Acer Aspire One 522 - błąd " Acer_WMI: No or unsupported WMI Interface"

Najmniejsze, najsłabsze, ale coraz bardziej popularne...
Madrid 7
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Acer Aspire One 522 - błąd " Acer_WMI: No or unsupported WMI Interface"

Post autor: Madrid 7 »

Witam,

dość powolne działanie W7 Starter zmusiło mnie do poszukiwań szybszej alternatywy. Zainstalowałem Ubuntu 10.04 i stwierdziłem, że chodzi 2 razy szybciej niż Windows. Netbooka używam głównie do zadań biurowych i przeglądania internetu, i chciałbym aby w tych segmentach działał płynnie, tymczasem pod Windowsem strony ładują się dość długo, i jest to nieco irytujące. Kiedy już poznałem trochę Ubuntu chciałem zainstalować nowszą wersję (11.10), instalacja przebiegła bezproblemowo, ale po restarcie system nie wystartował (zawiesza się zawsze na ekranie z logo Ubuntu i czterema kropkami). Próbowałem zainstalować go ponownie, ale teraz przy każdej próbie instalacji (także innych wersji systemu, zarówno x86 jak i x64), albo zawiesza się w trakcie, albo wyrzuca błąd takiej treści:

Acer_WMI: No or unsupported WMI Interface, unable to load.

Szukałem rozwiązania na forach, ale pytań o ten problem jest mnóstwo, a z odpowiedziami (przynajmniej takimi, które rozumiem) już gorzej.
Może ktoś z Was wie jak z tym wygrać?

Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 11 gru 2011, 14:07 przez Madrid 7, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
M3cin
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Acer Aspire One 522 - błąd " Acer_WMI: No or unsupported WMI Interface"

Post autor: M3cin »

Dziwny problem, co prawda nie ma o nim nic na wiki, ale są inne przydatne porady jakie należy wykonać w Ubuntu >=11.04:
https://help.ubuntu.com/community/AspireOne522

Być może któreś z proponowanych rozwiązań pomoże Ci. Na dole znajdują się linki do tematów na anglojęzycznym forum, o ile dobrze się czujesz w obcych językach, tam też możesz poszukać informacji.

A jak instalujesz Ubuntu? Chodzi mi o partycjonowanie, formatujesz dysk (usuwasz Windows) i robisz ręcznie? Czy korzystasz z tego kreatora?
HP ProBook 4540s | Radeon HD7650m | Bloglinux: http://www.linuxportal.pl/blogi/bloglinux
Madrid 7
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Re: Acer Aspire One 522 - błąd " Acer_WMI: No or unsupported WMI Interface"

Post autor: Madrid 7 »

W weekend będę miał więcej czasu, wtedy przetestuję ten sposób.
M3cin pisze:A jak instalujesz Ubuntu? Chodzi mi o partycjonowanie, formatujesz dysk (usuwasz Windows) i robisz ręcznie? Czy korzystasz z tego kreatora?
Nie formatuję całego dysku, tylko miejsce przeznaczone na Ubuntu. Póki co nie pozbywam się jeszcze Windows 7, poza tym jest tam jeszcze partycja Recovery. Korzystam z ręcznego tworzenia partycji podczas instalacji Ubuntu.

-- 17 gru 2011, o 23:33 --

Niestety nic to nie dało, problem występuje w dalszym ciągu, choć nie zawsze zdąży, bo zwykle instalacja wiesza się jeszcze zanim się rozpocznie...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Netbooki i ultrabooki”