Hardy Heron 8.04 + Acer Aspire 3680 i przycisk od WiFi

Tylko tematy nie mieszczące się powyżej.
krejziajwan
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04
Środowisko graficzne: GNOME

Hardy Heron 8.04 + Acer Aspire 3680 i przycisk od WiFi

Post autor: krejziajwan »

Od 2 tygodni na laptopie Acer Aspire 3680 mam zainstalowane Ubuntu Hardy Heron. Wiekszosc sprzetu dziala poprawnie (z malymi wyjatkami), lecz mam problem z WiFi. Korzystam ze standardowych sterownikow jakie zainstalowaly sie wraz z systemem. WiFi dziala bez problemu tzn. laczy sie z sieciami i da sie korzysta z internetu. Problem pojawia sie gdy wifi zostanie wylaczone (np. po odlaczeniu kabla od zasilania) wowczas nie moge go wlaczyc za pomoca suwaka na obudowie do tego przeznaczonego. Podobnie jest gdy wylacze go za pomoca tego samego suwaka... Ponowne wlaczenie juz nie dziala. Ponadto dioda sygnalizacyjna na suwaka caly czas sie swiecie (niezaleznie czy jestem podlaczony do jakiejs sieci, czy szukam sieci albo gdy wifi jest wylaczone). Czy istnieje jakas latka albo sterownik umozliwiajacy normalna prace? Na forum sa skrypty do innych laptopow ale nie ma nic co byloby kompatybilne z moim. Karta wifi wbudowana w laptopa to Atheros AR5005G.
sinat-ra
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 10.04
Architektura: x86
Kontakt:

podobnie w 7.04

Post autor: sinat-ra »

Nie tylko ty masz taki kłopot. Ja posiadam Asusa F5M, wbudowana jest w nim karta WiFi sterowana przez sterowniki własnościowe Atheros. Nie można jej wyłączyć, co jest wyjątkowo irytujące przy korzystaniu z baterii, gdyż pobiera niepotrzebnie moc, skracając czas pracy. Więc prosiłbym o sugestię jak wyłączyć ją nawet bez obsługi przycisku. Tzn aby wogóle się nie uruchamiała.
czaja24
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS

Odp: Hardy Heron 8.04 + Acer Aspire 3680 i przycisk od WiFi

Post autor: czaja24 »

Najprawdopodobniej oprogramowanie do tych urządzeń nie działa prawidłowo wiemże może to być irytujące ale niektórzy producenci przełącznik wifi i jego działanie uzależnili od oprogramowania zainstalowanego, a linux takiego nie posiada(w acerach to empowering, w asusach nie pamiętam) więc rady raczej nie ma, chyba że tak jak w niektórych asusach kartę wifi można włączyć i wyłączyć kombinacją klawiszy fn+f2(jeśli dobrze pamiętam)
piciek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.10
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: piciek »

Mam compala, no ale to w zasadzie identyczne z asusami i ten przycisk fn+f2 również działa tylko w jedną strone... idzie wyłączyć ale włączyć już niestety nie :<
Compal s96s | Core 2 duo T7500 (2x2,20) | 3 GB | GeForce 8600M GS
czaja24
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS

Post autor: czaja24 »

możesz jeszcze napisać na launchpadzie do programistów ubuntu, w kilka tygodni powinna wyjść poprawka;)
broken
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Post autor: broken »

Jak chcesz wylaczyc karte to wpisz w konsoli :
wlanconfig ath0 destroy
rmmod ath_pci

ponowne wlaczenie :

modprobe ath_pci
ifconfig ath0 up
krejziajwan
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: krejziajwan »

Długo nie mogłem sobie poradzić z problemem i w sumie to przestałem tym się interesować. Ostatnio przypadkowo wpadłem na trop jak zmusić killswitch do działania. Niestety nie da się tego zrobić na sterownikach dostarczonych wraz z ubuntu tj. ath_pci, lecz trzeba zainstalować ndiswrappera oraz sterowniki windowsowe.

Oto solucja:

Pobieramy ze strony producenta aktualne sterowniki dla karty bezprzewodowej dla naszego laptopa (w przypadku dla Acera Aspire jest to karta Atheros AR5005g)

ftp://ftp.work.acer-euro.com/notebook/a ... r/Wireless Lan Driver 802abg Atheros Ver.5.3.0.45.zip

Instalujemy ndiswrappera:

Kod: Zaznacz cały

sudo apt-get install ndiswrapper-common
sudo apt-get install ndiswrapper-utils
Rozpakowujemy paczke ze sterownikiem, a nastepnie instalujemy sterownik w ndiswrapper

sudo ndiswrapper -i ścieżka do pliku net5211.ini
sudo ndiswrapper -m
Wyłączamy sterowniki dostarczone wraz z ubuntu tzn. ath_pci. W kubuntu można je znaleźć w menu/System/Hardware Drivers Manager i odfajkowujemy dwie opcje z Atheros w nazwie.

Wyłączamy laptopa. Odpinamy na chwilkę kabel do zasilania i wkładamy go ponownie (aby zresetować killswitch).

Po ponownym uruchomieniu Ubuntu/Kubuntu karta powinna być wyłączona.

Aby ją uruchomić wpisujemy w konsoli:

sudo ifconfig wlan0 up
Czasami jeśli włączenie karty przez ifconfig nie wystarcza to należy jeszcze wpisać w konsoli:

sudo chmod 777 /proc/acpi/acer/wireless
sudo echo "1" >/proc/acpi/acer/wireless
Teraz pytanie do ekspertów... Jak można przypisać do suwaka (tego od killswitcha) aby sam uruchamial te wszystkie procesy i włączał/wyłączał wifi? Czy trzeba napisać skrypt czy da się to zrobić inaczej?

...i jeszcze jedno... jak zmusić wbudowaną w suwak diode do poprawnej pracy tzn. obecnie cały czas świeci.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”