Witam,
używam Ubuntu od kilku lat, aktualnie posiadam dell z kartą sieciową broadcom 1704 oraz AP TP-Link.
Problem jest taki że podczas połączenia z tp-linkiem w domu, od kilku miesięcy nie można płynnie korzystać z sieci, teoretycznie połączenie jest pokazane lecz w praktyce raz pobiera dane, raz nie. Zazwyczaj wygląda to tak że jak wyłączę i włączę kartę sieciową, zaraz po połączeniu, internet działa lecz tylko przez chwilę po czym nie można połączyć się nawet z urządzeniem pomimo informacji że jest połączony. Po takim rozłączeniu, sporadycznie pobierze kilka kb danych i przerywa lub po kilku minutach rozłączy, próbuje połączyć dłuższą chwile po czym łączy ale już niedziała. Brak pingu do AP.
Podczas wystąpienia problemy, ping do AP ma średnio 80-90% utraconych pakietów.
Nie jest to bezpośrednio wina TP-linka chociaż tylko na nim mam ten problem (chociaż pół roku działał bez zarzutów), z tego względu że właśnie piszę z ASUSa z Ubuntu gdzie nigdy nic takiego nie wystąpiło i połączenie jest cały czas stabilne.
Jakieś pomysły na sprawdzenie połączenia? Może jakoś zresetować konfigurację?
Pozdrawiam,
Konrad
TP-LINK niestabilne połączenie wifi
- kkrzysiek92
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Re: TP-LINK niestabilne połączenie wifi
A próbowałes moze aktualizowac firmware TP-linka? Ja mam wgrane DD-WRT w tp-linka wr740n i zrobiłem to sam.
GG:55031496; Skype:k92_17; Twitter:https://twitter.com/kkowalewski92
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 7.10
- Środowisko graficzne: GNOME
Re: TP-LINK niestabilne połączenie wifi
Tak, wrzuciłem najnowsze ale zero zmian - drugi komputer z tym samym systemem pracuje prawidłowo