Kernele testowe/stabilne wersja v23.x - atom, K8, i7 oraz Brazos

Moderator: e X t 7 3

quatrolibro
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 12.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64

Re: Kernele testowe wersja v23.x - atom, K8, i7 oraz Brazos

Post autor: quatrolibro »

Na jajku 23.5 wróciły niczym nieuzasadnione przeskoki procesora w tryb turbo w czasie pracy na zasilaczu, żeby to przerwać konieczny wydaje się restart (nie miałem cierpliwości czekać). Wydaje mi się ze komputer bardziej się grzeje na zasilaczu (i na baterii też), normalnie wiatrak dmucha na zimno a dzisiaj kilka razy stwierdziłem że powietrze było wyraźnie ciepłe a wiatrak przeskakiwał wielokrotnie na wyższe obroty. Chłodzenie chodzi praktycznie bez przerwy nie licząc kilkunastu minut po włączeniu komputera.
Na baterii czas pracy i pobór prądu jednak wydaje się bez negatywnych zmian i przeskoku w turbo nie stwierdziłem.

Kod: Zaznacz cały

microcode - ON
Skrypt APM - ON
APM status - ondemand
GRUB_CMDLINE_LINUX="pcie_aspm=force acpi_osi=Linux acpi_enforce_resources=lax i915.i915_enable_rc6=1 i915.i915_enable_fbc=1 i915.lvds_downclock=1 i915.semaphores=1"
Kubuntu 12.10, KDE 4.11, Kernel K8_64bit
Dell Vostro 3750, i5-2410M, Intel HD Graphics 3000/nVidia GT 540 (Optimus), Intel Wireless N-1030
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Kontakt:

Post autor: e X t 7 3 »

elzear pisze:
linuxozaurus pisze:
U mnie jest podobnie, tzn. pomimo tego, że APM działa (zmienia się CPU governor) ale:

Bad           VM writeback timeout
Po przełączeniu ręcznie pobór spadł z ~13.5 do ~12. Co by nie było nie są to te same wyniki co na poprzednim kernelu gdzie spadało poniżej 10 W :(

Ale... :) Bluetooth działa poprawnie pod 23.5 :) tzn nie przycina się i nie gubi.

Mówię oczywiście o wersji K8.

3.8.7-ext73-f1-23.5-k8-ags-cfs
@NetBit87 na jakiej wersji kernela masz takie osiągi?

Zatem to ma być na Bad ;)

Na pewno przełączenie na Good nie powinno powodować oszczędności energii .. może akurat USB EHCI lub UHCI, czy OHCI weszło w tryb uśpienia, abo mostek PCI dla USB się wyłączył ... Ja celowo inaczej ustawiłem VM niz "Zalecane" aby nie "orać dysków i aby mogły dłużej w uśpieniu być.

Pozdrawiam

-- 14 kwi 2013 21:42 --
linuxozaurus pisze:...u mnie powertop wyrzuca to na baterii. i za szybko ją zżera czyli na baterii zachowuje się taj jakby był na zasilaczu a nie na baterii.
Co oznacza, że za szybko ?

Pozdrawiam

-- 14 kwi 2013 21:44 --
quatrolibro pisze:Na jajku 23.5 wróciły niczym nieuzasadnione przeskoki procesora w tryb turbo w czasie pracy na zasilaczu, żeby to przerwać konieczny wydaje się restart (nie miałem cierpliwości czekać). Wydaje mi się ze komputer bardziej się grzeje na zasilaczu (i na baterii też), normalnie wiatrak dmucha na zimno a dzisiaj kilka razy stwierdziłem że powietrze było wyraźnie ciepłe a wiatrak przeskakiwał wielokrotnie na wyższe obroty.
Być może to kwestia zmian a i915 jakie wprowadzając w źródłach 3.8.7. Zresztą podobnie jak komunikaty odnośnie dzwięku = sporo zmian a ALSie.

Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
quatrolibro
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 12.10

Post autor: quatrolibro »

NetBit73 pisze:
linuxozaurus pisze:Na 23.4 było lepiej ale niestety nie radził z ukrytymi partycjami.
moim następnym notebookiem miał być Dell V3460. Jednak przez/dzięki koleżance zostałem wyleczony z tej marki. Tylko nie wiem czy się cieszyć czy płakać.
Ja się z Della wyleczyłem i bez koleżanki. Chociaż to co Ona opisuje, działa zniechęcająco. Mój pod względem kultury pracy, jakości matrycy nadaje się dla magazyniera. Na zasilaczu dodatkowo szemra ze środka przy jakimkolwiek ruchu na ekranie. Linux nie panuje nad chłodzeniem. Po rozkręceniu przez serwisanta nie jest już taki sam, zatrzaski + miękkie plastiki. Po za tym zaliczyłem wymianę zasilacza, komp wariował po podłączeniu). Dystrybucje Linuxa startują średni 1 na 4 próbowane i to nie zawsze (sprawdzam różne opcje startowe). Pewnie każdy komp ma wady i zalety, każda firma gdzieś jest lepsza a gdzieś gorsza jednak co nie spojrzę co nie dotknę to wszystko zdaje się jakoś lepsze od mojego kompa. Np słabszy, o pokolenie starszy i kosztujący 3x mniej HP z którego korzysta żona nie ma praktycznie żadnej z wad mojego Vostro, no może z wyjątkiem kiedy chłodzenie chodzi na maxa, jest wtedy głośniejszy i nie ma subwoofera więc ma gorszy dźwięk albo raczej inny.
Kubuntu 12.10, KDE 4.11, Kernel K8_64bit
Dell Vostro 3750, i5-2410M, Intel HD Graphics 3000/nVidia GT 540 (Optimus), Intel Wireless N-1030
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Kwestia Della i jego "jakości" - to już wręcz "legenda". Ja jednak ponownie napisze - komputery z Optimusem to "zło' i nie tykać tego nawet kijem ... ostatnio Koleżanka przyniosła mi taka maszynę - tu pod Windows takie jaja wyprawiała, ze się jej nie dziwie, że non stop do serwisu zanosi. Karty się przełączają "jak chcą", właśnie problem z "wiatrakiem" = największemu wrogowi nie poleciłbym ;). Obecnie jedynie albo Ivy Bridge albo AMD APU, a lbo AMD APU + dodatkowy Radeon.

Pozdrawiam

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
JerryG
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 24.04

Post autor: JerryG »

Ja tam na Optimusa w swoim nie narzekam pod W7 czy teraz pod XP dziala OK, tu na Kubuntu tez, bo wylaczona Nvidia przez bumblebee.

Bad           Wireless Power Saving for interface wlan0
te dwa jak widac, 12,2 do 16,3W.
Governor: ondemand dziala, widze 800 i co jakis czas ktorys z CPU wejdzie na chwile np. 2000.
Temperatura trzyma sie 51-52*C.
3h 40 min troche malo w stosunku do XP na baterii, czy do wczesniej posiadanego W7 :(

-- 14 kwi 2013 23:14 --

Jako ciekawostka, to moze byc ciekawe, sam tez wylaczam nepomuka i akonadi.
http://www.linux.pl/?id=news&show=6442&from=rss
- - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Lenovo G50
Awatar użytkownika
witek
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: witek »

Kernel 23.5 64bit, Lenovo 3000 N200 C2D T8100 2GB GF7300 i działa poprawnie usypianie :) Nie wiem co kolega eXt73 zrobił, ale proszę tą konfigurację kernela zapisać i trzymać jako świętość :) Zakładam, że to nie sam kernel, ale właśnie jego konfiguracja eXt73, ponieważ na openSuse 12.3 na tym samym laptopie przy oficjalnym kernelu 3.7.10 usypianie jak i hibernacja działa od strzału.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

JerryG pisze:Ja tam na Optimusa w swoim nie narzekam pod W7 czy teraz pod XP dziala OK, tu na Kubuntu tez, bo wylaczona Nvidia przez bumblebee.

Bad           Wireless Power Saving for interface wlan0
te dwa jak widac, 12,2 do 16,3W.
Governor: ondemand dziala, widze 800 i co jakis czas ktorys z CPU wejdzie na chwile np. 2000.
Temperatura trzyma sie 51-52*C.
3h 40 min troche malo w stosunku do XP na baterii, czy do wczesniej posiadanego W7 :(

-- 14 kwi 2013 23:14 --

Jako ciekawostka, to moze byc ciekawe, sam tez wylaczam nepomuka i akonadi.
http://www.linux.pl/?id=news&show=6442&from=rss
Cieszę się zatem, że w miarę dobrze działa. Jednak to niestety nie zmienia faktu, że platforma Optimus nie jest "najszczęśliwsza". Co do Nepomuka i Akonadi to oczywista oczywistość. Pierwsze co robię w takcie konfiguracji KDE to wyłączenie w/w + muona jako usługi i paru innych usług KDE.

Pozdrawiam

-- 15 kwi 2013 07:30 --
witek pisze:Kernel 23.5 64bit, Lenovo 3000 N200 C2D T8100 2GB GF7300 i działa poprawnie usypianie :) Nie wiem co kolega eXt73 zrobił, ale proszę tą konfigurację kernela zapisać i trzymać jako świętość :) Zakładam, że to nie sam kernel, ale właśnie jego konfiguracja eXt73, ponieważ na openSuse 12.3 na tym samym laptopie przy oficjalnym kernelu 3.7.10 usypianie jak i hibernacja działa od strzału.
To powiązanie kilku elementów, oczywiście także konfiguracji. Jednak tu głownie to kwestia źródeł Kolego witek ;).

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
witek
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

Czy wyłączenie nepomuka i akonadi polega tylko na "odptaszeniu" w systemsettings, czy należy wykonać jeszcze jakieś czynności?
Awatar użytkownika
FadeMind
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: inny OS
Kontakt:

Post autor: FadeMind »

witek
SCREEN NUMER 1 >> http://i.imgur.com/vJtTi8I.png
SCREEN NUMER 2 >>http://i.imgur.com/j6d3Tta.png
gravatar.com/fademind
Awatar użytkownika
witek
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

FadeMind pisze:witek
SCREEN NUMER 1 >> http://i.imgur.com/vJtTi8I.png
SCREEN NUMER 2 >>http://i.imgur.com/j6d3Tta.png
Dzięki :)

-- 15 kwi 2013 11:16 --
To powiązanie kilku elementów, oczywiście także konfiguracji. Jednak tu głownie to kwestia źródeł Kolego witek ;).

Pozdrawiam
Nie do końca :). Na Twoich kernelach przed 23.5 jak i genericach Cannonical usypianie nie działało, natomiast na 23.5 ruszyło. W openSuse usypianie i hibernacja przynajmniej u mnie działało zawsze w przeciwieństwie do K/Ubuntu.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Tu decyduje nie tylko sam kernel ... ale 'zespół' czynników ;).

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
E213
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 14.10

Post autor: E213 »

Linus i Greg idą łeb w łeb.. jest 7:7 (3.9-rc7, 3.8.7) ;-)

Mam nadzieję, że przed 3.9 to już ostatnia prosta do wersji stabilnej :clap:
Lenovo Z565 | AMD Phenom™ II Quad-Core N970 | DDR3 8GB 1333MHz | Hitachi 500GB | ATI 5470 | BCM4313 | Huawei E3131 | Linux kernel 3.19-rc2
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

E213 pisze:Linus i Greg idą łeb w łeb.. jest 7:7 (3.9-rc7, 3.8.7) ;-)

Mam nadzieję, że przed 3.9 to już ostatnia prosta do wersji stabilnej :clap:
Myślę, że tak [do tygodnia powinni się "wyrobić"] - właśnie testuje na 3 maszynach v24.0 oparty o 3.9-rc7 i działa bardzo ładnie ;)

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
FadeMind
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: inny OS
Kontakt:

Post autor: FadeMind »

Po co właściwie instalować kernele dedykowane przygotowane przez Tomasza Misia?

Domyślnie kernele działają w oparciu o bezpieczne ustawienia, bo są one używane na rożnym sprzęcie, nie tylko na PC, ale i na różnych urządzeniach elektronicznych. Natomiast kernele ext73 mają specjalnie ustawione flagi i zastosowane łatki, które pozwalają wykorzystać w pełni moc obliczeniową i możliwości danego CPU. Niestety starsze CPU nie są w stanie wykorzystać nowszych flag, gdyż nie wiedzą jak je wykorzystać. Po za tym K8 - będący kompromisem musi być okrojony, by nie było problemów z kompatybilnością.

Teraz wiecie dlaczego Apple robi OS na dany sprzęt. Nie ma za wiele pracy, natomiast deweloperzy Linuxa mają do zgryzienia orzech: kompatybilność kontra stabilność, wydajność, bezpieczeństwo.

Można samodzielnie skompilować kernel dla danej rodziny sprzętu. Tylko po pierwsze: wymaga to wiedzy na temat budowy kernela, zależności, podstaw C++ i cierpliwości, dużo czasu oraz pokory.

Oczywiście deweloperzy danych dystrybucji głównych (Debian, Ubuntu, SUSE, Fedora) tworzą własne optymalizacje na potrzeby dostosowania kernela na potrzeby kompatybilności i wydajności danego środowiska programistycznego.

W przypadku kerneli wydawanych przez kolegę ext73 mamy do czynienia z zaawansowanym dostosowaniem kernela ze źródeł vanilla w oparciu o dostępne łatki i zaawansowaną specyfikację flag dla poszczególnych rodzin CPU.

Szkoda, że nikt dotąd w AMD czy Intelu nie wpadł na to by wydawać zoptymalizowane kernele na daną architekturę/rodzinę CPU.
Oczywiście kernele generic nie są złe. Działają jak powinny, co pewien czas pojawiają się poprawione wersje, intensywność prac nad kolejnymi wersjami z seri 3.8 i 3.9 jest imponująca. Od czasu integracji Androida w kernelu i zaawansowanych prac Intela i Xorg oraz otwarciu przez AMD i NVIDIĘ kodu sterowników praca i zabawa na Linuxie to sama przyjemność. Oczywiście zdarzają się błędy, problemy w aplikacjach, środowisku GUI. Jednak sam kernel się rozwija świetnie i jestem zadowolonym użytkownikiem Kubuntu 13.04 x64 z kernelem ext73 3.8.7 i7 .

Porzuciłem Windowsa na początku roku. Nie żałuję. Cieszę się z tego, że jestem częścią społeczności Linuxa. Początki zawsze są trudne, ale z czasem można nabrać nowego doświadczenia, cierpliwości. Po za tym społeczność linuksowa jest otwarta. Każdy może pomóc. Każdy może coś zrobić dla innych. Ja czuje się zaszczycony, że poznałem na forum ubuntu.pl świetnych ludzi, każdy z Was wnosi coś do społeczności...

Pozdrawiam.
gravatar.com/fademind
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 20.04

Post autor: linuxozaurus »

Ja myślę ,ze przejdę na jajka 24.x po przejściu na Ubuntu 13.04.
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Ja mogę Koledze Tomkowi [FadeMind] tylko podziękować za taki opis także mojej pracy ;). Co do kerneli testuje już w zasadzie finalną konfiguracje kernela v24.0 - dograłem zarówno sam config kernela, jak i optymalizacje w procesie jego budowy [kompilator] ... i już jestem bardzo zadowolony. Testuje obecnie [na 2 maszynach - o różnej mocy AMD APU E-350 i Athlon II X4 @ 3.6 GHz] wersje v24.0-brazos bazującą na Linux-3.9-rc7 i jak do tej pory to najszybsza [wydajność] i najbardziej responsywna linia [v24.0] z moich kerneli. KDE działając "na nim" reaguje na X370 - AMD APU E-350 tak płynnie, że jeszcze rok temu, jak by mi ktoś powiedział, że tak szybko się to uda osiągnąć - byłbym bardzo sceptyczny ;). Ponadto udaje się jeszcze bardziej zaoszczędzić energię - w trybie pracy na baterii. Teraz "żywię nadzieje", że źródła w finalnej wersji nie zostaną "spaprane" i będę mógł wydać kernel z taki parametrami o jakich pisze. Tu właśnie największymi beneficjentami tego przyspieszenia będą kernele z linii i7 i brazos.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 20.04

Post autor: linuxozaurus »

A co do szybkiego rozładowywania powiem tak twój kernel nie rozróżnia trybów na baterii i na zasilaniu, co pokazuje powertop.
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
JerryG
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka

linuxozaurus pisze:A co do szybkiego rozładowywania powiem tak twój kernel nie rozróżnia trybów na baterii i na zasilaniu, co pokazuje powertop.
Jak mamy to rozumiec :confused:
Na zasilaniu powertop mi nic nie pokazuje, na baterii tak.
Lenovo G50
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

JerryG pisze:
linuxozaurus pisze:A co do szybkiego rozładowywania powiem tak twój kernel nie rozróżnia trybów na baterii i na zasilaniu, co pokazuje powertop.
Jak mamy to rozumiec :confused:
Na zasilaniu powertop mi nic nie pokazuje, na baterii tak.
Właśnie też nie rozumiem tej wypowiedzi ... szyk zdania Koleżanka tym razem jest iście ... "skomplikowany", że się tak delikatnie wyrażę ;).

Pozdrawiam

JerryG
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka

Using 'ondemand' cpufreq governor
Moze o to chodzi, ze sie nie zmienia po przejsciu na zasilanie bateryjne.
Lenovo G50
Zablokowany

Wróć do „kernele e X t 7 3”