nagrywanie dźwięku pavucontrol

Grafika, film, dźwięk.
Awatar użytkownika
MonaLu
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

nagrywanie dźwięku pavucontrol

Post autor: MonaLu »

Witam,
Znowu sobie nadłubałam i potrzebuję Waszej pomocy, żeby odkręcić! :)

Zaczęło się od tego, że zachciało mi się nagrać konferencję. Zainstalowałam i przetestowałam RecordMyDesktop, działał, ale nagrywał wszystko, a ja chciałam tylko dźwięk z komputera, rozwiązanie znalazłam tu na forum, zainstalowałam pavucontrol i zmieniłam podczas nagrywania "Wbudowany dźwięk" na "Monitor". Zadziałało świetnie. Konferencji sobie nie nagrałam, bo potrzebny był jeszcze Flash 11.3 :>

Przyszedł czas na moją prywatną "konferencję" na Skype i... niespodzianka! Nie ma dźwięku! Podłubałam, podłubałam, uzyskałam słuch. Na Skype to za mało. Podłubałam jeszcze (m.in. wywaliłam pavucontrol) i uzyskałam dźwięk z jacka. Ad hoc wystarczyło, ale zabawa polega na tym, że tak naprawdę nie mam mikrofonu, a słuchawki są w tej roli mało wygodne! :)

Dziś wzięłam się za to na poważnie, przeszukałam internet i forum i:
1. W alsamixer pozgłaśniałam co się dało, ale pod f4 zgłaśnia się tylko jeden Capture, co nic nie zmienia i dłubanie gdzie indziej i przywraca je do 0.
2. Zainstalowałam ponownie pavucontrol i próbowałam odwrócić czynności wykonane po pierwszej instalce, ale w tym celu musiałam je jakby wykonać ponownie. Kombinowałam przy uruchomionym RMD, VLC, Skype... niente.
3. Wyciszyłam jeden z mikrofonów podczas rozmowy testowej - nada.
4. W pavucontrol, w urządzeniach wejściowych mam tylko dwie opcje: mikrofon i wewn. mikrofon. Jak ustawię na wewnętrzny to wskaźnik natężenia dźwięku jakby nieco drga przy minimach, ale to wszystko.
5. W guvcview mam więcej opcji ustawienia wejścia, ale PulseAudio-USBCamera, PulseAudio-Wbudowany mikrofon ani PorteAudio-default pozostawiają moje video nieme.
...
Więcej grzechów nie pamiętam. Systemowy Rejestrator dźwięków nie działa. RMD działa jak początkowo chciałam, nagrywa dźwięki z wewnętrznego mikrofonu, albo wcale. Cheese się zawiesza i nie nagrywa video. Podobno można nagrywać w VLC, ale nie mogę znaleźć tej opcji. Mam już dosyć tej znudzonej kobiety ze Skype'a.

Kod: Zaznacz cały

arecord -D hw:0,0 -f cd | aplay
słyszę swój głos w głośnikach pod warunkiem mówienia do słuchawki a ja chcę, żeby działał mikrofon bez jacka i żeby się przełączał automatycznie na mikrofon kamery, jeśli jest używana. Pomożecie?
Specjalistka od automagicznej samonaprawy sprzętu. ;)

#Bywają takie chwile w życiu człowieka, kiedy żadne radio nie gra jego ulubionej piosenki.
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Re: nagrywanie dźwięku pavucontrol

Post autor: bear7 »

Spróbuj przeładować moduł ALSA:

Kod: Zaznacz cały

sudo alsa force-reload
I sprawdź ponownie, jak dalej nie działa, to możesz spróbować przeinstalować: