Jak odpalić VNC Serwer zaraz po starcie Linuxa?

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
Macbak
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 7.10
Środowisko graficzne: GNOME

Jak odpalić VNC Serwer zaraz po starcie Linuxa?

Post autor: Macbak »

Witam.
Mam taki problem, że pada mi komputer stacjonarny. Ogólnie wszystko już w nim się sypie więc nie opłaca się naprawiać (ma swoje lata). Do niedawna partycje raz znikały innym razem się pojawiały, zasilacz chwile dawał prąd potem wyłączał komputer, aż wreszcie spaliła się karta graficzna. Na tą chwilę komputer stał się bezużyteczny. Jedyne co można zrobić to wcisnąć power i włączyć komputer bez karty graficznej i podłączonego monitora :)

Partycja z systemem została usunięta i nie chciała się sformatować. Jest natomiast jeszcze partycja z danymi, które chciałbym odzyskać. Nie będę jednak kupował przejściówki z dodatkowym zasilaniem za 50 zł, tylko po to, żeby pobrać parę danych z padniętego dysku.

Dlatego wpadłem na pomysł, żeby zrobić bootowalnego pendrivea z linuxem przy pomocy unetbootina i zainstalować na nim Serwer VNC. Potem wpiąć do komputera stacjonarnego bez karty graficznej i go zbootować. Może się uda i dostanie ip od routera. Następnie z mojego laptopa połączę się zdalnie z komputerem stacjonarnym i wyciągnę dane z dysku. Taki mam plan.

Problem w tym, że żeby połączyć się zdalnie to potrzebuję mieć uruchomiony serwer na stacjonarnym, a ja na nim jedyne co mogę to tylko wcisnąć power i wpiąć pendrivea z Linuxem. Czyli muszę wszystko skonfigurować na swoim laptopie, uruchomić Linuxa, zainstalować na nim serwer VNC i skonfigurować by uruchamiał się przy starcie i tylko potem wpiąć do stacjonarnego, by wszystko się samo zadziało i pouruchamiało i pozwoliło mi się potem połączyć z tym kompem.

I teraz pytanie jak zrobić, żeby serwer VNC mi się uruchomił zaraz po starcie Ubuntu 14.04 automatycznie. Ewentualnie jak to na Mincie zrobić.

Proszę o odpowiedź
Maciej
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel
Architektura: x86_64

Re: Jak odpalić VNC Serwer zaraz po starcie Linuxa?

Post autor: igotit4free »

Zagadnienie zaprawdę "przedszkolne";) A bardziej skomplikowane to już być nie mogło? Przyjaciół jakichś masz? Może chociaż znajomych? No w ostateczności sąsiada, albo jakiegoś kuzyna? To idź, pokłoń się, podepnij się na kwadrans do wolnej wstążki i będzie po problemie.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
Macbak
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

W sumie mógłbym tak zrobić, ale trochę boję się podpinać uszkodzony sprzęt pod nieswój komputer. Ale przyznasz, że wymyśliłem to całkiem sprytnie :) Większość ludzi by to zostawiła w cholerę, a ja się bawię w ratowanie danych i reanimację kompa zdalnie :D

W sumie gdyby reanimacja dysku się udała to by mógł posłużyć jeszcze chwilę jako serwer do testów, nawet bez karty graficznej :)

A tak poza tym fajnie by było wiedzieć jak uruchomić program wraz ze startującym Ubuntu 14.04. W Windowsie wystarczyło dodać wpis do autostartu albo autoexeca, a tu nie wiem.
Ubek308
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 11.04

Post autor: Ubek308 »

Serwer VNC wcale nie jest potrzebny. Jesli tylko live system uruchamia sshd to jestes w domu. Tego dokladnie nie wiem ale nie jest problemem sprawdzic. Reszte zalatwi rsync albo winscp.
Macbak
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Panowie, ale czy na prawdę żaden z Was tutaj znawców Linuxa nie wie jak zautomatyzować proces uruchomienia danego programu przy starcie systemu? Przecież chodzi mi tylko o coś ala Autostart jak w Windowsie. Musi coś takiego być w Ubuntu 14.04 lub w Mincie, chyba nie jest aż tak upośledzony, żeby tego nie mieć :)

Jeśli chodzi o znajomych i o to, że mógłbym u nich pościągać dane, to owszem mógłbym, jednak tak jak pisałem nie za bardzo mi się uśmiecha podpinać niepewny sprzęt pod czyjś komputer. Poza tym pościągam dane i co dalej nic... a ja chcę porobić pare testów tego sprzętu i może zrobić sobie z tego kompa serwer. Dlatego proszę o podpowiedź dotyczącą mojego pytania.

Co do
Ubek308 pisze:Serwer VNC wcale nie jest potrzebny. Jesli tylko live system uruchamia sshd to jestes w domu. Tego dokladnie nie wiem ale nie jest problemem sprawdzic. Reszte zalatwi rsync albo winscp.
to też tego nie wiem i nie wiem jak sprawdzić. Ogólnie jest to jakiś stary dysk sata więc chyba pozostaje mi tylko VNC serwer i jemu podobne.
Ubek308
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 11.04

Post autor: Ubek308 »

Odpal to live system na innej maszynie, wtedy sprawdzisz czy sshd wstaje.
Jak nie - nic tylko zrobic wlasne live system gdzie sshd sie uruchamia.
Czy VNC wstaje na live system tez musisz wiedziec.
Awatar użytkownika
mucha090
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Brak
Kontakt:

Post autor: mucha090 »

pobierasz crunchbanga https://crunchbangplusplus.org/, instalujesz go na pendrive po czym odpalasz u siebie. Konfigurujesz tak aby się uruchamiało to co ty chcesz po czym podpinasz pod maszyne serwer.
Ewentualnie zamiast crunchbanga może być inny linux który posłuży tobie za serwer ale najpierw go u siebie skonfiguruj.
Autostart masz w pliku .bash_profile
UWAGA DŁUGIE http://sokrates.mimuw.edu.pl/~sebek/srodowisko.html
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”