modem orange - huawei e160e - konfiguracja
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 20.04
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86_64
modem orange - huawei e160e - konfiguracja
Witam. Mam mega problem z modemem huawei e160e w sieci orange. Próbuje go zainstalować na xubuntu. No właśnie i jest mega problem. Nie znam odpowiedzi na kilka pytań. Pin z karty sim znam, ale po konfiguracji wyrzuca mi jeszcze hasło do połączenia internetowego. Skąd pobrać to hasło? Jeszcze jest plan taryfowy i APN i...
Napisze jak ja to porobiłem
1. Ogólne zostawiłem bez zmian
2. Komórkowe numer *99# - tu cos trzeba zmienić? nazwa użytkownika - orange internet hasło - tu właśnie nie wiem co wpisać? APN - internet Identyfikator sieci 26005 PIN - z karty sim?
3. Ustawienia PPP
4. Pośrednik
5. Ustawienia IPv4
6. Ustawienia IPv6
Ktoś może mi dać wskazówkę jak to poprawnie skonfigurować od samego początku? Mam modem e160e mam xubuntu i co dalej bym miał z niego internet?
Za wszelkie info wielkie dzięki.
PS. próbowałem na Mincie też mi nie wyszło, na debianie to samo. Zna ktoś odpowiedz???
Napisze jak ja to porobiłem
1. Ogólne zostawiłem bez zmian
2. Komórkowe numer *99# - tu cos trzeba zmienić? nazwa użytkownika - orange internet hasło - tu właśnie nie wiem co wpisać? APN - internet Identyfikator sieci 26005 PIN - z karty sim?
3. Ustawienia PPP
4. Pośrednik
5. Ustawienia IPv4
6. Ustawienia IPv6
Ktoś może mi dać wskazówkę jak to poprawnie skonfigurować od samego początku? Mam modem e160e mam xubuntu i co dalej bym miał z niego internet?
Za wszelkie info wielkie dzięki.
PS. próbowałem na Mincie też mi nie wyszło, na debianie to samo. Zna ktoś odpowiedz???
-
- Piegowaty Guziec
Re: modem orange
Czy może mieć znaczenie że ten modem był na system 32bitowy a teraz mam 64bitowy?
- jacekalex
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: MATE
Nie wiem, za jakie grzechy bana na Google dostałeś, ale ja w ciągu może 15 sekund znalazłem coś takiego:
To by było na tyle

http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=25459 pisze:Co do ustawień: nr tel: *99# nazwa użytkownika: internet, hasło: internet, APN: internet.
Możliwe że we właściwościach modemu potrzeba będzie jeszcze wpisać polecenie inicjujące:
AT+CGDCONT=1,"IP","internet"

To by było na tyle

Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux
Linux User #499936

-
- Piegowaty Guziec
Link do sterowników jest nie aktywny. System nie widzi mi tego modemu, gdzie go szukać?? A polecenie inicjujące gdzie mam wpisać? W terminalu?
- jacekalex
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: MATE
Specjalnych sterownikow nie potrzebujesz, są w kernelu od dawna.nowy2020 pisze: 06 cze 2020, 15:18 Link do sterowników jest nie aktywny. System nie widzi mi tego modemu, gdzie go szukać?? A polecenie inicjujące gdzie mam wpisać? W terminalu?
Tamten przepis dotyczy WIndows 7 a nie Linuxa.
Być może modem jest w teraz aktywny w trybie pamięci masowej.
Żeby przełączyć go w tryb modemu RAS albo w tryb karty wwan RNDIS, trzeba użyć komend AT.
Na pewno trzeba zainstalować w miarę świeże paczki:
Kod: Zaznacz cały
usb-modeswitch
usb-modeswitch-data
Potem restart kompa, po restarcie sprawdź, czy modem został wykryty jako modem.
Potem jest zabawa z konfiguracją modemu, może to zrobić domyślne zainstalowany program
modem-manager i inny domyślny program network-manager który zarządza wszystkimi połączeniami.
Jeżeli sobie te programy nie poradzą (co zdarza się znacznie częściej, niż powinno), to być może będzie trzeba się z modemem pobawić ręcznie.
Tu masz opisane takie zabawy z podobnymi modemami do m in sieci Aero2 oraz Orange, daje to niezły obraz operacji związanych z konfiguracją modemu do pracy:
https://dug.net.pl/drukuj/197/aero2_z_m ... wei_e3131/
https://dug.net.pl/drukuj/132/huawei_e1 ... modemu_3g/
Pozdro

Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Linux User #499936
Linux User #499936

-
- Piegowaty Guziec
Re: modem orange - huawei e160e - konfiguracja
Dziękuję za podpowiedzi na temat tego modemu, ale dałem sobie z nim spokój i przeszedłem na wifi z routera z jednej ze znanych sieci z internetu domowego a nie komórkowego. Tu wszystko śmiga jak trzeba bo tylko karta sieciowa jest wewnątrz laptopa i sprawa o wiele prostsza.