Programy do obróbki wideo renderują filmy bez dźwięku

Grafika, film, dźwięk.
bartispl
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 14.10
Architektura: x86_64

Programy do obróbki wideo renderują filmy bez dźwięku

Post autor: bartispl »

Witam. Jestem początkującym użytkownikiem Ubuntu i od czasu formata wystąpił u mnie dziwny problem. Otóż żaden program (Kdenlive, Openshoot, Cilerra) nie renderuje dźwięku. Wyrenderowany obraz jest taki, jaki powinen być, problem dotyczy wyłącznie dźwięku. Kiedy chcę wyrenderować samą ścieżkę dźwiękową, plik waży 0kb i oczywiście nie działa. Myślałem, że może to być problem z kodekami, których nie zainstalowałem przy wgrywaniu systemu, ale Audacity renderuje dźwięk do mp3 bez żadnego problemu. W wyżej wymienionych programach do obróbki próbowałem używać oczywiście różnych formatów renderowania - żadnej zmiany.
Proszę o pomoc, nie mogę obejść się bez renderowania wideo. Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 10 sty 2015, 17:54 przez bartispl, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel

Re: Programy do obróbki wideo renderują filmy bez dźwięku

Post autor: igotit4free »

Spełniłeś wymagania konieczne dla pracy tych programów? Masz wszystkie wymagane biblioteki i zależności? Coś stoi na przeszkodzie instalacji niewolnych kodeków? Próbowałeś to zrobić?
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
bartispl
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 14.10

Re: Programy do obróbki wideo renderują filmy bez dźwięku

Post autor: bartispl »

Wymagania są spełnione, przed formatem wszystko działało. Zainstalowałem pakiet ubuntu-restricted-extras. Nie wiem, jakie biblioteki mogą być jeszcze potrzebne, ani jakie niewolne kodeki pobrać.

-- 14 sty 2015, o 20:23 --

Edit: po wyrenderowaniu w formacie .webm w filmie jest dźwięk. Więc w czym może być problem? Dlaczego kiedy renderuję film w innym formacie, nie działa w nim ścieżka dźwiękowa?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Muzyka, filmy, zdjęcia, grafika”