[SOLVED] 12.04 brak możliwości aktualizacji [Czynność wymagałaby instalacji pakietów z nieuwierzytelnionych źródeł]

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
A_Fire_Inside
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

[SOLVED] 12.04 brak możliwości aktualizacji [Czynność wymagałaby instalacji pakietów z nieuwierzytelnionych źródeł]

Post autor: A_Fire_Inside »

Witam
przy próbie aktualizacji systemu 12.04 wyskakuje mi błąd
Czynność wymagałaby instalacji pakietów z nieuwierzytelnionych źródeł.

po rozwinięciu szczegółów:
bind9-host dnsutils libbind9-80 libdns81 libisc83 libisccc80 libisccfg82 liblwres80 libnss3 libnss3-1d

nie można dokonać żadnej aktualizacji, jednej nie da się nawet zaznaczyć...

poproszę o pomoc

pozdrawiam
AFI
Ostatnio zmieniony 27 lut 2015, 20:15 przez A_Fire_Inside, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel

Re: 12.04 brak możliwości aktualizacji [Czynność wymagałaby instalacji pakietów z nieuwierzytelnionych źródeł]

Post autor: igotit4free »

Używałeś forumowej wyszukiwarki? Zajrzałeś choćby do wątków które widoczne są w ramce PODOBNE TEMATY poniżej?
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
A_Fire_Inside
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: GNOME

Re: 12.04 brak możliwości aktualizacji [Czynność wymagałaby instalacji pakietów z nieuwierzytelnionych źródeł]

Post autor: A_Fire_Inside »

tak szukałem, ale nie jestem wcale biegły w Ubuntu i z tego, co zrozumiałem to pomoc zależy od komputera, znaczy, że każdy może mieć swój osobny problem, dobrze rozumiem?

-- 27 lut 2015, o 21:16 --

ok, pomogła komenda w terminalu:

sudo apt-get update 2> /tmp/keymissing; for key in $(grep "NO_PUBKEY" /tmp/keymissing |sed "s/.*NO_PUBKEY //"); do echo -e "\nProcessing key: $key"; sudo gpg --keyserver keyserver.ubuntu.com --recv $key && sudo gpg --export --armor $key | sudo apt-key add -; done
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”