Brak połączenia z siecią dla Realtek RTL8139/810x

Karty sieciowe, modemy, routery, WiFi, Bluetooth etc.
Bekon
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 14.10
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Brak połączenia z siecią dla Realtek RTL8139/810x

Post autor: Bekon »

Witam!
Po ostatnich burzach piorun rozwalił mi zintegrowana kartę sieciową na płycie głównej, skorzystałem więc z Karta Realtek RTL8139/810x Family Fast Ethernet NIC na PCI pod WIN 10 karta działa idealnie pod ubuntu niestety nie wyświetlają mi się strony w przeglądarce Firefox kontrolki na karcie świecą ubuntu ją widzi adresy przydzielane przez DHCP mojego modemu dlink G604T przydzieliłem również ręcznie nie pomaga. mogę edytować połączenia wł. i wył. Siec za pomocą ikonki na pasku zadań ubuntu, karta jest aktywna lecz nie wyświetla stron. Nie mam pojęcia co dalej zrobić bym mógł ponownie korzystać z Internetu na Ubuntu. Na zintegrowanej karcie wszystko działało, Nowej podłączonej do portu PCI nie potrafię skonfigurować i zmusić do działania.

karta obecna - Karta Realtek RTL8139/810x Family Fast Ethernet NIC (Win 10 nie ma problemów) ubuntu wykrywa ja i świecą kontrolki ( brak internetu w przeglądarce prośba o sprawdzenie połączenia standardowo)
karta spalona (zintegrowana) Kontroler Realtek PCIe GBE Family Controller ( karta nie wykrywa podpiętego kabla sieciowego ) re-instalacja sterowników nie pomogła nie działa pod WIN 10 i ubuntu

To tyle proszę o pomoc bym mógł korzystać z obu systemów... ( dziś muszę lecieć do pracy ) jutro będę walczyć dalej proszę o propozycje sprawdzę wszystko i napiszę niebawem.
Ostatnio zmieniony 02 wrz 2015, 18:06 przez igotit4free, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawiłem "problemowy" temat.
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel

Re: Brak połączenia z siecią dla Realtek RTL8139/810x

Post autor: igotit4free »

Twój system nie ma wsparcia od kilku miesięcy. Zainstaluj wersję 12.04 lub 14.04.
Wpisz w Google frazę "ubuntu Realtek RTL8139/810x", będziesz zaskoczony ilością rozwiązanych tematów typu "bla bla not working". Spróbuj zastosować podane rozwiązania.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
Bekon
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 14.10
Środowisko graficzne: Unity

Re: Brak połączenia z siecią dla Realtek RTL8139/810x

Post autor: Bekon »

EDIT. Cześć poszperałem w Internecie niestety nie ma rozwiązania, jest mnóstwo takich samych problemów z konfiguracją tej śmieciówki pod ubuntu i identyczne objawy. Wydaje mi się ze ubuntu nie przydziela właściwego IP lub nadal korzysta z ustawień połączenia eth0 ponieważ mimo spalonej karty pod windowsem nie ma żadnego widocznego uszkodzenia w menadżerze urządzeń spaloną kartę wykrywa jako w pełni sprawne urządzenie. Jedynie komunikat o braku wpiętego kabla Ethernet sugeruje jej wadę. Ubuntu również widzi obie karty.

Z tego co znalazłem na forach mam kilka postów które wklejam poniżej.
I typed "modprobe 8139too" in the terminal(both as root user and as a regular user ), and it didn't do anything. When I checked the network setting it said Ethernet card eth0 is not configured and also said that the modem isn't configured. There isn't any "connect to the internet" or something like that in any of the menus.
Oh I forgot to mention that I have an ADSL connection and my modem is: B-FOCuS Router 270PR
nazwa "8139too" to identyczny opis mojego sterownika występującego w ubuntu
Nie wiem czy jest właściwy lecz na stronie Realteka producent karty napisał ze sterownik zawarty jest w kernelu.
It appears that this is an old issue that popped up when I started to use a Duron 1000Ghz machine with an rtl8139. The varius OSes I tried were based on Debian (Ubuntu). My last one was Mint Linux 4 and I had the same problem stated here by others with what appears to be an unrecognized nic. But the command lsmod|grep 8139 showed 2 hits: 8139cp and 8139too. This told me I had 2 drivers for 1 card. hmmmmm. After some experimentation and some experience in the past I knew my nic (network interface card) should have been 8139too. So I removed the 8139cp in Mint4 with: sudo rmmod 8139cp. The network then needed to be restarted the terminal way as if rebooting: sudo /etc/init.d/networking force-reload Done! My network is back and running properly after the 2 or 3 steps and it stays that way. It seems the newer installs on older hardware got confused in choosing the proper driver for the rtl8139 so chose both which conflicted with each other. Newer machines now come with the 8169 which doesn't have the duplication confusion.
Thank you, hope this helps.
Love Mint4 as well
Kolejny post mówi o mint ale on również oparty na ubuntu więc jakoś udało się to rozwiązać.

kolejny EDIT:

Sprawdziłem poradę usunąłem również sterownik który nie był potrzebny. karta działa normalnie niestety dalej nie ma żadnej strony w przeglądarce ktoś wie czym skonfigurować siec ręcznie może poza menadżerem polaczeń jest jakiś plik który trzeba edytować moje polaczenie to eth1 teraz nie wiem czy nadal nie korzysta z ustawień starej karty czyli eth0 problem teraz na pewno leży po stronie konfiguracji w Win 10 wszystko działa bez zarzutu. Podajcie pare komend na sprawdzenie konfiguracji ip w terminalu albo edycje jakiegoś pliku który należy sprawdzić w pierwszej kolejności. Dziękuje i czekam na odzew.

-- 8 wrz 2015, o 13:15 --

Ktoś może mi pomóc z konfiguracja karty sieciowej pod ubuntu? automatycznie przez dhcp nie działa przydziela wszystko w porządku ale nadal nie otwiera żadnej strony w przeglądarce...

-- 15 paź 2015, o 13:24 --

Eh nadal nie ma pomocy Ubuntu jest fajne ale będę musiał zrezygnować linux bez dostępu do sieci to jak windows bez antyvira po prostu się nie da. A wymieniać karty nie zamierzam chce to skonfigurować. A nie ominąć problem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Urządzenia sieciowe”