Testujemy Ubuntu 15.04 Vivid Vervet

Pararocker
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 26
Rejestracja: 20 cze 2011, 09:57
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Re: Testujemy Ubuntu 15.04 Vivid Vervet

Post autor: Pararocker » 25 sty 2015, 20:44

Czyli Kubuntu 15.04 będzie oparte już o biblioteki KDE5/Qt5? Ale chyba część aplikacji jeszcze i tak korzysta z bibliotek zawartych w KDE4 czy już wszystko przeszło na KDE5? 4.10 chyba jeszcze jest na KDE4, tak?
Pozdrawiam
topcat
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 53
Rejestracja: 28 paź 2007, 19:49
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 15.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64

Re: Testujemy Ubuntu 15.04 Vivid Vervet

Post autor: topcat » 25 sty 2015, 21:50

Pararocker pisze:Czyli Kubuntu 15.04 będzie oparte już o biblioteki KDE5/Qt5? Ale chyba część aplikacji jeszcze i tak korzysta z bibliotek zawartych w KDE4 czy już wszystko przeszło na KDE5? 4.10 chyba jeszcze jest na KDE4, tak?
Pozdrawiam
Jak na razie to jest taki mix aplikacji opartych na KDE4 i jego bibliotekach oraz aplikacji przeportowanych na kf5/Qt5
Awatar użytkownika
Urlich
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 43
Rejestracja: 24 sty 2015, 17:09
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 17.10
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86_64
Lokalizacja: Machu Picchu

Re: Testujemy Ubuntu 15.04 Vivid Vervet

Post autor: Urlich » 26 sty 2015, 11:39

Cześć, od samego początku mam zainstalowaną tą wersję 15.04 i wszystko pięknie działa. Mam tylko takie dwa problemy, czasem gdy uruchomię na docku po lewo firefox lub e-book viewer znikają ich ikony i jest znak zapytania, po ponownym uruchomieniu, ikony powracają. Nie wiem czy to nie wina odświeżania paska po lewo, jak odświeżyć Unity wewnętrznym poleceniem, bez instalowania pakietu unity-restart? Chodzi mi o takie coś jak w Cinnamon, gdzie wcisnąłem alt+F2 i wpisałem r. Drugi problem to te dwa komunikaty podczas aktualizacji systemu:

Kod: Zaznacz cały

W: Nie udało się pobrać http://extras.ubuntu.com/ubuntu/dists/vivid/main/source/Sources  404  Not Found

W: Nie udało się pobrać http://extras.ubuntu.com/ubuntu/dists/vivid/main/binary-i386/Packages  404  Not Found

E: Nie udało się pobrać niektórych plików indeksu, zostały one zignorowane lub użyto ich starszej wersji.
Czy mogę bezpiecznie usunąć z pliku /etc/apt/sources.list te repozytoria?

Kod: Zaznacz cały

## This software is not part of Ubuntu, but is offered by third-party
## developers who want to ship their latest software.
deb http://extras.ubuntu.com/ubuntu vivid main
deb-src http://extras.ubuntu.com/ubuntu vivid main
No bo nie wiem czy są potrzebne jako developerskie, w sumie i tak z nich nic nie jest aktualizowane, ponieważ wyskakują błędy 404.
Cieniek
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Posty: 109
Rejestracja: 14 cze 2007, 20:39
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Testujemy Ubuntu 15.04 Vivid Vervet

Post autor: Cieniek » 27 sty 2015, 16:53

Myślę, że te repo prędzej czy później się pojawią. Jak Cię drażni wspomniany komunikat to poprzedź ich wpisy znakiem "#" - będą ignorowane.
xander21
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 9
Rejestracja: 17 paź 2010, 17:13
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 11.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86

Laptop Radeon HD3200 Migające Poziome kreski Na Ekranie

Post autor: xander21 » 28 sty 2015, 19:39

Witam. Testuje ubuntu 15.04 i mam problem. Po instalacji systemu kubuntu 15.04 amd64, pojawiają się losowo migające poziome kreski. DOmyślam się, że to coś z sterownikami grafiki. Na kubuntu 14.04 jest ok. Na lts testowałem różne kernele i okazało się, że od 3.15 są te artefakty, więc to wina kernela. Zainstalowałem najnowszy 3.18.X nadal to samo. Już nie mam siły, sterowniki są, microcode amd64, linux-firmware free i nonfree są. Mesa domyślna jak i z repo oibafa to samo. Prosze o pomoc.
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel
Posty: 6453
Rejestracja: 29 paź 2008, 22:51
Płeć: Mężczyzna
Architektura: x86_64
Lokalizacja: KRK

Re: Laptop Radeon HD3200 Migające Poziome kreski Na Ekranie

Post autor: igotit4free » 28 sty 2015, 19:52

xander21 pisze:Witam. Testuje ubuntu 15.04 i mam problem. Po instalacji systemu kubuntu 15.04 amd64, pojawiają się losowo migające poziome kreski. DOmyślam się, że to coś z sterownikami grafiki. Na kubuntu 14.04 jest ok. Na lts testowałem różne kernele i okazało się, że od 3.15 są te artefakty, więc to wina kernela. Zainstalowałem najnowszy 3.18.X nadal to samo. Już nie mam siły, sterowniki są, microcode amd64, linux-firmware free i nonfree są. Mesa domyślna jak i z repo oibafa to samo. Prosze o pomoc.
A jakiego rodzaju pomocy się spodziewasz? Wziąłeś się za "testowanie" wersji która z natury rzeczy jest pełna błędów i niedoróbek... czego się spodziewasz? Że ktoś ci napisze i skompiluje adekwatne sterowniki czy kernel? W kwestii 15.04 wołanie o pomoc nabierze sensu gdzieś w czerwcu...

Przypominam, że wersja testowa jest dla ludzi którzy wiedzą co robią, napotkane problemy omawiamy w tym wątku, a nie w poszczególnych działach tematycznych na forum.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
Awatar użytkownika
Urlich
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 43
Rejestracja: 24 sty 2015, 17:09
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 17.10
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86_64
Lokalizacja: Machu Picchu

Re: Testujemy Ubuntu 15.04 Vivid Vervet

Post autor: Urlich » 29 sty 2015, 18:08

Ja tylko dodam, że Kubuntu 15.04 i Ubuntu 15.04 to już chyba nie jest ta sama dystrybucja zgodna we wszystkim. Próbowałem zainstalować na Ubuntu 15.04 KDE Plasma i nie da się zainstalować, próbowałem tego:

Kod: Zaznacz cały

sudo apt-add-repository ppa:kubuntu-ppa/next
sudo apt-get update
sudo apt-get install kubuntu-plasma5-desktop
Dlaczego Kubuntu korzysta w poleceniach z samego apt?

Kod: Zaznacz cały

sudo apt update
sudo apt install
Ostatnio zmieniony 29 sty 2015, 18:14 przez igotit4free, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj Code kiedy zamieszczasz komendy i wyniki z terminala.
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel
Posty: 6453
Rejestracja: 29 paź 2008, 22:51
Płeć: Mężczyzna
Architektura: x86_64
Lokalizacja: KRK

Re: Testujemy Ubuntu 15.04 Vivid Vervet

Post autor: igotit4free » 29 sty 2015, 18:19

Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
topcat
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 53
Rejestracja: 28 paź 2007, 19:49
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 15.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64

Re: Testujemy Ubuntu 15.04 Vivid Vervet

Post autor: topcat » 29 sty 2015, 19:33

Urlich pisze:

Kod: Zaznacz cały

sudo apt-add-repository ppa:kubuntu-ppa/next
te repo zostało wyłączone i jest nieaktualne raczej, proponuję te:

Kod: Zaznacz cały

ppa:kubuntu-ci/unstable
aczkolwiek jak widać po nazwie, jest dość ryzykowne
Awatar użytkownika
Urlich
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 43
Rejestracja: 24 sty 2015, 17:09
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 17.10
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86_64
Lokalizacja: Machu Picchu

Re: Testujemy Ubuntu 15.04 Vivid Vervet

Post autor: Urlich » 30 sty 2015, 18:37

Czy to ostatnia aktualizacja wprowadziła na launcherze po lewo, minimalizację otwartych okien lewym przyciskiem myszy? Albo coś się przestawiło w CompizConfigSettingsManager, gdy pomniejszyłem ikony launchera, ikona aktualizacji cały czas jest zielona. Macie podobne zachowanie Unity?

Nie mogę też zmienić icon launchera na inne. Dodałem różne ikony do ~/usr/share/icons ~/usr/share/applications
Gdzieś przeczytałem że powinny być jeszcze w /home/user/.local/share/icons ale to i tak nic nie daje, nie pojawiają się po restarcie w ustawieniach do zmiany ikon. A może muszą być odpowiednie ikony do tej wersji, czy zmieniło się miejsce w którym są przechowywane?

Mógłbym zainstalować poleceniem z jakiejś strony, niby cały motyw z ikonami, ale nie działają na tej wersji 15.04.
Awatar użytkownika
qnebra
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Posty: 177
Rejestracja: 06 maja 2012, 23:38
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Testujemy Ubuntu 15.04 Vivid Vervet

Post autor: qnebra » 31 sty 2015, 13:27

Najwidoczniej włączyli ją jako domyślną funkcję. Co do ikon, to ustawiaj za pomocą Unity Tweak Tool/Ubuntu Tweak, a nie komplikuj sobie życia.
laptop: Lenovo G565/ CPU: AMD Athlon II P 340/ RAM: 4GB/ GPU: AMD Radeon Mobility 5470
Awatar użytkownika
Urlich
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 43
Rejestracja: 24 sty 2015, 17:09
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 17.10
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86_64
Lokalizacja: Machu Picchu

Re: Testujemy Ubuntu 15.04 Vivid Vervet

Post autor: Urlich » 03 lut 2015, 17:41

Unity Tweak Tool nie chce się uruchomić, gdy odinstalowałem zależności Amazona i inne szpiegi które mi się łączyły z jakimiś serwerami z USA na adresach ipv6 przy starcie systemu. Ubuntu Tweak nie chce się na tej wersji zainstalować, ale to szczegół z czasem pewnie powstanie i do tej wersji.
Awatar użytkownika
qnebra
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Posty: 177
Rejestracja: 06 maja 2012, 23:38
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Testujemy Ubuntu 15.04 Vivid Vervet

Post autor: qnebra » 04 lut 2015, 00:11

Paczki od webapps są w zależnościach unity-tweak-tool. Wróć, nie ma ich, ale aplikacja umożliwia zarządzanie tym i się będzie pluć o to że ich nie ma.
laptop: Lenovo G565/ CPU: AMD Athlon II P 340/ RAM: 4GB/ GPU: AMD Radeon Mobility 5470
Awatar użytkownika
Urlich
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 43
Rejestracja: 24 sty 2015, 17:09
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 17.10
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86_64
Lokalizacja: Machu Picchu

Re: Testujemy Ubuntu 15.04 Vivid Vervet

Post autor: Urlich » 05 lut 2015, 12:21

Na razie nawet poprawnie tapety nie można zmienić i jej powiększenia, wyśrodkowania. Działa to dopiero po ponownym uruchomieniu systemu. Jakieś tam błędy systemu co jakiś czas są wysyłane do developerów, mam nadzieję że wersji finalnej wszystko dopracują i będzie działać jak należy.
Czy może ktoś pokazać, jak wygląda u was plik w 15.04 /etc/apt/sources.list ?
Awatar użytkownika
qnebra
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Posty: 177
Rejestracja: 06 maja 2012, 23:38
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Testujemy Ubuntu 15.04 Vivid Vervet

Post autor: qnebra » 20 lut 2015, 12:30

Jak to wygląda obecnie.

1. system działa
2. spora część aplikacji z gnome jest w wersji 3.14
3. dodano metapakiety Ubuntu Mate do głównego repozytorium. Nie ma jeszcze kilku z nich by przerobić prostym sposobem Ubuntu zwykłe na Ubuntu MATE.
4. Mesa w wersji 10.5
laptop: Lenovo G565/ CPU: AMD Athlon II P 340/ RAM: 4GB/ GPU: AMD Radeon Mobility 5470
Awatar użytkownika
Urlich
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 43
Rejestracja: 24 sty 2015, 17:09
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 17.10
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86_64
Lokalizacja: Machu Picchu

Re: Testujemy Ubuntu 15.04 Vivid Vervet

Post autor: Urlich » 09 mar 2015, 14:09

Zauważyłem, że od jakiegoś tygodnia nie przychodzą mi żadne aktualizacje systemu. Też tak macie, czy to tylko jakiś zastój wśród developerów?

#Edycja:
Ok, problem częściowo rozwiązałem. Miałem w ustawieniach aktualizacji ustawione Polskie Serwery. Mimo że są szybsze już chyba nigdy nie będę z nich korzystał, upłynął ponad tydzień czasu, a oni nadal nic nie robią update pakietów. Cały czas jest Firefox 34, a na głównych Firefox 36 i inne nowe pakiety.
Przez ten czas nazbierało mi się 306 MB aktualizacji. Czy zawsze tak będzie, że jak wybierzemy w opcjach Oprogramowanie i Aktualizacja> Serwer Pobierania> Serwer dla kraju Polska to nikt tego nie aktualizuje na bieżąco? Jedynie pozostaje powolny Główny Serwer, czy naprawią to gdy już wyjdzie stabilne wydanie?
Awatar użytkownika
Jarni
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Posty: 380
Rejestracja: 06 maja 2008, 17:26
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64
Lokalizacja: 3 City
Kontakt:

Re: Testujemy Ubuntu 15.04 Vivid Vervet

Post autor: Jarni » 09 mar 2015, 16:41

Teoretycznie wszystkie lustra powinny być aktualne, no może z małym poślizgiem. W praktyce tak nie jest, najczęściej korzystam z task.gda.pl, bo w prostej linii mam do niego ze 4 km, i smutnym faktem jest, że nawet dla 14.10 nie ma na nim świeżych paczek, chcąc mieć FF 36.0 musiałem użyć serwera głównego. Dotyczy to wydań 14.10 i 15.04
- Tylko nadal nie wiemy, co tu robił ten gość z siekierą?
- Pewnie sie-kierował czymś!
--LU #553776
pawelk29
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Posty: 100
Rejestracja: 07 paź 2008, 19:48
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Kłopoty z flashem

Post autor: pawelk29 » 14 mar 2015, 11:18

Kiedy chce oglądnąć jakiś mecz ze strony http://replay.nbaliveonline.tv/ to obraz jest zamazany a na windowsie wszystko gra, Używam Firefoxa i Chrome tak sie dziej w przypadku tych dwóch przeglądarek siedzę na Ubuntu 15.04. Proszę o pomoc.
Awatar użytkownika
qnebra
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Posty: 177
Rejestracja: 06 maja 2012, 23:38
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Testujemy Ubuntu 15.04 Vivid Vervet

Post autor: qnebra » 17 mar 2015, 19:54

U mnie działa wszystko dobrze, co do Flasha, to można spróbować za pomocą pepperflashplugin. Po drugie w jakim sensie zamazany?
laptop: Lenovo G565/ CPU: AMD Athlon II P 340/ RAM: 4GB/ GPU: AMD Radeon Mobility 5470
Awatar użytkownika
Urlich
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 43
Rejestracja: 24 sty 2015, 17:09
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 17.10
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86_64
Lokalizacja: Machu Picchu

Re: Testujemy Ubuntu 15.04 Vivid Vervet

Post autor: Urlich » 20 mar 2015, 13:02

Tak jak przedmówca napisał, zainstaluj Pepper Flash. http://www.webupd8.org/2014/05/install- ... buntu.html
Działa na Chromium i najnowszej Operze, jako wersja Flash 16+. Sprawdzasz w nowej karcie przeglądarki lub na stronie.

Kod: Zaznacz cały

chrome://flash/
Możliwe, że czasem trzeba go aktywować w

Kod: Zaznacz cały

chrome://plugins/
Natomiast moje 15.04 ma problem przy starcie systemu. Raz uruchamia się poprawnie z Conky, innym razem wyskakuje błąd systemowy i brak Conky przy starcie systemu. Oczywiście za każdym razem, wysyłam do Canonical informację o tym błędzie. Próbowałem opóźnić start programu Conky, ale to nic nie pomaga.
Zablokowany

Wróć do „Vivid Vervet”