Pozdrawiam
Moderator: e X t 7 3
Powiem szczerze, że czasem Cię nie rozumiem. Podrzuca Ci się propozycje sprawdzenia różnych rzeczy, aby po kolei wyeliminować możliwe przyczyny problemów, a Ty tego nie robisz.linuxozaurus pisze:Nie wiem co ma wspólnego kernel panic ze sprawdzaniem integralności systemu plików? Co ciekawe i dziwne kernel panic pojawiał się nawet na starej serii twoich jajek 20.x ,kiedy dawniej nie było problemu z tą serią.
Z jajkiem 23.3 był kernel panic i w późniejszych, ale jak naprawiłam system plików to nie było potem kernel panic. Na 23.5 jest ok ale mam przekonanie ze nie przechodzi na tryb pracy na baterii po odłączeniu zasilacza.
Kod: Zaznacz cały
sudo fdisk -l #sprawdź jakie masz dyski
sudo badblocks -v /dev/sda1 > bad-sectors.txt # i po kolei wyślij dane do różnych plików
tudzież niezgodności sprzętu ze specyfikacjąe X t 7 3 pisze:Ja też stawiam na problem sprzętowy, albo przegrzewanie albo uszkodzenie procesora/pamieć. Koleżanko radzę żądać wymiany sprzętu na wolny od wad, albo w ramach prawa gwarancji, albo rękojmi.
Pozdrawiam
A dell nie ma 3lat gwarancji?linuxozaurus pisze:
Oni nie wymienią tego laptopa bo minęło ponad dwa lata.
Zależy, która seriagarnus pisze:A dell nie ma 3lat gwarancji?linuxozaurus pisze:
Na chwilę obecną wyłączam tą funkcjonalność dla sterowników. Dojdzie natomiast wybór z większej puli ich wersji w zależności od posiadanej wersji bitów systemu.Miras1990 pisze:Witam,
A i nie wiem dlaczego "NeteXt73_v4.85b" nie pokazuje mi, że mam zainstalowane sterowniki 310.40 dla karty Nvidia.
kamil@kamil-Lenovo-G580:~/Pobrane$ ./NeteXt73_v4.93
Fontconfig warning: "/etc/fonts/conf.d/50-user.conf", line 9: reading configurations from ~/.fonts.conf is deprecated.
Fontconfig warning: "/etc/fonts/conf.d/50-user.conf", line 9: reading configurations from ~/.fonts.conf is deprecated.
Opcja ta nie jest dostępna. Proszę użyć --help dla wyświetlenia wszystkich możliwości.
<?xml version="1.0"?>
<!DOCTYPE fontconfig SYSTEM "fonts.dtd">
<fontconfig>
<!-- Load per-user customization file -->
<include ignore_missing="yes" prefix="xdg">fontconfig/conf.d</include>
<include ignore_missing="yes" prefix="xdg">fontconfig/fonts.conf</include>
<!-- the following elements will be removed in the future -->
<include ignore_missing="yes" deprecated="yes">~/.fonts.conf.d</include>
<include ignore_missing="yes" deprecated="yes">~/.fonts.conf</include>
</fontconfig>
U mnie jest wszystko OK z NeteXt'73, może coś się nie dociągnęło przy aktualizacji, już miałem podobną przygodę.kamil7179 pisze:W nowym NeteXt'73 nie mogę wejść w 'skrypty e X t 7 3'. Po zaznaczeniu opcji i kliknięciu ok program się przeładowuje i wraca do głównego menu.
Działam na Ubuntu 12.10 kernel v23.5.
rm /tmp/lang_netext/lang_stable.sh
wymiana sprzętu może być w okresie pierwszych 2 lat od zakupu. Mój Dell ma 3 lata gwarancji. Najgorsze w tym egzemplarzu jest to ,ze pierwsza płyta gł padła od spalonego Wi-Fi a drugi dysk padł z powodu trzeciej wadliwej płyty gł.garnus pisze:A dell nie ma 3lat gwarancji?linuxozaurus pisze:
Tu masz jakieś rozwiązania błędu, http://askubuntu.com/questions/206271/h ... ccessfullykamil7179 pisze:W nowym NeteXt'73 nie mogę wejść w 'skrypty e X t 7 3'. Po zaznaczeniu opcji i kliknięciu ok program się przeładowuje i wraca do głównego menu.
Działam na Ubuntu 12.10 kernel v23.5.
edit
To pojawia się w konsoli po próbie wejścia w skrypty.zawartość /etc/fonts/conf.d/50-user.confKod: Zaznacz cały
kamil@kamil-Lenovo-G580:~/Pobrane$ ./NeteXt73_v4.93 Fontconfig warning: "/etc/fonts/conf.d/50-user.conf", line 9: reading configurations from ~/.fonts.conf is deprecated. Fontconfig warning: "/etc/fonts/conf.d/50-user.conf", line 9: reading configurations from ~/.fonts.conf is deprecated. Opcja ta nie jest dostępna. Proszę użyć --help dla wyświetlenia wszystkich możliwości. Fontconfig warning: "/etc/fonts/conf.d/50-user.conf", line 9: reading configurations from ~/.fonts.conf is deprecated.
<?xml version="1.0"?> <!DOCTYPE fontconfig SYSTEM "fonts.dtd"> <fontconfig> <!-- Load per-user customization file --> <include ignore_missing="yes" prefix="xdg">fontconfig/conf.d</include> <include ignore_missing="yes" prefix="xdg">fontconfig/fonts.conf</include> <!-- the following elements will be removed in the future --> <include ignore_missing="yes" deprecated="yes">~/.fonts.conf.d</include> <include ignore_missing="yes" deprecated="yes">~/.fonts.conf</include> </fontconfig>
Myślę, że to nie kwestia kernela [v23.5]. Opisywana sytuacja może nastąpić, jeśli nie poprawnie wygenerowano initrd - np. błąd na dysku/systemie plików, a co za tym idzie brak działania ACPI. Koleżanko spróbuj odinstalować kernel i ponownie zainstalować.linuxozaurus pisze:Co do jajka 23.3 utrzymuję ,ze to wina jajka bo nie radzi z ukrytymi partycjami. A co do wersji 23.5 mam wrażenie ze nie przechodzi z tryb oszczędzania energii po odłączeniu od zasilacza. I zauważyłam dynamiczną zmianę częstotliwości taksowania procesowa i zwiększone obciążenie procesora z porównaniem z genericem. Problem Kernel Parnica rozwiązałam naprawiając system plików na systemowej partycji.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 18 gości