Lenovo IdeaPad Flex 15 - czarny ekran przy próbie instalacji Linuksa

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
KajmaczeK
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Brak

Lenovo IdeaPad Flex 15 - czarny ekran przy próbie instalacji Linuksa

Post autor: KajmaczeK »

Witam,
Mam problem. Chcę sobie zainstalować linuxa na komputerze (Lenovo IdeaPad Flex '15), ale gdy w GRUB klikam, żeby zainstalować system, pokazuje mi się czarny ekran. Czekałem tak 3 godziny. O co chodzi? Pomoże ktoś?
Pozdrawiam,
KajmaczeK
PS. Próbowałem instalować: Ubuntu, Debian, Elementary OS, Linux Mint, Fedora
Ostatnio zmieniony 18 paź 2015, 17:30 przez igotit4free, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawiłem "problemowy" temat.
Awatar użytkownika
Tomfoc
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 22.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Re: Problem z instalacją Linux

Post autor: Tomfoc »

Napisz dokładnie co robisz w celu zainstalowania Linuksa. Jaka to jest dystrybucja, skąd pobierasz obraz iso, jak i na jaki nośnik nagrywasz ten obraz itp. Przeczytaj Regulamin i zmień tytuł na zgodny z tym regulaminem. Przeczytaj to: http://czytelnia.ubuntu.pl/index.php/20 ... usty-tahr/ Warto też dać informację o sprzęcie - nie każdy ma ochotę szukać w sieci jakie bebechy ma twoje Lenovo.
KajmaczeK
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Brak

Re: Lenovo IdeaPad Flex 15 - czarny ekran przy próbie instalacji Linuksa

Post autor: KajmaczeK »

Witam,
udało mi się zainstalować Elementary OS Freya . Sysytem kazał mi zrestartować kompa. Po zrestartowaniu pokazuje mi się GRUB command line. Co zrobić aby uruchomić Elementary?
Co do pytań: obraz pobieram ze strony Elementary OS, obraz nagrywam na USB [8GB] programem Rufus.
Pozdrawiam,
KajmaczeK
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”