Mam laptopa lenovo G510 z oryginalnym Windows'em 8.1, wszystkie aktualizacje były zainstalowane. Jako, że w następnym semestrze mam przedmiot wprowadzenie do linuxa, postanowiłem zainstalować Ubuntu. Zmniejszyłem partycje D (na C mam zainstalowanego Windowsa), wyłączyłem fast boot. Dodam, że w BIOS'ie nie mam żadnej opcji, w której w nazwie jest coś związanego z SecureBoot. Nagrałem Ubuntu za pomocą Universal USB Installer, pobranego z http://www.pendrivelinux.com/, na pendrive. W BIOS'ie miałem domyślnie włączony boot z pendrive, więc nie musiałem przestawiać tej opcji

I tu jest problem: Po odłączeniu pendrive Ubuntu automatycznie uruchomiło się bez jakiegokolwiek ekranu wyboru systemu. Próbowałem zmieniać różne opcje w BIOS'ie, jednak bezskutecznie.
Dodam, że przed tworzeniem partycji dla Ubuntu musiałem odmontanować pozostałe partycje. Ma to jakiś związek z problemem?
Prosiłbym o dokładne tłumaczenie, ponieważ jestem zielony jeżeli chodzi o te tematy. Jeżeli chodzi o linuxa to nie miałem jako takiej styczności z konsolą, a gdy próbowałem coś zrobić i prosiło mnie o hasło, to nic nie mogłem wpisać; mogłem tylko nacisnąć enter po czym pokazywało mi, że wpisałem nieprawidłowe hasło.
Jeżeli macie jakieś pytania dotyczące sprzętu lub czegokolwiek w tym stylu to postaram się odpowiedzieć

Oba systemy sa x64.