instalacja Broadcom 4318 Wireless Cards

Przenośne komputery i problemy z nimi związane
lukasg
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: lukasg »

wpisuje w konsoli

Kod: Zaznacz cały

lspci | grep Broadcom\ Corporation
pojawia sie

0000:05:02.0 Network controller: Broadcom Corporation BCM4318 [AirForce One 54g] 802.11g Wireless LAN Controller (rev 02)
dodaje do sudo gedit /etc/modprobe.d/blacklist moja kerte

instaluje

sudo apt-get install ndiswrapper-utils

sciagam sterowniki

http://compwiz18.blackhole.cx/bcm4318/g ... dgy.tar.gz

cd ~/Desktop
tar -xf bcm4318*.tar.gz
sudo ./ndiswrapper_setup
sudo rmmod ndiswrapper
sudo modprobe ndiswrapper
sudo ifdown eth1
sudo ifup eth1
sudo dhclient

jestem posiadaczem acer`a wiec wykonuje dodatkowe zadania

1. sudo apt-get install linux-headers-[wersja kernela]
2.sudo apt-get install make
3. sudo apt-get install gcc
4. sciagam acer_acpi z (http://www.archernar.co.uk/acer_acpi/acer_acpi-0.3.tar.gz).
5. wypakowywuje sciagniete sterowniki
6. cd ~/acer_acpi
7. make
8. sudo make install
9. sudo modprobe acer_acpi
10. sudo chmod 777 /proc/acpi/acer/wireless
11. sudo echo "enabled: 1" > /proc/acpi/acer/wireless
po tym zapala sie lampka kontrolna od wifi, wchodze w system-> administracja -> sieć i tam ustawiam klucz i nazwe

po tych zabiegach moge sie laczyc przez wifi z neostrada ale problem polega na tym ze po restarcie musze ponownie wykonywac komendy zeby uruchomila mi sie karta

6.cd ~/acer_acpi
7. make
8. sudo make install
9. sudo modprobe acer_acpi
10. sudo chmod 777 /proc/acpi/acer/wireless
11. sudo echo "enabled: 1" > /proc/acpi/acer/wireless
ponownie sudo ./ndiswrapper_setup i dopiero sie laczy sie z netem wiecie moze jak to zautomatyzowac bo ciagle wpisywanie po uruchomieniu traszki jest dosyc uciazliwe..
Coad

Post autor: Coad »

Siema,

postępowałem zgodnie z instrukcjami jakie zamieściłeś. Na komendę:

lspci | grep Broadcom\ Corporation
komp zwrócił:

06:01.0 Ethernet controller: Broadcom Corporation BCM4401-B0 100Base-TX (rev 02)
06:02.0 Network controller: Broadcom Corporation BCM4318 [AirForce One 54g] 802.11g Wireless LAN Controller (rev 02)
więc wydawałoby się, że wszystko OK, ale w momencie:

sudo modprobe acer_acpi
zwraca mi:

FATAL: Error inserting acer_acpi (/lib/modules/2.6.17-10-generic/extra/acer_acpi.ko): No such device
Wiecie może jak temu zaradzić? Z góry wielkie dzięki :)
shakalus
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Post autor: shakalus »

Mam innego lapka, ale u mnie wifi nie dzialalo jak nie mialem zainstalowanej paczke: linux-restricted-modules-numer_jadra_ktorego_uzywasz.
GrzegorzJZD
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Kontakt:

Post autor: GrzegorzJZD »

Możliwe, że masz wyłączone acpi, przejdź do /boot/grub/menu.lst i usuń acpi off z kernela którego używasz, zapisz i zrestartuj komputer.

Z moich poszukiwań po różnych forach itp itd zbudowałem małe How-To w PDF - ACPI w laptopach Acer

Dodano: 2007-04-27
W Ubuntu 7.04 karta jest wykrywana, ale wyłączona. Przyciski na panelu przednim nie działają i ogólnie nie znalazłem na to jak dotąd żadnej rady... Ale znalazłem sterownik, z którym moja karta startuje włączona wraz z Ubuntu - http://ubuntu.cafuego.net/pool/feisty-c ... u2_all.deb
Awatar użytkownika
SirLancelot
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 13.10
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: SirLancelot »

Wreszcie mam WiFi:) Teraz mogę pożegnać Windę!:) Nareszcie:)

Zrobiłem wszystko tak jak było opisane od początku i nic. Dopiero na końcu skorzystałem z pakietu załączonego w ostatnim poście i poszło bez problemu.

Z racji że zrobiłem to obydwoma sposobami które zostały opisane zapewne mam dość dziwny błąd który wygląda tak:
Nie można zainicjować informacji o pakietach

Wystąpił nierozwiązywalny problem podczas inicjowania informacji o pakietach.

Prosimy zgłosić błąd pakietu "update-manager" i dołączyć następującą wiadomość o błędzie:

'E:Pakiet bcm43xx-firmware ma zostać przeinstalowany, ale nie można znaleźć jego archiwum.'
Może mi ktoś powiedzieć co mam z tym zrobić bo szczerze nie wiem gdzie on chce mieć ten pakiet aby go móc przeinstalować:/
GrzegorzJZD
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Kontakt:

Post autor: GrzegorzJZD »

SirLancelot pisze:
Nie można zainicjować informacji o pakietach

Wystąpił nierozwiązywalny problem podczas inicjowania informacji o pakietach.

Prosimy zgłosić błąd pakietu "update-manager" i dołączyć następującą wiadomość o błędzie:

'E:Pakiet bcm43xx-firmware ma zostać przeinstalowany, ale nie można znaleźć jego archiwum.'
Może mi ktoś powiedzieć co mam z tym zrobić bo szczerze nie wiem gdzie on chce mieć ten pakiet aby go móc przeinstalować:/
Cieszę się, że na coś się przydały także moje informacje. Co do tego błędu, to spróbuj ręcznie zainstalować paczkę. Pobierz, uruchom i wybierz przycisk "Zainstaluj ponownie". Może pomoże, ale pewności nie mam. Dodam, że u mnie dzięki tej paczce WiFi w końcu działa ;)
Awatar użytkownika
SirLancelot
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 13.10
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: SirLancelot »

No ja też się cieszę:) Zostało mi tylko wywalenie Windy z początkowej partycji i przeniesienie z końcowej zainstalowanego Ubuntu na pierwsze miejsce:) Może i w tym mi cos poradzisz?:P

A co do problemu to rozwiązanie skuteczne znalazłem tutaj:

http://ardeni.wordpress.com/2007/02/09/ ... ry/#more-4

Z tym że to chyba tylko zapobiega komunikowaniu o tym problemie bo wcale nie przeinstalowuje pakietu:D Ja tego pakietu nie mogę przeinstalować od czasu jak mi ruszyło WiFi więc to zostawię jak jest po zastosowaniu tego rozwiązaniu z linka powyżej:)

Dzięki za pomoc i liczę że z tą migracją z partycji na partycję mi tez pomożesz jakoś:P

Opisałem to tutaj:

http://forum.ubuntu.pl/viewtopic.php?p=180939#180939
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator
Wersja Ubuntu: 20.04
Architektura: x86_64

Post autor: mario_7 »

Niestety również mam ta kartę w laptopie (Asus A6Rp).

Karta działa niestabilnie na sterowniku open-source bcm43xx - co jakiś czas zrywa połączenie i prędkość ograniczona do 11 Mbit.

Ndiswrapper działa dobrze, ale niestety w Feisty jest jakiś bug związany prawdopodobnie z Network Managerem* i jednym nie łączy się z zabezpieczonymi sieciami, a innym, tak jak mi, łączy, ale co jakiś czas trzeba ponawiać połączenie, bo system zachowuje się tak jakby sieci nie było.

Rozwiązaniem zdaje się być Wicd - program podobny do Network Managera. Zainstalowałem go wczoraj w nocy i testuję teraz kilka godzin i sprawuje się wyśmienicie*.

Instrukcje:

1. Na wszelki wypadek ściągamy paczki Network Managera, gdyż będziemy go usuwać:
http://ubuntu.task.gda.pl/ubuntu/pool/m ... 7_i386.deb
http://ubuntu.task.gda.pl/ubuntu/pool/m ... 7_i386.deb
2. Ściągamy Wicd:
http://sourceforge.net/project/showfile ... _id=504564
Strona domowa: http://wicd.sourceforge.net/
3. Wyłączamy i usuwamy Network Managera:

killall nm-applet
sudo apt-get remove network-manager-gnome network-manager
4. Instalujemy Wicd - graficznie (dwuklik na paczce deb) lub z konsoli

sudo dpkg -i wicd_1.2.6-all.deb
5. Zmieniamy trochę programy startowe:
- menu System -> Preferencje -> Sesje -> zakładka Programy startowe
- odznaczamy Network Manager
- klikamy na Nowy i uzupełniamy:
Nazwa: wpisz co chcesz, np. Wicd
Polecenie: /opt/wicd/tray-edgy.py
polecenie działa również na Feisty.
6. Konfigurujemy Wicd - menu Aplikacje -> Internet -> Wicd
- program się uruchomi (czasem trwa to chwilę, gdyż w tym czasie szuka wszystkich dostępnych sieci wifi)
- klikamy na nazwę sieci, z którą będziemy się łączyć (można zaznaczyć automatyczne łączenie to dej sieci), klikamy na Advanced Settings i uzupełniamy to co dla danej sieci potrzebne (np. zaznaczamy Use Encryption, wybieramy rodzaj zabezpieczenia i wpisujemy klucz czy też inne dane wymagane do połączenia)
- [wydaje mi się, że ten krok można pominąć, ale tak to znalazłem opisane i sam też tak zrobiłem i działa, więc zostawię go :teeh: ] kliknij Preferencje, w WPA Supplicant Driver wybierz wext, kliknij OK, powtórz, ale wybierz ndiswrapper, kliknij OK, powtórz, ale znowu wybierz wext i OK.
7. Zrestartuj komputer i powinno już działać.

Źródło informacji: http://ubuntuforums.org/showpost.php?p= ... stcount=19

*) Podczas pisania tego posta stało mi się dokładnie to samo co z Network Managerem - nagle mimo statusu połączonego sieć nie działała i musiałem nawiązać połączenie jeszcze raz... Wynika z tego, że problem leży gdzie indziej w systemie (albo kernelu). Opis jednak zostawiam, gdyż może pomóc tym, którym nie udaje się połączyć z zabezpieczonymi sieciami.
Po kilku dniach: Muszę przyznać, że to chyba był tylko przypadek - od tamtej pory już ani razu mi się tak nie stało, a laptop włączony nieomal całymi dniami.
Jeszcze później: niestety co jakiś czas problem się powtarza, ale na szczęście bardzo rzadko...
Ostatecznie: to wina Ndiswrappera - starsze wersje (poniżej 1.43, czyli ta w repozytoriach również) korzystają z jakiejś funkcji, której nie ma w kernelu Ubuntu. Nowsze wersje (1.43 i wyżej) zostały już poprawione i działają bez zarzutu.
Cyryllo
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 12.04
Kontakt:

Post autor: Cyryllo »

oki działa a jak zautomatyzować w KDE ??

[ Dodano: 2 Czerwiec 07, 11:47 ]
Ok już zautomatyzowałem ale mam taki problem sieć się uruchamia pokazuje ze wszystko jest ok tylko nie mogę z tego neta korzystac ani strony załadować z tym to juz nie mge sobie poradzic. Za każdym tazem musze wchodzic w ustawienia i odnowa wpisywac wszystko i zatwierdzac to wtedy się przeładowuje jeszcze raz i zaczyna działać z Knetworgiem sieć ładowała się sama lecz zrywało mi non stop połączenie
Proszę o pomoc
fy2k_maciej
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: fy2k_maciej »

mario_7 zrobiłem wszytko tak jak powiedziełeś, aż do momentu:
6. Konfigurujemy Wicd - menu Aplikacje -> Internet -> Wicd
- program się uruchomi (czasem trwa to chwilę, gdyż w tym czasie szuka wszystkich dostępnych sieci wifi)
Router mam podłączony, włączone mam w nim rozgłaszanie SSID, w lapku karta broadcom 4318 jednak pomimo to w oknie Wicd pokazuje mi "No wireless network found" - nie wykrywa mi mojego routera.
Pozatym na ikonce Wicd w trayu mam mam niebieski wykrzyknik. O co chodzi?
Prosiłbym o radę, bo niedziałająca sieć bezprzewodowa to jedyny szkopuł, który trzyma mnie przy Windowsie.
The Road to Hell ispaved with good intentions
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator

fy2k_maciej, masz sterowniki (albo bcm43xx z dogranym firmware albo ndiswrapper z windowsowym sterownikiem)?
Polecenie

iwlist scan
wyświetla dostępne sieci?
Lampka wifi (jeśli taką masz) świeci się?
fy2k_maciej
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: fy2k_maciej »

Sterowniki do broadcom zainstalowane. Nigdy nie miałem z tym problemów. Karta sieciowa w standardowym, natywnym gnome-network-manager, bez ustawionego WPA, z DHCP/Static na ruterku chodzi pięknie. Zainstalowałem Wicd z 2-óch powodów: automatyczne łączenie się z siecią wraz ze startem systemu, oraz poprawna obsługa WPA/WPA2, bo network-manager ma niedociągnięcia w tej materii (podobno tak mówią)

Co do iwlist scan - a to ciekawe! Po wydaniu tego polecenia wyświetla mi wszystkie dostępne interfejsy, zaś int.karty sieciowej Broadcom podaje jako eth1? Czy nie powinno czasem być wlan0 zamiast eth1? Zawsze myślałem, że oznaczenie interfejsu mojej bezprzewodówki w laptopie to wlan0. W /etc/network/interfaces, zawsze miałem wlan0 i tam (w sekcji wlan0) podawałem ustawienia/ścieżkę itp do wpa_supplicant.conf itp. :shock: .Byćmoże w ustawieniach wicd wklepałem wlan0 zamiast eth1. Jutro zobacze i dam znać, czy udało mi się połaczyć z zabezpieczoną siecią poprzez Wicd.

PS: Dodam, że nie podaruje sobie WPA, bo bezpieczeństwo sieci to dla mnie prorytet.
The Road to Hell ispaved with good intentions
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator

fy2k_maciej pisze:Czy nie powinno czasem być wlan0 zamiast eth1?
Zmień w pliku /etc/iftab eth1 na wlan0
fy2k_maciej pisze:Dodam, że nie podaruje sobie WPA, bo bezpieczeństwo sieci to dla mnie prorytet.
Nie ma mowy o darowaniu czegokolwiek, bo u mnie działa i u Ciebie też musi. ;)
conradino beb
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04
Kontakt:

Post autor: conradino beb »

a ja mam takie pytanie czy da sie podniesc stabilnosc polaczenia bezprzewodowego na karcie BCM4318 za pomoca edycji plikow konfiguracyjnych?

po instalacji bcm43xx-fwcutter w-fi wprawdzie na moim kompie chodzi, ale czasem nie odpala sie automatycznie po starcie systemu i szybkosc polaczenia od czasu do czasu drastycznie spada.

w moim wypadku pomaga odswiezenie polaczenia w network-managerze gnome, jednak wolalbym prace z systemem bez takich ciaglych ruchow. czy instalacja wicd rowniez tu pomoze? a moze ktos napisze jakies paczki, ktore zlikwiduja ten blad w network-managerze?

dzieki z gory za porade.
"nikt nie może być dobry jeśli nie czuje się dobrze."
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator

conradino beb pisze:a ja mam takie pytanie czy da sie podniesc stabilnosc polaczenia bezprzewodowego na karcie BCM4318 za pomoca edycji plikow konfiguracyjnych?
To wina natywnych sterowników - brakuje porządnych specyfikacji chipu bcm4318 i sterowniki nie zawsze działają dobrze.
Spróbuj użyć Ndiswrappera z windowsowym sterownikiem (u mnie sprawuje się świetnie). Pamiętaj, aby skompilować najnowszą wersję Ndiswraperra, bo ta w repozytoriach nie działa najlepiej.
Wszystkie potrzebne informacje znajdziesz na forum.
iza_ciekawa20
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 7.10
Środowisko graficzne: Blackbox

Odp: instalacja Broadcom 4318 Wireless Cards

Post autor: iza_ciekawa20 »

Program się zainstalował ale nie wykrywa sieci :"No wireless networks found", staram się ręcznie wpisywać nazwę sieci, z którą ma się połączyć, ale on jej nie znajduje :( Nie wiem co się dzieje w takim wypadku.

O druga sprawa, kiedy wywaliłam Network Manager pojawiło mi się potem (przy chęci ponownej instalacji) takie coś: dpkg was interrupted, you must manually run dpkg --configure -a to correct the problem. <-- o co w tym chodzi?? Bo nie moge tez uruchomić pakietów...
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator

przecież masz wyraźnie napisane, że masz uruchomić polecenie:

sudo dpkg --configure -a
iza_ciekawa20
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

mario_7 pisze:przecież masz wyraźnie napisane, że masz uruchomić polecenie:

sudo dpkg --configure -a
Nie mogę go uruchomić!!! Wywala mi błąd, że komenda nie istnieje!! Gdybym to mogła zrobić nie pisałabym o tym.
Awatar użytkownika
aga
Przyjaciel
Przyjaciel

Post autor: aga »

coś robisz źle z tym poleceniem - skup się na skopiowaniu tego polecenia, które mario_7 wrzucił a nie przepisuj go.
Jeśli masz problemy z ortografią, to zainstaluj słownik do przeglądarki.
Temat rozwiązany -wpisz [solved]
Ubuntu user # 20613 i user #474846
Świetny Blog
Grupa Ubuntu.pl na lastfm- Zapraszamy
iza_ciekawa20
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

aga pisze:coś robisz źle z tym poleceniem - skup się na skopiowaniu tego polecenia, które mario_7 wrzucił a nie przepisuj go.
Niby jak mam je skopiować, skoro neta nie mam bo go usiłuję zrobić dopiero ;p Więc muszę je przepisać, chyba że zapisać całą stronkę i przenosić do laptopa ;p Zresztą nieważne co wpiszę i tak wywala ten sam błąd :/ Jak uruchomię Ubuntu to znów spróbuję, bo obecnie instalowałam Windę i nie mam płytki by przywrócić panel rozruchowy ubuntu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Laptopy”