Uruchomienie 'grub install /dev/sda' nie powiodło się.

Jeśli już na pewno nie da się umieścić posta wyżej.
korek0
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 14.04
Architektura: x86_64

Post autor: korek0 »

Witam,

Cały dzisiejszy dzień zmagam się z instalacją Linuxa, ale już kończą mi się pomysły, co mógłbym zmienić.
Mam laptopa Lenovo s210 Touch. Próbuję na niego wgrać, obok Windowsa 8.1, Linuxa 14.04. Próbowałem już z Triumfalną Truskawką i 14.04.02 LTS i, niezmiennie od obrazu płyty, wywala mi pod koniec instalacji błąd.

Błąd krytyczny.
Przepłynąłem dosłownie morze postów na różnych forach i nic nie pomaga. Secure boot wyłączony, Fast boot też. Legacy Support ustawiony. Włączenie opcji, aby pobierało aktualizacje przy instalacji nie robi różnicy. Naprawianie MBR przez EasyBCD czy TestDisk nic nie zmienia. boot-repair i os-uninstaller wieszają mi się na skanowaniu partycji.
Obraz płyty odpalam z LiveUSB nagranym różnymi programami (sprawdzam trzy na zmianę - Universal USB installer, LiveUSB, LinuxLiveUSB Creator).
Podziału partycji dokonuje sam ze względu na to, że muszę mieć pewność że partycje windowsowskie zostaną na miejscu. Nie ma też opcji, żebym się go pozbył - połowa potrzebnych mi programów obługiwanych jest tylko przez Windę.
Na linuxa wydzielam +/- 50 GB, z czego 6 daje na /root'a, 4 na swapa i resztę na /home.
Jestem raczej zdesperowany, jako ze potrzebuję linuxa na uczelnię, także byłbym wdzięczny za jakąkolwiek pomoc. :cry:

Pozdrawiam.

EDIT: Udało mi się uruchomić boot-repair, który oczywiście wywalił następny błąd.
An error occurred during the repair.

A new file (~/Boot-Info_2015-02-28__19h44.txt) will open in your text viewer.

In case you still experience boot problem, indicate its content to:
boot.repair@gmail.com

Locked-ESP detected. You may want to retry after creating a /boot/efi partition (FAT32, 100MB~250MB, start of the disk, boot flag). This can be performed via tools such as gParted. Then select this partition via the [Separate /boot/efi partition:] option of [Boot Repair]
Treść loga, który pojawił się po zamknięciu boot-repair: http://pastebin.com/0X3srkWZ
Ostatnio zmieniony 28 lut 2015, 19:53 przez korek0, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel

Re: Uruchomienie 'grub install /dev/sda' nie powiodło się.

Post autor: igotit4free »

Jeśli obraz masz bezbłędny, to powinno pójść... przeczytaj i zastosuj się do tego => https://help.ubuntu.com/community/UEFI
i zrób tak jak tu => viewtopic.php?f=146&t=175094

Co do partycji to bezpieczniej będzie co najmniej 10-12GB na roota, swap jak uważasz, ale 4 to przesada, chyba że tyle masz fizycznie, wystarczy 2GB, i tak mało kiedy będzie używane.
Jaki format dajesz dla root i home?
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
korek0
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Instalację przeprowadzam za każdym razem zgodnie z drugim linkiem. LiveUSB odpalam z UEFI, zaraz pokombinuję coś z obrazem EFI.
Na root i home ustawiam ext4 z księgowaniem.

Treść loga z boot-repair wstawiłem do posta wyżej.

-- 28 lut 2015, o 21:15 --

Spróbowałem zainstalować to trochę inaczej i otrzymałem taki oto błąd:
Instalacja GRUB-a nie powiodła się
Instalacja pakietu 'grub-efi-amd64-signed' w /target/ nie powiodła się. Bez programu rozruchowego GRUB system nie uruchomi się.
Awatar użytkownika
majsza
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 22.04
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Post autor: majsza »

Zerknij na pendrive do katalogu

/pool/main/g/grub2-signed/

i zobacz paczkę, która ma nazwę podobną do

grub-efi-amd64-signed_1.34.1+2.02~beta2-9ubuntu1_amd64.deb

Zwróć uwagę, czy masz na końcu - w nazwie, po amd, liczbę 64. Jeżeli nie masz, to zmień nazwę, żeby plik wyglądał podobnie do wyżej wymienionego. Czyli na końcówce _amd64.deb
HP 820 G3
Ubuntu 22.04.5 LTS
korek0
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Plik ma na końcu amd64. Jego pełna nazwa to grub-efi-amd64-signed_1.34.1+2.02~beta2-9ubuntu1_amd64.deb

-- 1 mar 2015, o 17:40 --

Dobra, udało mi się to wreszcie zainstalować.
Okazało się, że domyślna partycja EFI była zablokowana jako read-only i nie dało się do niej dodać plików Ubuntu. Podczas instalacji (uruchomiłem tym razem Linuxa 14.10) nie łączyłem się z wi-fi i utworzyłem nową partycję EFI (ze starą nic nie robiłem, flagę zostawiłem jak była, nie usuwałem jej itp a nowej wcale nie musiałem tworzyć na pierwszych 100GB dysku jak to gdzieś wyczytałem), utworzyłem standardowo root, /home i swap. Poszło, a po ponownym uruchomieniu nie miałem nawet problemów z menu dual-bootu.
Dzięki za pomoc i pozdrawiam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ostatnia deska ratunku”