Witam,
dość powolne działanie W7 Starter zmusiło mnie do poszukiwań szybszej alternatywy. Zainstalowałem Ubuntu 10.04 i stwierdziłem, że chodzi 2 razy szybciej niż Windows. Netbooka używam głównie do zadań biurowych i przeglądania internetu, i chciałbym aby w tych segmentach działał płynnie, tymczasem pod Windowsem strony ładują się dość długo, i jest to nieco irytujące. Kiedy już poznałem trochę Ubuntu chciałem zainstalować nowszą wersję (11.10), instalacja przebiegła bezproblemowo, ale po restarcie system nie wystartował (zawiesza się zawsze na ekranie z logo Ubuntu i czterema kropkami). Próbowałem zainstalować go ponownie, ale teraz przy każdej próbie instalacji (także innych wersji systemu, zarówno x86 jak i x64), albo zawiesza się w trakcie, albo wyrzuca błąd takiej treści:
Acer_WMI: No or unsupported WMI Interface, unable to load.
Szukałem rozwiązania na forach, ale pytań o ten problem jest mnóstwo, a z odpowiedziami (przynajmniej takimi, które rozumiem) już gorzej.
Może ktoś z Was wie jak z tym wygrać?
Pozdrawiam.
Acer Aspire One 522 - błąd " Acer_WMI: No or unsupported WMI Interface"
Acer Aspire One 522 - błąd " Acer_WMI: No or unsupported WMI Interface"
Ostatnio zmieniony 11 gru 2011, 14:07 przez Madrid 7, łącznie zmieniany 1 raz.
- M3cin
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Re: Acer Aspire One 522 - błąd " Acer_WMI: No or unsupported WMI Interface"
Dziwny problem, co prawda nie ma o nim nic na wiki, ale są inne przydatne porady jakie należy wykonać w Ubuntu >=11.04:
https://help.ubuntu.com/community/AspireOne522
Być może któreś z proponowanych rozwiązań pomoże Ci. Na dole znajdują się linki do tematów na anglojęzycznym forum, o ile dobrze się czujesz w obcych językach, tam też możesz poszukać informacji.
A jak instalujesz Ubuntu? Chodzi mi o partycjonowanie, formatujesz dysk (usuwasz Windows) i robisz ręcznie? Czy korzystasz z tego kreatora?
https://help.ubuntu.com/community/AspireOne522
Być może któreś z proponowanych rozwiązań pomoże Ci. Na dole znajdują się linki do tematów na anglojęzycznym forum, o ile dobrze się czujesz w obcych językach, tam też możesz poszukać informacji.
A jak instalujesz Ubuntu? Chodzi mi o partycjonowanie, formatujesz dysk (usuwasz Windows) i robisz ręcznie? Czy korzystasz z tego kreatora?
HP ProBook 4540s | Radeon HD7650m | Bloglinux: http://www.linuxportal.pl/blogi/bloglinux
Re: Acer Aspire One 522 - błąd " Acer_WMI: No or unsupported WMI Interface"
W weekend będę miał więcej czasu, wtedy przetestuję ten sposób.
-- 17 gru 2011, o 23:33 --
Niestety nic to nie dało, problem występuje w dalszym ciągu, choć nie zawsze zdąży, bo zwykle instalacja wiesza się jeszcze zanim się rozpocznie...
Nie formatuję całego dysku, tylko miejsce przeznaczone na Ubuntu. Póki co nie pozbywam się jeszcze Windows 7, poza tym jest tam jeszcze partycja Recovery. Korzystam z ręcznego tworzenia partycji podczas instalacji Ubuntu.M3cin pisze:A jak instalujesz Ubuntu? Chodzi mi o partycjonowanie, formatujesz dysk (usuwasz Windows) i robisz ręcznie? Czy korzystasz z tego kreatora?
-- 17 gru 2011, o 23:33 --
Niestety nic to nie dało, problem występuje w dalszym ciągu, choć nie zawsze zdąży, bo zwykle instalacja wiesza się jeszcze zanim się rozpocznie...