Wiem, mogę łączyć przez Wifi, ale chcę przez USB bo w komputerze nie ma karty wifi.
Modem widoczny. Networkmanager próbuje się łączyć, ikona pokazuje wielkość sygnału,witać komunikat "Przygotowanie do połaczenia", ale połączenia nie ma.
Na Modemie LTE z Plusa (trzeba podać PIN) łączy.
Jakiś czas temu na Magei połączenie inicjowało się automatycznie, (po zainstalowaniu modeswich) sądziłem, że na Kubuntu będzie tak samo, ale nie.
Podpowiedzcie proszę co można zrobić, aby uzyskać połączenie z internetem przez USB na tym modemie.
JerzyB
Huawei E586 nie łączy z internetem przez USB
- kkrzysiek92
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Re: Huawei E586 nie łączy z internetem przez USB
viewtopic.php?f=150&t=178166 rozwiązanie testowałem na innym modemie, ale te rozwiązanie powinno zadziałać z tym też modemem
GG:55031496; Skype:k92_17; Twitter:https://twitter.com/kkowalewski92
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 24.04
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
Re: Huawei E586 nie łączy z internetem przez USB
Instalacja tego sterownika nic nie zmieniła. Ikonka w zasobniku pokazuje wielkość sygnału połączenie jest na zmianę aktywowane i deaktywowane.
Masz jakiś pomysł jak zdiagnozować co się dzieje?
-- 15 cze 2015 15:51 --
Sam sobie odpowiadam bo poprzedniego posta nie można edytować.
Nie wiem jak to się stało. podczas aktualizacji- niestety z błędem zniknęło połączenie wifi a pojawiło się
eth1 i nastąpiło połączenie przez USB. Niestety jak to się stało nie wiem. Jedno wiem, jest to możliwe.
Po aktualnie wykonywanym poleceniu uruchomie komputer ponownie.
-- 15 cze 2015 16:02 --
Po uruchomieniu systemu połaczenie eth1 znikło a ponownie widoczne wifi w nm przewodowe także znikło.
Proszę o komentarz na temat tych zachowań systemu. Żadnych dodatkowych sterowników nie instalowałem.
Wygląda na to, że na tym modemie-ruterze możliwe jest połączenie przez usb.
-- 15 cze 2015 16:35 --
Niestety nie potrafię odtworzyć tego połączenia przewodowego po aktualizacji systemu.
Potrafi ktoś pomóc? Warto by było.
-- 16 cze 2015 10:00 --
Skorzystałem z tego viewtopic.php?t=160299. Nie ma eth1 tylko wwan0. Ten sposób działa.
-- 22 cze 2015 08:36 --
Wicd także łączy jako sieć przewodowa na interfejsie wwan0 - dla tych którzy nie wiedzą.
-- 22 cze 2015 08:38 --
Można zamknąć.
Masz jakiś pomysł jak zdiagnozować co się dzieje?
-- 15 cze 2015 15:51 --
Sam sobie odpowiadam bo poprzedniego posta nie można edytować.
Nie wiem jak to się stało. podczas aktualizacji- niestety z błędem zniknęło połączenie wifi a pojawiło się
eth1 i nastąpiło połączenie przez USB. Niestety jak to się stało nie wiem. Jedno wiem, jest to możliwe.
Po aktualnie wykonywanym poleceniu
Kod: Zaznacz cały
dpkg --configure -a
-- 15 cze 2015 16:02 --
Po uruchomieniu systemu połaczenie eth1 znikło a ponownie widoczne wifi w nm przewodowe także znikło.
Proszę o komentarz na temat tych zachowań systemu. Żadnych dodatkowych sterowników nie instalowałem.
Wygląda na to, że na tym modemie-ruterze możliwe jest połączenie przez usb.
-- 15 cze 2015 16:35 --
Niestety nie potrafię odtworzyć tego połączenia przewodowego po aktualizacji systemu.
Potrafi ktoś pomóc? Warto by było.
-- 16 cze 2015 10:00 --
Skorzystałem z tego viewtopic.php?t=160299. Nie ma eth1 tylko wwan0. Ten sposób działa.
-- 22 cze 2015 08:36 --
Wicd także łączy jako sieć przewodowa na interfejsie wwan0 - dla tych którzy nie wiedzą.
-- 22 cze 2015 08:38 --
Można zamknąć.