Cześć,
Słuchajcie, wybaczcie mi moją ignorancję, ale jestem tego bardzo ciekaw, a nie moge znaleźć odpowiedzi w necie. Mam kartę sieciową, nieszczęsnego broadcoma 4312 i problem jest taki, że wifi przestaje działać za każdym razem, gdy robie upgrade kernela... Z tego co wyczytałem do tej pory: trzeba zbudować jakieś nowe moduły dla nowego jądra i je tam załadować. Jak mi siądzie wifi, to jestem w stanie je uruchomić z powrotem kopiując jakieś komendy do terminala z różnych poradników w necie, ale jest to 100% bezmyślny brut force... Mógłby mi ktoś z Was wyjaśnić o co w tym tak naprawde chodzi i jak to robić, żeby nie robić tego bezmyślnie?
broadcom 4312 - instalacja sterownika
-
- Gibki Gibbon
Re: broadcom 4312 - instalacja sterownika
A w jaki sposób instalowałeś sterowniki do karty wifi?
Tutaj masz oficjalne instrukcji wyboru i instalacji sterowników:
https://help.ubuntu.com/community/WifiD ... er/bcm43xx .
Identyfikacja sprzętu jakiego używasz - wstaw wyniki poleceń z terminala:
Napisz czy to komputer stacjonarny czy laptop i czy karta jest podłączana na USB czy na PCI wewnątrz komputera (jeśli to komputer stacjonarny).
Tutaj masz oficjalne instrukcji wyboru i instalacji sterowników:
https://help.ubuntu.com/community/WifiD ... er/bcm43xx .
Identyfikacja sprzętu jakiego używasz - wstaw wyniki poleceń z terminala:
Kod: Zaznacz cały
lsusb
lspci -k
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 12.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Re: broadcom 4312 - instalacja sterownika
sterowniki instaluje wchodząc w sekcję sterowników i klikając żeby mi zainstalowało. Samemu jakbym się uparł to pewnie tez bym dał rade brut forcem... No tylko własnie w tym tkwi problem, że to jest bez zrozumienia. Chodzi mi w tym temacie tylko o wyjasnienie co trzeba zrobić, żeby ten sterownik poprawnie zainstalować... zebym nie robił tego bezmyślnie
-- 29 wrz 2014, o 07:48 --
to moja karta sieciowa
-- 29 wrz 2014, o 07:48 --
04:00.0 Network controller: Broadcom Corporation BCM4312 802.11b/g LP-PHY (rev 01)