Kernele testowe/stabilne wersja v23.x - atom, K8, i7 oraz Brazos
Moderator: e X t 7 3
- Galvatron
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86
- Kontakt:
Re: Kernele testowe wersja v23.x - atom, K8, i7 oraz Brazos
To prawda, że Ubuntu 13.04 ma dostać najnowszego udev - 198?
Man wields his sword to die with a a smile on his face on a distant day beyond his dreams.
- witek
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
http://packages.ubuntu.com/search?suite ... words=udevGalvatron pisze:To prawda, że Ubuntu 13.04 ma dostać najnowszego udev - 198?
-
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 24.04
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
W nocy zauwazylem mulenie laptopa przy przenoszeniu plikow z partycji na partycje, predkosc przenoszenia po okolo 25Mb/s ale lagi w przenoszeniu sie pomiedzy oknami desktopa, w Akregatorze klikniecie na wiadomosc, zeby pokazala sie w dolnym oknie.
W tym czasie wolne okolo 4GB RAMU, swap nie ruszony, procesory nie obciazone wykres pokazywal po 0-do 13 procent uzycia.
Do tego male problemy z dzwiekiem, np. start dzwonienia w skype rozpoczyna sie najpierw jakby chrobotem i po chwili dopiero czysty dzwiek sygnalu.
Wylaczylem CUPS ale nie zauwazylem specjalnego przyspieszenia startu systemu, dosc dlugo mi sie uruchamia.
Tu jeszcze powalcze, poobserwuje start systemu co wypisuje i jaka usluga moze wydluza.
W tym czasie wolne okolo 4GB RAMU, swap nie ruszony, procesory nie obciazone wykres pokazywal po 0-do 13 procent uzycia.
Do tego male problemy z dzwiekiem, np. start dzwonienia w skype rozpoczyna sie najpierw jakby chrobotem i po chwili dopiero czysty dzwiek sygnalu.
Wylaczylem CUPS ale nie zauwazylem specjalnego przyspieszenia startu systemu, dosc dlugo mi sie uruchamia.
Tu jeszcze powalcze, poobserwuje start systemu co wypisuje i jaka usluga moze wydluza.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Lenovo G50
Lenovo G50
- elzear
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 12.10
@JerryG, ja ze skype miałem dużo problemów, na początku miałem tak samo jak ty problem z dziwnymi trzaskami na początku, ostatnio cały czas. Nie jest to wina samego Skype tylko Pulse Audio a dokładniej: PulseAudio Glitch Free Audio.
Jest kilka możliwości:
1. Przyciszenie kanałów w alsamixer (tak aby nie były ustawione na 100% - kiedyś działało)
2. Usunąć PulseAudio
3. Workaround, innymi słowy wyłączenie PulseAudio Glitch Free Audio:
Info z tąd:
http://askubuntu.com/questions/157891/s ... torted-bad
edytujemy:
Odnajdujemy linię:
Dodajemy na jej koniec: "tsched=0"
a ma to wyglądać tak:
Ostatnie rozwiązanie u mnie działa bez zająknięcia teraz
(oczywiście restart PulseAudio/ bądź reboot)
Jest kilka możliwości:
1. Przyciszenie kanałów w alsamixer (tak aby nie były ustawione na 100% - kiedyś działało)
2. Usunąć PulseAudio

3. Workaround, innymi słowy wyłączenie PulseAudio Glitch Free Audio:
Info z tąd:
http://askubuntu.com/questions/157891/s ... torted-bad
edytujemy:
Kod: Zaznacz cały
/etc/pulse/default.pa
load-module module-udev-detect
a ma to wyglądać tak:
load-module module-udev-detect tsched=0

-
- Zakręcona Traszka
OK, zastosowalem tsched=0, zobaczymy efekt wieczorem 

Lenovo G50
Lenovo G50
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: 21.10
- Kontakt:
Daj proszę wynik logi z NeteXt;73 - w tym dmesg, w sytuacji gdy system laguje. Ostatnio ostro z kontrolerami mieszają i USB oraz SATA.JerryG pisze:W nocy zauwazylem mulenie laptopa przy przenoszeniu plikow z partycji na partycje, predkosc przenoszenia po okolo 25Mb/s ale lagi w przenoszeniu sie pomiedzy oknami desktopa, w Akregatorze klikniecie na wiadomosc, zeby pokazala sie w dolnym oknie.
Pozdrawiam
-- 25 mar 2013 10:20 --
Tak Canonical już nie miał wyjściaGalvatron pisze:To prawda, że Ubuntu 13.04 ma dostać najnowszego udev - 198?

Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia 
Moje kernele oraz skrypty:
NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
- Miras1990
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 14.10
- Kontakt:
Witam,
Wydaje mi się że to będzie wina IO Schedulers CFQ, który nie nadaje się dla dysku SSD. Musiałbym spróbować zmienić tylko Scheduler na noop i wtedy skompilować jądro.
Linki do logów:
dmesg -> http://ubuntuone.com/01eUfhkgqNSGX0dcdNRa5L
kern.log -> http://ubuntuone.com/0NA3eVffahQKZueTs7xEf6
Pozdrawiam;)
Wydaje mi się że to będzie wina IO Schedulers CFQ, który nie nadaje się dla dysku SSD. Musiałbym spróbować zmienić tylko Scheduler na noop i wtedy skompilować jądro.
Linki do logów:
Pozdrawiam;)
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Tak z innej beczki - buduje pierwszy kernel oparty o źródła 3.9.x ... obecnie 3.9-rc4. Powiem Wam Panie i Panowie, ze mian jest od groma - tu w szczególności dotyczących inteli. Zmiany zarówno dotyczą zarządzania energią, ale też samą praca procesora, grafiki i innych czipów. Od groma nowych sterowników, etc. jeśli dobrze myślę, to mój v24.x oparty o Linux-3.9.x może na najnowszych platformach intela [Ivy Bridge] pozwolić na kolejne obniżenie zużycia energii o 10, czy w sprzyjających warunkach nawet 20 %
. Zresztą myślę, że na AMD też będą te zmiany odczuwalne, np. nowy tryby pracy - vide zero power dla napędów optycznych, etc. Zastanawiam się też nad pachtowanie kernela - celem zapewnienia overclockingu chipów graficznych obecnych w Sandy i Ivy Bridge ... może to wdrożę - Overclocking your Intel GPU on Linux
.
Pozdrawiam
-- 25 mar 2013 10:41 --
= możesz mieć i 10 różnych dysków - w tym na raz będą działać 2 schedulery I/O. Tu nie trzeba rekompilować kernela - jeśli odpowiednio zbudowany wcześniej.
Poza tym jeszcze jedna kwestia obecnie kernel Canonical, jako defaultowy używa scheduler I/O deadline ... robią to celowo - on zadziała w miarę oki zarówno na HDD, jak i SSD ... ale na żadnym nie da jego "pełnej mocy"
. Dlatego najlepszym rozwiązaniem jest dynamiczne dobieranie właściwego schedulera: CFQ dla HDD i noop dla SSD.
Pozdrawiam

Pozdrawiam
-- 25 mar 2013 10:41 --
Nowy APM 2.2 automatycznie wybiera noop dla dysków SSD i CFQ dla mechanicznych .. i to w tym samym czasieMiras1990 pisze:Witam,
Linki do logów:
Pozdrawiam;)

Poza tym jeszcze jedna kwestia obecnie kernel Canonical, jako defaultowy używa scheduler I/O deadline ... robią to celowo - on zadziała w miarę oki zarówno na HDD, jak i SSD ... ale na żadnym nie da jego "pełnej mocy"

Pozdrawiam

-
- Serdeczny Borsuk
Wow, jestem w szoku, wiatraków to ja nie słyszałem od 2 dni już, cudo.
Hibernacja nie działa dalej:/ (ale na rzecz wiatraków przeboleje)
pozdrawiam
Janek
pozdrawiam
Janek
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Witaj, a testowałeś Pan sposób już opisany i ostatnio opisany ponownie ? - w tym miejscu przez Kolegę JerryG.garnus pisze:Wow, jestem w szoku, wiatraków to ja nie słyszałem od 2 dni już, cudo.
pozdrawiam
Janek
Pozdrawiam

-
- Zakręcona Traszka
Wiatrakow i u mnie nie slychac
przy przegladaniu stron a mam otwarte 3 przeglarki i w nich po minimum 10 zakladek utrzymuje sie temperatura 47*C - 49*C.
Na poprzednich kernelach pod 60*C albo powyzej, to wentylatory mielily od startu systemu czy po wyjsciu z uspienia.

Na poprzednich kernelach pod 60*C albo powyzej, to wentylatory mielily od startu systemu czy po wyjsciu z uspienia.
Lenovo G50
Lenovo G50
-
- Serdeczny Borsuk
Hej,e X t 7 3 pisze:Witaj, a testowałeś Pan sposób już opisany i ostatnio opisany ponownie ? - w tym miejscu przez Kolegę JerryG.garnus pisze:Wow, jestem w szoku, wiatraków to ja nie słyszałem od 2 dni już, cudo.
pozdrawiam
Janek
Pozdrawiam
To nie problem z brakiem opcji hibernacji tylko z tym, że nie zawsze się zhibernuje albo nie wstaje, przypomnę:
viewtopic.php?f=216&t=165776#p945168
tyle, że przestało to działać na kernelach >= 22.x
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Ciszę się Panowie, że Wasze maszyny mnie się grzeją 
Jeszcze co do kernela 3.9 ... ta znowu musiałem modyfikować źródła ... widzę, że tu największy "opór" stawiają sterowniki eth - tym razem jeszcze głębsza modyfikacja źródeł Intela IGB oraz musiałem zmodyfikować sterownik Marvella ... ale już się kernel buduje z optymalizacjami
.
Pozdrawiam
-- 25 mar 2013 12:08 --
Pozdrawiam
-- 25 mar 2013 14:00 --
hmm musze przyznać, ze Linux-3.9.x ma potencjał ... sterowniki AMD - zarówno mój build [spatchowany] v13.2 beta7, jak i standardowe 13,3 beta3 budują sie pod kernelem bezproblemowo
. Myślę, że będzie to bardzo udana edycja
.
Pozdrawiam

Jeszcze co do kernela 3.9 ... ta znowu musiałem modyfikować źródła ... widzę, że tu największy "opór" stawiają sterowniki eth - tym razem jeszcze głębsza modyfikacja źródeł Intela IGB oraz musiałem zmodyfikować sterownik Marvella ... ale już się kernel buduje z optymalizacjami

Pozdrawiam
-- 25 mar 2013 12:08 --
Aha tak .. hmm no to już pewnie kwestia jakiegoś sterownika ... zapewne w źródłach błąd, albo jest jakiś problem z zasobami.garnus pisze: Hej,
To nie problem z brakiem opcji hibernacji tylko z tym, że nie zawsze się zhibernuje albo nie wstaje, przypomnę:
viewtopic.php?f=216&t=165776#p945168
tyle, że przestało to działać na kernelach >= 22.x
Pozdrawiam
-- 25 mar 2013 14:00 --
hmm musze przyznać, ze Linux-3.9.x ma potencjał ... sterowniki AMD - zarówno mój build [spatchowany] v13.2 beta7, jak i standardowe 13,3 beta3 budują sie pod kernelem bezproblemowo

Pozdrawiam

- E213
- Piegowaty Guziec
Zostanie udostępniony do testów czy poczekamy na kolejne "rc" ?e X t 7 3 pisze: (...)buduje pierwszy kernel oparty o źródła 3.9.x ... obecnie 3.9-rc4 (...)
Lenovo Z565 | AMD Phenom™ II Quad-Core N970 | DDR3 8GB 1333MHz | Hitachi 500GB | ATI 5470 | BCM4313 | Huawei E3131 | Linux kernel 3.19-rc2
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Cóż trzeba si,e uzbroić w cierpliwość .. nigdy nie wypuszczam wersji uznanych przez Linusa za RC ... dla mnie wersjami testowymi są pierwsze wersje "stabilne". Zatem najwcześniej wypuszczę kernele z linii v24.x [a zatem oparte o Linux-3.9.x] najprawdopodobniej za 1 lub 2 tygodnie. W tym czasie wersje RC i pierwsza stabilna będą dla mnie "poligonem doświadczalnym"E213 pisze:Zostanie udostępniony do testów czy poczekamy na kolejne "rc" ?e X t 7 3 pisze: (...)buduje pierwszy kernel oparty o źródła 3.9.x ... obecnie 3.9-rc4 (...)

Pozdrawiam
-- 25 mar 2013 21:33 --
Jeszcze co do kernela v24.x [3.9.x] ... praktycznie udało mi się wyeliminować tzw. Jitter ... czyli coś w rodzaju opóźnienia/"pogłosu" miedzy rdzeniami procesora

Jeszcze co do pracy w trybie ondemand vs performance. Robiłem testy i potwierdzają one moje wcześniejsze spostrzeżenia. W trybie ondemand [dla procesora] nie ma szans uzyskać takiej wydajności, jak w trybie performance. Różnice np. w grach sięgaj od 4 do 10 % !
Pozdrawiam

- E213
- Piegowaty Guziec
Sprawdziłem u siebie różnice pomiędzy trybem performance a ondemand na 3.8.4-ext73-f1-23.2-k8-ags-cfs_amd64.deb i catalistach 13.1 .e X t 7 3 pisze: (...) Jeszcze co do pracy w trybie ondemand vs performance. Robiłem testy i potwierdzają one moje wcześniejsze spostrzeżenia. W trybie ondemand [dla procesora] nie ma szans uzyskać takiej wydajności, jak w trybie performance. Różnice np. w grach sięgaj od 4 do 10 % !
Dla Xonotica przy ustawieniach low różnica wynosi 5 klatek (182 fps tryb performance i 177 fps ondemand ),
dla normal i ultra ta różnica maleje do 1 klatki (odpowiednio 137 do 136 i 52 do 53 fps).
Test wykonany za pomocą the-big-benchmark, który jest w katalogu Xonotica.
Więcej ciekawych wyników można znaleźć na http://dev.xonotic.org/projects/3/wiki/ ... quirements

Znaczne różnice są widoczne przy rozpakowywaniu, kompilacji/budowie paczek.
Przy tworzeniu paczek .deb catalystów 13.03beta2 różnica wynosi około 11% (odpowiednio 107.202s do 120.187s),
rozpakowywanie pliku linux-3.9-rc4.tar.xz różnica około 9% ( 8.345s do 9.139s )
i na koniec kompilacja/budowa paczek dla kernela 3.9-rc4 (wywalone 80% zbędnych modułów

tutaj różnica wynosi około 8% (10m18.135s do 11m12.196s), oczywiście wszystkie wyniki na korzyść trybu performance

Lenovo Z565 | AMD Phenom™ II Quad-Core N970 | DDR3 8GB 1333MHz | Hitachi 500GB | ATI 5470 | BCM4313 | Huawei E3131 | Linux kernel 3.19-rc2
- gitarzystaa
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Środowisko graficzne: Xfce
- Kontakt:
Z wifi (broadcom) nadal nie potrafi połączyć się z żadną siecią, sytuacja identyczna jak dla poprzednich kerneli z v23.x, na v22.x wszystko działa.
Xubuntu 14.04 @ Lenovo Thinkpad X200 | Lenovo Thinkpad R60e | Lenovo Thinkpad R61i | Zotac Zbox ID83
Slitaz 4.0 @ IBM Thinkpad 600
Android 4.2.1 @ Lenovo A820
Android 4.4.2 @ Dell Venue 7 3730
registered linux user #554160
Slitaz 4.0 @ IBM Thinkpad 600
Android 4.2.1 @ Lenovo A820
Android 4.4.2 @ Dell Venue 7 3730
registered linux user #554160
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Dzięki za dodatkowe testyE213 pisze:Sprawdziłem u siebie różnice pomiędzy trybem performance a ondemand na 3.8.4-ext73-f1-23.2-k8-ags-cfs_amd64.deb i catalistach 13.1 .e X t 7 3 pisze: (...) Jeszcze co do pracy w trybie ondemand vs performance. Robiłem testy i potwierdzają one moje wcześniejsze spostrzeżenia. W trybie ondemand [dla procesora] nie ma szans uzyskać takiej wydajności, jak w trybie performance. Różnice np. w grach sięgaj od 4 do 10 % !
Dla Xonotica przy ustawieniach low różnica wynosi 5 klatek (182 fps tryb performance i 177 fps ondemand ),
dla normal i ultra ta różnica maleje do 1 klatki (odpowiednio 137 do 136 i 52 do 53 fps).
Test wykonany za pomocą the-big-benchmark, który jest w katalogu Xonotica.
Więcej ciekawych wyników można znaleźć na http://dev.xonotic.org/projects/3/wiki/ ... quirements
Znaczne różnice są widoczne przy rozpakowywaniu, kompilacji/budowie paczek.
Przy tworzeniu paczek .deb catalystów 13.03beta2 różnica wynosi około 11% (odpowiednio 107.202s do 120.187s),
rozpakowywanie pliku linux-3.9-rc4.tar.xz różnica około 9% ( 8.345s do 9.139s )
i na koniec kompilacja/budowa paczek dla kernela 3.9-rc4 (wywalone 80% zbędnych modułów),
tutaj różnica wynosi około 8% (10m18.135s do 11m12.196s), oczywiście wszystkie wyniki na korzyść trybu performance

Pozdrawiam
-- 26 mar 2013 22:28 --
Najprawdopodobniej nie buduje modułu prawidłowo.gitarzystaa pisze:Z wifi (broadcom) nadal nie potrafi połączyć się z żadną siecią, sytuacja identyczna jak dla poprzednich kerneli z v23.x, na v22.x wszystko działa.
Pozdrawiam

-
- Zakręcona Traszka
Masz zakladke Dodatkowe Sterowniki w System ??gitarzystaa pisze:Z wifi (broadcom) nadal nie potrafi połączyć się z żadną siecią, sytuacja identyczna jak dla poprzednich kerneli z v23.x, na v22.x wszystko działa.
Sproboj tam aktywowac - u mnie zadzialalo, dzisiaj oddalem karte wifi usb na realteku corce jej karta iwlcostam chyba sie przegrzala i pada, bo moj broadcom dziala OK

Lenovo G50
Lenovo G50
- linuxozaurus
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 20.04
Ja nie musiałam nic robić,aby broadcom działał (Wi-Fi), spod 23.2 (Sterowniki BCMA).
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.
Sława Ukrajini!
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.