja: pwd

Re: Testujemy Ubuntu 14.04 Trusty Tahr

Post autor: bear7 » 03 kwie 2014, 21:46

A to nie jest czasami ten błąd, sznurek: https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+sour ... ug/1038522
Widzę, że siedzi on już dość długo...
Post #23 podaje obejście problemu, które opisano dość dobrze tutaj: http://askubuntu.com/questions/287338/k ... tion-setup
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
zovalik
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Posty: 212
Rejestracja: 16 gru 2006, 23:03
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Testujemy Ubuntu 14.04 Trusty Tahr

Post autor: zovalik » 04 kwie 2014, 10:22

Ubuntu One poleciało z systemu ;(
Szkoda, nawet dość aktywnie z tego korzystałem. Trzeba się całościowo już na Copy przerzucić.
Awatar użytkownika
pavulon85
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 34
Rejestracja: 20 paź 2013, 12:23
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86

Re: Testujemy Ubuntu 14.04 Trusty Tahr

Post autor: pavulon85 » 04 kwie 2014, 23:29

u mnie po jakiejść dziennej aktualizacji, chyba dzisiejszej nawet przestały montować się urządzenia usb, brak dostępu i tylko backup pomogł bo mam internet z modemem usb.
Awatar użytkownika
Pasman
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Posty: 163
Rejestracja: 06 sty 2013, 19:31
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Re: Testujemy Ubuntu 14.04 Trusty Tahr

Post autor: Pasman » 05 kwie 2014, 12:02

u mnie po jakiejść dziennej aktualizacji, chyba dzisiejszej nawet przestały montować się urządzenia usb, brak dostępu i tylko backup pomogł bo mam internet z modemem usb.
też miałem problem ze znikającymi uprawnieniami. reinstalacja z bety2 pomogła.
LUbuntu 17.04/64, i5-3210M, GT650M
Fedora 24
Awatar użytkownika
pavulon85
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 34
Rejestracja: 20 paź 2013, 12:23
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86

Re: Testujemy Ubuntu 14.04 Trusty Tahr

Post autor: pavulon85 » 05 kwie 2014, 15:44

mimo własnościowego sterownika wifi nie można go włączyć w network menagerze mam "wifi jest wylaczone przez przełacznik sprzetowy" jak go wduszam nie zapala sie, tylko przy wlaczaniu kompa chwile sie swieci.
Awatar użytkownika
lukitd
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Posty: 103
Rejestracja: 13 maja 2008, 21:02
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Testujemy Ubuntu 14.04 Trusty Tahr

Post autor: lukitd » 05 kwie 2014, 22:22

Widzę że w dalszym ciągu ani Ubuntu 14.04 ani Kubuntu 14.04 nie jest w pełni spolszczone. W Kubuntu dużo napisów jest jeszcze po angielsku natomiast w Ubuntu również, np. jak się kliknie prawym na pulpit i się wybierze Zmień tło pulpitu to się otworzy okno i tam większość napisów jest po angielsku. I tu mam pytanie czy jest szansa że to naprawią w wersji finalnej czy tak zostanie?
http://www.wopr.kazimierz-dolny.pl/ - WOPR Kazimierz Dolny drużyna nr 2
Awatar użytkownika
pavulon85
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 34
Rejestracja: 20 paź 2013, 12:23
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86

Re: Testujemy Ubuntu 14.04 Trusty Tahr

Post autor: pavulon85 » 06 kwie 2014, 00:09

mysle ze naprawia.. wczoraj byly jakies poprawki tlumaczen dla j.polskiego nawet ale w/w problemu nie rozwiazaly
bear7
Moderator
Moderator
Posty: 6688
Rejestracja: 20 sty 2009, 23:12
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64
Lokalizacja: pwd

Re: Testujemy Ubuntu 14.04 Trusty Tahr

Post autor: bear7 » 06 kwie 2014, 00:16

pavulon85 pisze:mysle ze naprawia.. wczoraj byly jakies poprawki tlumaczen dla j.polskiego nawet ale w/w problemu nie rozwiazaly
Zgodnie z planem wydawniczym, wszelkie tłumaczenia mają być ukończone do dnia 10-ego kwietnia, czyli do dnia ukazania się wydania kandydującego RC. Poczekamy, zobaczymy...

Przypominam tylko, że zamiast bezczynnie czekać, można się w pewnym stopniu przyczynić i pomóc:
bear7 pisze: Nie trzeba być programistą, aby pomóc w tłumaczeniu. Wystarczy konto na Launchpadzie i można podawać swoje sugestie: https://translations.launchpad.net/ubun ... y/+lang/pl.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
Awatar użytkownika
lukitd
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Posty: 103
Rejestracja: 13 maja 2008, 21:02
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Testujemy Ubuntu 14.04 Trusty Tahr

Post autor: lukitd » 06 kwie 2014, 15:11

Jeszcze jedna sprawa mnie irytuje w Ubuntu. Nie wiem czy to tylko dotyczy 14.04 czy też wcześniejszych wersji więc pisze to tu. Jak uruchamia mi się ubuntu to na planszy logowania wyświetlają mi się 2 różne tapety po kolei. Najpierw ta fioletowa a później ta którą mam na pulpicie. A zmienię tapetę pulpitu to potem na planszy logowania wyświetlają mi się 3 tapety wszystkie po kolei. Czy to jest normalne i czy da się coś z tym zrobić żeby była tylko jedna tapeta na ekranie logowania?
http://www.wopr.kazimierz-dolny.pl/ - WOPR Kazimierz Dolny drużyna nr 2
Awatar użytkownika
Dwimenor
Redaktor
Redaktor
Posty: 1260
Rejestracja: 18 mar 2008, 16:14
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 13.10
Architektura: x86_64

Re: Testujemy Ubuntu 14.04 Trusty Tahr

Post autor: Dwimenor » 06 kwie 2014, 18:26

lukitd pisze:Jeszcze jedna sprawa mnie irytuje w Ubuntu. Nie wiem czy to tylko dotyczy 14.04 czy też wcześniejszych wersji więc pisze to tu. Jak uruchamia mi się ubuntu to na planszy logowania wyświetlają mi się 2 różne tapety po kolei. Najpierw ta fioletowa a później ta którą mam na pulpicie. A zmienię tapetę pulpitu to potem na planszy logowania wyświetlają mi się 3 tapety wszystkie po kolei. Czy to jest normalne i czy da się coś z tym zrobić żeby była tylko jedna tapeta na ekranie logowania?
Też tak tam i nie potrafię zdiagnozować gdzie leży przyczyna.

-- 07 kwi 2014 14:16 --

Edit:
Po dzisiejszych (wczorajszych?) aktualizacjach zaczęło u mnie działać prawidłowo.
Poniższe zdanie jest fałszywe.
Powyższe zdanie jest prawdziwe.
Awatar użytkownika
mistrz1
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Posty: 857
Rejestracja: 16 kwie 2012, 17:18
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 17.10
Środowisko graficzne: KDE4
Architektura: x86
Lokalizacja: Związek Socjalistycznych Republik Europejskich. Dystrykt – Polska

Re: Testujemy Ubuntu 14.04 Trusty Tahr

Post autor: mistrz1 » 08 kwie 2014, 10:11

Działa wyszukiwanie plików w Kubuntu. Rozwiązaniem okazało się usuniecie całego katalogu .kde z mojego konta.

Instalacja Kubuntu z dzisiejszego obrazu dalej nie działa - brak możliwości formatowania partycji w ext4 i oznaczenia jej „/”.

-- 8 kwi 2014, o 11:46 --

Wykresy pokazują duże użycie procesora, a jak widać na liście, żaden program nie używa procesora tak bardzo. Ustawione jest sortowanie według użycia procesora, od największego. Czy źle działa monitor użycia procesora, czy może coś używa procesora, a nie widać go na liście programów?
Załączniki
zrzut ekranu3.jpeg
(158.42 KiB) Nie pobierany
"Jeśli robisz to, co zawsze robiłeś, masz to, co zawsze miałeś" – Sokrates
Awatar użytkownika
pavulon85
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 34
Rejestracja: 20 paź 2013, 12:23
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86

Re: Testujemy Ubuntu 14.04 Trusty Tahr

Post autor: pavulon85 » 08 kwie 2014, 12:15

zużycie masz 76% a w tabelce pokazuje znacznie mniej wiec cos oszukuje, a po pracy wiatraka nie poznajesz ze szybciej pracuje czy sie grzeje?
Awatar użytkownika
rob006
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Posty: 417
Rejestracja: 28 paź 2007, 23:11
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Re: Testujemy Ubuntu 14.04 Trusty Tahr

Post autor: rob006 » 08 kwie 2014, 12:24

Graficzne monitory ukrywają niektóre (wszystkie?) procesy systemowe - sprawdź htopem.
Awatar użytkownika
mistrz1
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Posty: 857
Rejestracja: 16 kwie 2012, 17:18
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 17.10
Środowisko graficzne: KDE4
Architektura: x86
Lokalizacja: Związek Socjalistycznych Republik Europejskich. Dystrykt – Polska

Re: Testujemy Ubuntu 14.04 Trusty Tahr

Post autor: mistrz1 » 08 kwie 2014, 12:34

Wiatrak szybciej chodził. A teraz już się uspokoiło i jest OK. Nie wiem, co było przyczyną.
"Jeśli robisz to, co zawsze robiłeś, masz to, co zawsze miałeś" – Sokrates
Awatar użytkownika
lukitd
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Posty: 103
Rejestracja: 13 maja 2008, 21:02
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Testujemy Ubuntu 14.04 Trusty Tahr

Post autor: lukitd » 08 kwie 2014, 12:40

mistrz1 pisze:Czy źle działa monitor użycia procesora, czy może coś używa procesora, a nie widać go na liście programów?
A w menu widok nie ma opcji pokaż ukryte procesy?

Możesz też sprawdzić użycie wszystkich procesów, w tym ukrytych w terminalu:

Kod: Zaznacz cały

ps -aux
Ruszyło coś ze spolszczeniem w kubuntu?
http://www.wopr.kazimierz-dolny.pl/ - WOPR Kazimierz Dolny drużyna nr 2
Awatar użytkownika
pavulon85
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 34
Rejestracja: 20 paź 2013, 12:23
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86

Re: Testujemy Ubuntu 14.04 Trusty Tahr

Post autor: pavulon85 » 08 kwie 2014, 13:38

działa wam vlc? nie uruchamia mi sie a w terminalu mam :

Kod: Zaznacz cały

bart@bart-HP-Compaq-6720s:~$ vlc
VLC media player 2.2.0-git Weatherwax (revision 2.2.0~~git20140407+r56304+122~ubuntu14.04.1)
Naruszenie ochrony pamięci (core dumped)

Awatar użytkownika
qnebra
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Posty: 177
Rejestracja: 06 maja 2012, 23:38
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Testujemy Ubuntu 14.04 Trusty Tahr

Post autor: qnebra » 08 kwie 2014, 17:48

Z tego co sobie przypominam, swego czasu na wykopie była taka plaga spamerów ukrywających reflinki do "Mafia Wars" za pomocą usług skracania linków. Uspokoili się od paru ładnych lat, a tu widzę, że ktoś musiał o tym przypomnieć.
pavulon85 pisze:działa wam vlc? nie uruchamia mi sie a w terminalu mam :

Kod: Zaznacz cały

bart@bart-HP-Compaq-6720s:~$ vlc
VLC media player 2.2.0-git Weatherwax (revision 2.2.0~~git20140407+r56304+122~ubuntu14.04.1)
Naruszenie ochrony pamięci (core dumped)

Mi się tak blender z ppa irie shinzuke wysypywał. Też było "core dumped"
laptop: Lenovo G565/ CPU: AMD Athlon II P 340/ RAM: 4GB/ GPU: AMD Radeon Mobility 5470
Awatar użytkownika
mistrz1
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Posty: 857
Rejestracja: 16 kwie 2012, 17:18
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 17.10
Środowisko graficzne: KDE4
Architektura: x86
Lokalizacja: Związek Socjalistycznych Republik Europejskich. Dystrykt – Polska

Re: Testujemy Ubuntu 14.04 Trusty Tahr

Post autor: mistrz1 » 08 kwie 2014, 20:41

bear7 pisze:A to nie jest czasami ten błąd, sznurek: https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+sour ... ug/1038522
Widzę, że siedzi on już dość długo...
Post #23 podaje obejście problemu, które opisano dość dobrze tutaj: http://askubuntu.com/questions/287338/k ... tion-setup
Postanowiłem sprawdzić, czy ta metoda zadziała i nie zadziałała, chyba, że coś źle wpisałem, ale sprawdzałem i wyglądało na to, że dobrze wpisałem.

Czyżby zapomnieli o tym błędzie? Jakoś nie chce mi się wierzyć, że nie umieją sobie z nim poradzić. Nie podoba mi się taka sytuacja, bo nie mogę zainstalować Kubuntu, gdy najdzie mnie ochota. Wyjdzie na to, że przy reinstalacji będę musiał zainstalować Ubuntu.
"Jeśli robisz to, co zawsze robiłeś, masz to, co zawsze miałeś" – Sokrates
Zablokowany

Wróć do „Trusty Tahr”