Kernele testowe/stabilne wersja v23.x - atom, K8, i7 oraz Brazos

Moderator: e X t 7 3

Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86
Kontakt:

Re: Kernele testowe wersja v23.x - atom, K8, i7 oraz Brazos

Post autor: Galvatron »

To prawda, że Ubuntu 13.04 ma dostać najnowszego udev - 198?
Man wields his sword to die with a a smile on his face on a distant day beyond his dreams.
Awatar użytkownika
witek
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Post autor: witek »

Galvatron pisze:To prawda, że Ubuntu 13.04 ma dostać najnowszego udev - 198?
http://packages.ubuntu.com/search?suite ... words=udev
JerryG
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 24.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Post autor: JerryG »

W nocy zauwazylem mulenie laptopa przy przenoszeniu plikow z partycji na partycje, predkosc przenoszenia po okolo 25Mb/s ale lagi w przenoszeniu sie pomiedzy oknami desktopa, w Akregatorze klikniecie na wiadomosc, zeby pokazala sie w dolnym oknie.

W tym czasie wolne okolo 4GB RAMU, swap nie ruszony, procesory nie obciazone wykres pokazywal po 0-do 13 procent uzycia.

Do tego male problemy z dzwiekiem, np. start dzwonienia w skype rozpoczyna sie najpierw jakby chrobotem i po chwili dopiero czysty dzwiek sygnalu.

Wylaczylem CUPS ale nie zauwazylem specjalnego przyspieszenia startu systemu, dosc dlugo mi sie uruchamia.
Tu jeszcze powalcze, poobserwuje start systemu co wypisuje i jaka usluga moze wydluza.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Lenovo G50
Awatar użytkownika
elzear
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 12.10

Post autor: elzear »

@JerryG, ja ze skype miałem dużo problemów, na początku miałem tak samo jak ty problem z dziwnymi trzaskami na początku, ostatnio cały czas. Nie jest to wina samego Skype tylko Pulse Audio a dokładniej: PulseAudio Glitch Free Audio.
Jest kilka możliwości:
1. Przyciszenie kanałów w alsamixer (tak aby nie były ustawione na 100% - kiedyś działało)
2. Usunąć PulseAudio :)
3. Workaround, innymi słowy wyłączenie PulseAudio Glitch Free Audio:
Info z tąd:
http://askubuntu.com/questions/157891/s ... torted-bad
edytujemy:

Kod: Zaznacz cały

/etc/pulse/default.pa
Odnajdujemy linię:

load-module module-udev-detect  
Dodajemy na jej koniec: "tsched=0"
a ma to wyglądać tak:

load-module module-udev-detect tsched=0
Ostatnie rozwiązanie u mnie działa bez zająknięcia teraz :) (oczywiście restart PulseAudio/ bądź reboot)
JerryG
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka

OK, zastosowalem tsched=0, zobaczymy efekt wieczorem :)
Lenovo G50
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Kontakt:

Post autor: e X t 7 3 »

JerryG pisze:W nocy zauwazylem mulenie laptopa przy przenoszeniu plikow z partycji na partycje, predkosc przenoszenia po okolo 25Mb/s ale lagi w przenoszeniu sie pomiedzy oknami desktopa, w Akregatorze klikniecie na wiadomosc, zeby pokazala sie w dolnym oknie.

W tym czasie wolne okolo 4GB RAMU, swap nie ruszony, procesory nie obciazone wykres pokazywal po 0-do 13 procent uzycia.

Do tego male problemy z dzwiekiem, np. start dzwonienia w skype rozpoczyna sie najpierw jakby chrobotem i po chwili dopiero czysty dzwiek sygnalu.

Wylaczylem CUPS ale nie zauwazylem specjalnego przyspieszenia startu systemu, dosc dlugo mi sie uruchamia.
Tu jeszcze powalcze, poobserwuje start systemu co wypisuje i jaka usluga moze wydluza.
Daj proszę wynik logi z NeteXt;73 - w tym dmesg, w sytuacji gdy system laguje. Ostatnio ostro z kontrolerami mieszają i USB oraz SATA.

Pozdrawiam

-- 25 mar 2013 10:20 --
Galvatron pisze:To prawda, że Ubuntu 13.04 ma dostać najnowszego udev - 198?
Tak Canonical już nie miał wyjścia ;).

Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Awatar użytkownika
Miras1990
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 14.10
Kontakt:

Post autor: Miras1990 »

Witam,
Wydaje mi się że to będzie wina IO Schedulers CFQ, który nie nadaje się dla dysku SSD. Musiałbym spróbować zmienić tylko Scheduler na noop i wtedy skompilować jądro.
Linki do logów:
dmesg -> http://ubuntuone.com/01eUfhkgqNSGX0dcdNRa5L
kern.log -> http://ubuntuone.com/0NA3eVffahQKZueTs7xEf6

Pozdrawiam;)
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Tak z innej beczki - buduje pierwszy kernel oparty o źródła 3.9.x ... obecnie 3.9-rc4. Powiem Wam Panie i Panowie, ze mian jest od groma - tu w szczególności dotyczących inteli. Zmiany zarówno dotyczą zarządzania energią, ale też samą praca procesora, grafiki i innych czipów. Od groma nowych sterowników, etc. jeśli dobrze myślę, to mój v24.x oparty o Linux-3.9.x może na najnowszych platformach intela [Ivy Bridge] pozwolić na kolejne obniżenie zużycia energii o 10, czy w sprzyjających warunkach nawet 20 % :P. Zresztą myślę, że na AMD też będą te zmiany odczuwalne, np. nowy tryby pracy - vide zero power dla napędów optycznych, etc. Zastanawiam się też nad pachtowanie kernela - celem zapewnienia overclockingu chipów graficznych obecnych w Sandy i Ivy Bridge ... może to wdrożę - Overclocking your Intel GPU on Linux ;).

Pozdrawiam

-- 25 mar 2013 10:41 --
Miras1990 pisze:Witam,
Wydaje mi się że to będzie wina IO Schedulers CFQ, który nie nadaje się dla dysku SSD. Musiałbym spróbować zmienić tylko Scheduler na noop i wtedy skompilować jądro.
Linki do logów:
dmesg -> http://ubuntuone.com/01eUfhkgqNSGX0dcdNRa5L
kern.log -> http://ubuntuone.com/0NA3eVffahQKZueTs7xEf6

Pozdrawiam;)
Nowy APM 2.2 automatycznie wybiera noop dla dysków SSD i CFQ dla mechanicznych .. i to w tym samym czasie ;) = możesz mieć i 10 różnych dysków - w tym na raz będą działać 2 schedulery I/O. Tu nie trzeba rekompilować kernela - jeśli odpowiednio zbudowany wcześniej.

Poza tym jeszcze jedna kwestia obecnie kernel Canonical, jako defaultowy używa scheduler I/O deadline ... robią to celowo - on zadziała w miarę oki zarówno na HDD, jak i SSD ... ale na żadnym nie da jego "pełnej mocy" ;). Dlatego najlepszym rozwiązaniem jest dynamiczne dobieranie właściwego schedulera: CFQ dla HDD i noop dla SSD.

Pozdrawiam

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
garnus
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Post autor: garnus »

Wow, jestem w szoku, wiatraków to ja nie słyszałem od 2 dni już, cudo.
Hibernacja nie działa dalej:/ (ale na rzecz wiatraków przeboleje)

pozdrawiam
Janek
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

garnus pisze:Wow, jestem w szoku, wiatraków to ja nie słyszałem od 2 dni już, cudo.

pozdrawiam
Janek
Witaj, a testowałeś Pan sposób już opisany i ostatnio opisany ponownie ? - w tym miejscu przez Kolegę JerryG.

Pozdrawiam

JerryG
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka

Wiatrakow i u mnie nie slychac :-D przy przegladaniu stron a mam otwarte 3 przeglarki i w nich po minimum 10 zakladek utrzymuje sie temperatura 47*C - 49*C.
Na poprzednich kernelach pod 60*C albo powyzej, to wentylatory mielily od startu systemu czy po wyjsciu z uspienia.
Lenovo G50
garnus
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Post autor: garnus »

e X t 7 3 pisze:
garnus pisze:Wow, jestem w szoku, wiatraków to ja nie słyszałem od 2 dni już, cudo.

pozdrawiam
Janek
Witaj, a testowałeś Pan sposób już opisany i ostatnio opisany ponownie ? - w tym miejscu przez Kolegę JerryG.

Pozdrawiam
Hej,
To nie problem z brakiem opcji hibernacji tylko z tym, że nie zawsze się zhibernuje albo nie wstaje, przypomnę:
viewtopic.php?f=216&t=165776#p945168

tyle, że przestało to działać na kernelach >= 22.x
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Ciszę się Panowie, że Wasze maszyny mnie się grzeją ;)

Jeszcze co do kernela 3.9 ... ta znowu musiałem modyfikować źródła ... widzę, że tu największy "opór" stawiają sterowniki eth - tym razem jeszcze głębsza modyfikacja źródeł Intela IGB oraz musiałem zmodyfikować sterownik Marvella ... ale już się kernel buduje z optymalizacjami ;).

Pozdrawiam

-- 25 mar 2013 12:08 --
garnus pisze: Hej,
To nie problem z brakiem opcji hibernacji tylko z tym, że nie zawsze się zhibernuje albo nie wstaje, przypomnę:
viewtopic.php?f=216&t=165776#p945168

tyle, że przestało to działać na kernelach >= 22.x
Aha tak .. hmm no to już pewnie kwestia jakiegoś sterownika ... zapewne w źródłach błąd, albo jest jakiś problem z zasobami.

Pozdrawiam

-- 25 mar 2013 14:00 --

hmm musze przyznać, ze Linux-3.9.x ma potencjał ... sterowniki AMD - zarówno mój build [spatchowany] v13.2 beta7, jak i standardowe 13,3 beta3 budują sie pod kernelem bezproblemowo ;). Myślę, że będzie to bardzo udana edycja ;).

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
E213
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: E213 »

e X t 7 3 pisze: (...)buduje pierwszy kernel oparty o źródła 3.9.x ... obecnie 3.9-rc4 (...)
Zostanie udostępniony do testów czy poczekamy na kolejne "rc" ?
Lenovo Z565 | AMD Phenom™ II Quad-Core N970 | DDR3 8GB 1333MHz | Hitachi 500GB | ATI 5470 | BCM4313 | Huawei E3131 | Linux kernel 3.19-rc2
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

E213 pisze:
e X t 7 3 pisze: (...)buduje pierwszy kernel oparty o źródła 3.9.x ... obecnie 3.9-rc4 (...)
Zostanie udostępniony do testów czy poczekamy na kolejne "rc" ?
Cóż trzeba si,e uzbroić w cierpliwość .. nigdy nie wypuszczam wersji uznanych przez Linusa za RC ... dla mnie wersjami testowymi są pierwsze wersje "stabilne". Zatem najwcześniej wypuszczę kernele z linii v24.x [a zatem oparte o Linux-3.9.x] najprawdopodobniej za 1 lub 2 tygodnie. W tym czasie wersje RC i pierwsza stabilna będą dla mnie "poligonem doświadczalnym" ;).

Pozdrawiam

-- 25 mar 2013 21:33 --

Jeszcze co do kernela v24.x [3.9.x] ... praktycznie udało mi się wyeliminować tzw. Jitter ... czyli coś w rodzaju opóźnienia/"pogłosu" miedzy rdzeniami procesora ;). Przykładowo do tej pory na X370 były miejsca gdzie taki Xonotic "zahaczał" - przy pierwszym przejściu w danej lokacji = rdzenie nie zdążyły "obrobić" danych. Pod testowym v24.0 już tego efektu nie mam, albo jest praktycznie niezauważalny ;).

Jeszcze co do pracy w trybie ondemand vs performance. Robiłem testy i potwierdzają one moje wcześniejsze spostrzeżenia. W trybie ondemand [dla procesora] nie ma szans uzyskać takiej wydajności, jak w trybie performance. Różnice np. w grach sięgaj od 4 do 10 % !

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
E213
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: E213 »

e X t 7 3 pisze: (...) Jeszcze co do pracy w trybie ondemand vs performance. Robiłem testy i potwierdzają one moje wcześniejsze spostrzeżenia. W trybie ondemand [dla procesora] nie ma szans uzyskać takiej wydajności, jak w trybie performance. Różnice np. w grach sięgaj od 4 do 10 % !
Sprawdziłem u siebie różnice pomiędzy trybem performance a ondemand na 3.8.4-ext73-f1-23.2-k8-ags-cfs_amd64.deb i catalistach 13.1 .

Dla Xonotica przy ustawieniach low różnica wynosi 5 klatek (182 fps tryb performance i 177 fps ondemand ),

dla normal i ultra ta różnica maleje do 1 klatki (odpowiednio 137 do 136 i 52 do 53 fps).

Test wykonany za pomocą the-big-benchmark, który jest w katalogu Xonotica.

Więcej ciekawych wyników można znaleźć na http://dev.xonotic.org/projects/3/wiki/ ... quirements ;-)

Znaczne różnice są widoczne przy rozpakowywaniu, kompilacji/budowie paczek.

Przy tworzeniu paczek .deb catalystów 13.03beta2 różnica wynosi około 11% (odpowiednio 107.202s do 120.187s),

rozpakowywanie pliku linux-3.9-rc4.tar.xz różnica około 9% ( 8.345s do 9.139s )

i na koniec kompilacja/budowa paczek dla kernela 3.9-rc4 (wywalone 80% zbędnych modułów ;-) ),

tutaj różnica wynosi około 8% (10m18.135s do 11m12.196s), oczywiście wszystkie wyniki na korzyść trybu performance ;-)
Lenovo Z565 | AMD Phenom™ II Quad-Core N970 | DDR3 8GB 1333MHz | Hitachi 500GB | ATI 5470 | BCM4313 | Huawei E3131 | Linux kernel 3.19-rc2
Awatar użytkownika
gitarzystaa
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Xfce
Kontakt:

Post autor: gitarzystaa »

Z wifi (broadcom) nadal nie potrafi połączyć się z żadną siecią, sytuacja identyczna jak dla poprzednich kerneli z v23.x, na v22.x wszystko działa.
Xubuntu 14.04 @ Lenovo Thinkpad X200 | Lenovo Thinkpad R60e | Lenovo Thinkpad R61i | Zotac Zbox ID83
Slitaz 4.0 @ IBM Thinkpad 600
Android 4.2.1 @ Lenovo A820
Android 4.4.2 @ Dell Venue 7 3730

registered linux user #554160
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

E213 pisze:
e X t 7 3 pisze: (...) Jeszcze co do pracy w trybie ondemand vs performance. Robiłem testy i potwierdzają one moje wcześniejsze spostrzeżenia. W trybie ondemand [dla procesora] nie ma szans uzyskać takiej wydajności, jak w trybie performance. Różnice np. w grach sięgaj od 4 do 10 % !
Sprawdziłem u siebie różnice pomiędzy trybem performance a ondemand na 3.8.4-ext73-f1-23.2-k8-ags-cfs_amd64.deb i catalistach 13.1 .

Dla Xonotica przy ustawieniach low różnica wynosi 5 klatek (182 fps tryb performance i 177 fps ondemand ),

dla normal i ultra ta różnica maleje do 1 klatki (odpowiednio 137 do 136 i 52 do 53 fps).

Test wykonany za pomocą the-big-benchmark, który jest w katalogu Xonotica.

Więcej ciekawych wyników można znaleźć na http://dev.xonotic.org/projects/3/wiki/ ... quirements ;-)

Znaczne różnice są widoczne przy rozpakowywaniu, kompilacji/budowie paczek.

Przy tworzeniu paczek .deb catalystów 13.03beta2 różnica wynosi około 11% (odpowiednio 107.202s do 120.187s),

rozpakowywanie pliku linux-3.9-rc4.tar.xz różnica około 9% ( 8.345s do 9.139s )

i na koniec kompilacja/budowa paczek dla kernela 3.9-rc4 (wywalone 80% zbędnych modułów ;-) ),

tutaj różnica wynosi około 8% (10m18.135s do 11m12.196s), oczywiście wszystkie wyniki na korzyść trybu performance ;-)
Dzięki za dodatkowe testy ;). U mnie na X370 [AMD APU E-350] Xonotic w trybie ultra działa na performance maksymalnie 49 klatek [podczas gry]. Natomiast w trybie ondemand spada do 44. Tu widać działa już postulowana prze mnie zasada - im słabsza maszyna tym bardziej widać tu różnicę.

Pozdrawiam

-- 26 mar 2013 22:28 --
gitarzystaa pisze:Z wifi (broadcom) nadal nie potrafi połączyć się z żadną siecią, sytuacja identyczna jak dla poprzednich kerneli z v23.x, na v22.x wszystko działa.
Najprawdopodobniej nie buduje modułu prawidłowo.

Pozdrawiam

JerryG
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka

gitarzystaa pisze:Z wifi (broadcom) nadal nie potrafi połączyć się z żadną siecią, sytuacja identyczna jak dla poprzednich kerneli z v23.x, na v22.x wszystko działa.
Masz zakladke Dodatkowe Sterowniki w System ??
Sproboj tam aktywowac - u mnie zadzialalo, dzisiaj oddalem karte wifi usb na realteku corce jej karta iwlcostam chyba sie przegrzala i pada, bo moj broadcom dziala OK :mrgreen:
Lenovo G50
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 20.04

Post autor: linuxozaurus »

Ja nie musiałam nic robić,aby broadcom działał (Wi-Fi), spod 23.2 (Sterowniki BCMA).
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
Zablokowany

Wróć do „kernele e X t 7 3”