Touchpad na Macbooku

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
kojak
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 14.04
Architektura: x86

Touchpad na Macbooku

Post autor: kojak »

Dzień dobry!
Od jakiegoś czasu przymierzałem się by zainstalować jakiś system z linuxowej rodziny, ale nie chciałem tego robić od razu na własnym komputerze.
Okazja nadarzyła się dzisiaj; poprosił mnie mój tata, bym mu "coś zrobił" z jego Macbookiem, bo bardzo wolno mu działa i na dobrą sprawę od roku z niego nie korzysta i tylko się kurzy. Tata zawsze miał problemy z obsługą komputera, wybrał sobie Macbooka bo wydawał mu się prosty i przejrzysty. Macbook lata świetności ma za sobą, kupiony był w okolicach 2008r., jego wgrany OS X 10.5 od dawna jest nieaktualny, a potencjał Core 2 Duo 2.4 Ghz i 4 GB ramu najzwyczajniej jest marnowany. Postanowiłem więc zainstalować na jego laptopie Ubuntu 14.04 32bit.
Pomimo wielu przeciwności i trudności udało się. Tyle słowem wstępu.

Wszystko wygląda dobrze, jednakże jest jeden duży problem- touchpad praktycznie nie działa. Można poruszać kursorem, ale wymaga to dużego nacisku na touchpad i jest bardzo nieprecyzyjne, po prostu nie nadaje się do normalnego funkcjonowania.
Obawiałem się, że to wada techniczna którą przeoczyłem korzystając z myszki, jednakże w applowym boot menu touchpad działa poprawnie.
Szukałem w google odpowiedzi, wielu użytkowników miało podobny problem, ale żadne rozwiązanie mi nie pomogło (a już dwa razy musiałem ratować się dyskiem instalacyjnym, bo system nie chciał wstać po zmianach w konfiguracji).
Największy problem tkwi w tym, że część użytkowników anglojęzycznych forów zaleca konfiguracje sterowników synaptics, a inni zaś mtrack.
Mam jednakże wrażenie, że czegokolwiek próbowałem, efektu nie było nawet małego, tak jakbym konfigurował zły plik.
Proszę o pomoc!
Pozdrawiam
Kojak
Awatar użytkownika
Pasman
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Re: Touchpad na Macbooku

Post autor: Pasman »

co zwraca

Kod: Zaznacz cały

synclient|grep Finger
Mint 21.1, 5600G, RX6600
Awatar użytkownika
enedil
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: i3
Kontakt:

Post autor: enedil »

Ja na moim MacBooku, na Arch Linuksie używałem mtrack. Niestety nie musi być to dobra rada, bo moja wersja ma zmieniony firmware gładzika (porównując do starszych wersji).
W każdym razie, myślę, że poradnik zamieszczony na stronie Wiki Arch Linuksa o samym MacBooku może się przydać. Piszę na telefonie, więc nie chce mi się szukać i podawać linka, ale szukanie w Google da na pierwszym miejscu wynik.
Dobrze jest, psiakrew, a kto powie, że nie, to go w mordę!

~moderatorzy
kojak
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Pasman pisze:co zwraca
Couldn't find synaptics properties. No synaptics driver loaded?

//Edit: Dziękuję Ci za to, że pokazałeś mi jak zdiagnozować. Zorientowałem się, że coś jest nie tak. Uzyskawszy wiedzę z google, wszedłem w centrum oprogramowania, znalazłem synaptics, usunąłem i zainstalowałem ponownie.

enedil, Tobie też dziękuję, na arch linux dowiedziałem się, że muszę klasyfikować swojego maca jako "old versions" (czemu to dla mnie nie było oczywiste?), więc odrzuciłem porady najwyżej będące w wynikach google, a uszczegółowiłem szukanie poprzez dodanie "old macbook".
Znalazłem ciekawą stronę https://help.ubuntu.com/community/MacBo ... d#Trackpad, tam uzyskałem wiedzę jak tymczasowo zmienić konfigurację poprzez wpisanie

"synclient FingerLow=10" and "synclient FingerHigh=20
i co się okazuje, po zmienieniu parametrów na 2 i 25, touchpad działa tak jak tego chcę
Zwróciło mi też teraz już tak, jak powinno to wyglądać od początku (a przynajmniej tak mi się wydaje):
FingerLow = 2
FingerHigh = 25
EmulateTwoFingerMinZ = 331
EmulateTwoFingerMinW = 7
VertTwoFingerScroll = 0
HorizTwoFingerScroll = 0
ClickFinger1 = 1
ClickFinger2 = 3
ClickFinger3 = 0
Teraz proszę o pomoc, jak na stałe zachować te zmiany?
Awatar użytkownika
enedil
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: i3
Kontakt:

Post autor: enedil »

W podanym przez Ciebie linku jest informacja:
By default, the trackpad may not sense your finger unless you press on it. To fix this, run "synclient FingerLow=10" and "synclient FingerHigh=20" in the terminal. To make this change permanent: run "sudo gedit /usr/lib/X11/xorg.conf.d/10-synaptics.conf" Find the touchpad section and add these two lines to the end of the section:

Section "InputClass"
            Identifier "touchpad catchall"
            MatchIsTouchpad "on"
            MatchDevicePath "/dev/input/event*"
            Driver "synaptics"

Option "FingerLow" "10"
            Option "FingerHigh" "20"
    EndSection
Dobrze jest, psiakrew, a kto powie, że nie, to go w mordę!

~moderatorzy
kojak
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

enedil pisze:W podanym przez Ciebie linku jest informacja:
Tak, ale może nie wyraziłem się jasno; nie potrafiłem tego zmodyfikować- pojawiał mi się komunikat "nie ma takiego pliku ani katalogu" czy jakoś tak.

Już sobie poradziłem, wystarczyło wrócić do poradników nieco świeższych wersji Ubuntu, tam znalazłem polecenie

sudo nano /etc/X11/xorg.conf 
Wkleiłem to co potrzebne, zapisałem i problem permanentnie rozwiązany, a przynajmniej taką mam nadzieję.

Dziękuję wam za pomoc i pozdrawiam, temat można zamknąć.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”