Unity wyszukiwanie i custom launcher

Tematy specyficzne dla poszczególnych window managerów: KDE, GNOME, XFCE, Fluxbox, Blackbox, IceWM, WindowMaker, itd. - wszystko tutaj.
piotrekkr
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.10
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Kontakt:

Unity wyszukiwanie i custom launcher

Post autor: piotrekkr »

Cześć

jakieś 2 dni temu przestał mi działać jeden własnej roboty aktywator (miałem go już kilka miesięcy i działał bez problemów) który siedział sobie na pasku unity (nie wiem jak się fachowo nazywa ale to ten pasek w którym pokazują się ikonki uruchomionych programów). Przestało też działać odpalanie aplikacji przez użycie wyszukiwarki programów (też nie znam fachowej nazwy ale to pierwsza ikonka na pasku z logiem ubuntu). Klikanie w wyszukiwarce na ikonę aplikacji nie powodowało nic. Pomijając to że się zdenerwowałem z lekka to powalczyłem dłuższą chwilę i udało mi się zrobić ręcznie aktywator po raz kolejny tyle że tym razem zadziałał już tak jak powinien.

Działający aktywator ma taką postać

AptanaStudio3.desktop:

Kod: Zaznacz cały

[Desktop Entry]
Type=Application
Version=1.0
Name=Aptana Studio 3
GenericName=Aptana Studio 3
Comment=Aptana Studio 3 IDE
Exec="/home/piotrek/Programy/Aptana Studio 3/AptanaStudio3"
Icon="/home/piotrek/Programy/Aptana Studio 3/icon.png"
Terminal=false
Categories=GTK;Development;IDE;
MimeType=text/plain;text/x-python;application/x-php;application/x-httpd-php3;application/x-httpd-php4;application/x-httpd-php5;application/xml;text/html;text/css;
StartupNotify=true
Przeniosłem go na pasek ale nie wiem jak naprawić nieaktywną ikonę aplikacji w wyszukiwarce. Jak mogę ją usunąć / naprawić / dodać ponownie?
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne

Re: Unity wyszukiwanie i custom launcher

Post autor: bear7 »

To polecenie przywróci panel do domyślnego wyglądu.

unity --reset-icons
Oznacza to, że twoje aktywatory znikną - będziesz musiał je utworzyć po raz kolejny. Czy rozwiąże twój problem? Tego nie wiem, bo nie miałem podobnego. Ale spróbować warto...

Możesz także przywrócić domyślne ustawienia całego Unity:

unity --reset
Konsekwencji działania powyższego polecenia nie muszę chyba tłumaczyć...
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
piotrekkr
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Ok a wiesz może skąd unity bierze programy które pokazują się w szukajce? Wiem że jak dodałem plik .desktop do /usr/share/applications to pojawiło się dodatkowa pozycja w wyszukiwarce i były dwie pozycje z tym samym programem. Jak zlokalizować tą starszą wersję na dysku i ją usunąć?
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: bear7 »

Wykorzystaj polecenie locate:

locate NAZWA.desktop
albo find:

find /usr -name NAZWA.desktop
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
piotrekkr
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Ok już sobie przypomniałem jak robiłem dodawanie nowych aplikacji. Wpisałem w szukajkę main menu uruchamiałem program i dodałem tam do odpowiedniej sekcji nowy program. Pojawił się przy następnym wyszukiwaniu. Teraz odpala się dobra aplikacja... z tym że pojawia się jako oddzielna druga ikonka. I teraz najlepsze. Kiedy miałem odpaloną aplikację to skasowałem starą ikonkę z paska i ustawiłem "przechowywanie aktywatora" na ikonie obecnie działającej aplikacji. Następnie zamknąłem aplikację i zaraz po zamknięciu pojawiła się dodatkowa ikonka aplikacji w pasku. Czyli teraz mam dwie ikony tej samej aplikacji trzymane w pasku. Takie małe wtf. Obydwie działały tylko jedna wskazywała że jest uruchomiona aplikacja. Jedna była bez tytułu po kliknięciu prawym przyciskiem. No ale po zamknięciu aplikacji i skasowaniu z paska wszystkich ikonek aplikacji teraz wygląda że jest ok.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Środowiska graficzne”