Poza tym co wspomniał Tomfoc, to to oznacza też, że masz niewspierany system (Ubuntu 14.04) i część repozytoriów z Ubuntu 16.04 i to może prowadzić do różnych problemów.
Kiedyś nabyłem ten polizingowy laptop z zainstalowanym Ubuntu 14.04 LTS.
Podczas jednej z automatycznych aktualizacji dostałem komunikta że jest już Ubuntu 16.04 LTS.
Padło pytanie czy apgrejdoć 14 do 16 czy zainstalować 16.
Wybrałem apgrejdowanie.
Jak zaczęły się kłopoty na tym forum zadałem pytanie co robić.
Odpisałeś że nalezy zrobić obejście.
Obejście wymagało bardzo częstych modyfikacji plików aby oszukać system.
Sądzę teraz że należało zrobić kopię partycji home na dysku zewnętrznym i zainstalować 16.
Czy teraz warto zrobić kopię partycji home na dysku zewnętrznym i zainstalować 16.
Najlepiej postawić nowsze Ubuntu na czysto 14.04 nie ma wsparcia a 16.04 to już się kończy nie długo ja zalecam spróbować z 18.04 LTS lub ten najnowszy 20.04
warto przed reinstalacją na czysto zrobić kopię /home ,a jeszcze lepiej wydzielić jako osobną partycję.
aktualizacja dawno nie wspieranego systemu to proszenie się o kłopoty.
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.
Nie sądzę by Ubuntu 20.04 było aż tak dużo bardziej zasobożerne niż Ubuntu 18.04. Próbuj 20.04 bo to też LTS. Pobierz obraz Ubuntu 20.04, nagraj go na nośnik i odpal kompa. Jeśli system wstanie będziesz mieć dowód, że architektura procka to 64 bity. Co do partycji na /home - podczas instalacji dochodzi się do etapu określania gdzie dana partycja ma być zamontowana. Nie da się tego "przegapić". Do raportowania temperatury służy np. rozszerzenie o nazwie gnome-shell-extension-system-monitor. Temperatura jest wyświetlana na pasku górnym wraz z innymi danymi-wykresami
Ja bym najpierw sprawdziła czy działa
Czyli odpolic z USB live.
Jeśli działa wydzielić partycje /home jako osobna partycja i na nią skopiować całe /home (jeśli masz oddzielnie to można ten krok pominąć)
Potem w instalatorze wybieramy ostatnią opcje czyli zaawansowany tryb instalacji ,gdzie sami decydujemy o układzie partycji.
Następnie wystarczy sformatować partycje /. (systemową)
A /home tylko montujemy jako /home.
I musimy pamiętać o używaniu dotychczasowej nazwy użytkownika.
2 podejście
Spod live kopiujemy całe /home na inny dysk
Wybieramy ostatnią opcję zaawansowaną instalacji i podejmujemy nowe partycjonowanie dysku od zera. Następnie popiujemu cała zawartość /home z innego dysku do nowego /home.
Na koniec możemy się cieszyć świeżą instalacją na czysto.
witam
Linuxozaurus
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.
Dual core Intel Core2 Duo CPU T5870 jest 64 bitowy tylko poco instalujesz system 32 bitowy?
Postaw na czysto 64bitowe Ubuntu
witam
Linuxozaurus
witam
Linuxozaurus