Ubuntu 17.10 już stabilne

Testujemy Ubuntu 17.10
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator
Posty: 7501
Rejestracja: 30 sie 2006, 13:11
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Ubuntu 17.10 już stabilne

Post autor: mario_7 » 19 paź 2017, 16:58

Po szczegóły zapraszam do Czytelni:
Ubuntu 17.10 – żegnaj Unity, witaj GNOME
Czytelnia - poczytaj, Google - poszukaj
Awatar użytkownika
jacekalex
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Posty: 3948
Rejestracja: 17 cze 2007, 02:54
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: MATE
Architektura: x86_64

Re: Ubuntu 17.10 już stabilne

Post autor: jacekalex » 19 paź 2017, 20:53

W czytelni opisałeś Ubuntu 17.10 czy Debiana Bustera z Gnome?

Bo mam dziwne wrażenie, że po Unity, Mirze, BZR i podobnych genialnych pomysłach "wróciła koza do woza". :twisted:

Pozdro
:craz:
Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux :)
Awatar użytkownika
kszyhus
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Posty: 570
Rejestracja: 19 lis 2010, 08:34
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Lokalizacja: okolice Ostrowa Wielkopolskiego

Re: Ubuntu 17.10 już stabilne

Post autor: kszyhus » 20 paź 2017, 04:48

Zainstalowałem w wirtualce Ubuntu 17.10 i ku mojemu zdziwieniu nie mogę jako root otworzyć żadnego pliku z katalogu /
Po wydaniu polecenia otwarcia nautilusa jako root otrzymuję następujące komunikaty jak na załączonym screenie.
EDIT:
Nikt się nie spotkał z takim czymś?
A może przyczyną jest najnowszy VirtualBox 5.2?
Załączniki
a.png
(92.85 KiB) Nie pobierany
Nie trzeba mówić tsza, lecz tsza mówić trzeba.
Awatar użytkownika
kszyhus
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Posty: 570
Rejestracja: 19 lis 2010, 08:34
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Lokalizacja: okolice Ostrowa Wielkopolskiego

Re: Ubuntu 17.10 już stabilne

Post autor: kszyhus » 21 paź 2017, 15:07

Problem rozwiązany:
Trzeba utworzyć zmienną środowiskową w skrypcie logowania roota:

Kod: Zaznacz cały

export DISPLAY=:0.0
możesz sprawdzić, czy jest ustawiona:

Kod: Zaznacz cały

$ env |grep DISPLAY
DISPLAY=:0.0
Aby otworzyć swój ekran wszystkim użytkownikom ze wszystkich hostów jako zwykłym użytkownikom, możesz to zrobić:

Kod: Zaznacz cały

xhost +
I teraz nowe Ubuntu 17.10 chodzi jak burza w VirtualBox.
Nie trzeba mówić tsza, lecz tsza mówić trzeba.
Awatar użytkownika
jacekalex
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Posty: 3948
Rejestracja: 17 cze 2007, 02:54
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: MATE
Architektura: x86_64

Re: Ubuntu 17.10 już stabilne

Post autor: jacekalex » 21 paź 2017, 16:20

Kod: Zaznacz cały

xhost +
to pachnie samobójstwem, lepiej zrobić to bezpiecznie:

Kod: Zaznacz cały

xhost local:+
Prawidłowy rezultat:

Kod: Zaznacz cały

 pacjent: ~>  xhost local:+
non-network local connections being added to access control list
Pozdro
:craz:
Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux :)
Awatar użytkownika
veronx
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 48
Rejestracja: 26 lip 2005, 14:52
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Ubuntu 17.10 już stabilne

Post autor: veronx » 23 paź 2017, 10:37

dobra u mnie już siedzi 17.10 na głównym kompie, powiedzcie mi proszę jak z instalacją sterowników nvidia? zrobić to tak samo jak 17.04 czy przez tego waylanda coś sie zmieniło?
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator
Posty: 7501
Rejestracja: 30 sie 2006, 13:11
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Re: Ubuntu 17.10 już stabilne

Post autor: mario_7 » 24 paź 2017, 22:17

Wydaje mi się, że można już uruchomić Waylanda na sterownikach Nvidia (być może jakiejś wersji beta), ale niekoniecznie wszystko będzie działało (np. XWayland może nie mieć akceleracji sprzętowej).
Niemniej uruchomienie sesji X na własnościowych sterownikach powinno działać jak zwykle.
Czytelnia - poczytaj, Google - poszukaj
ODPOWIEDZ

Wróć do „Artful Aardvark”