Ubuntu 14.04.4 nie wlacza sie.

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
konwojent
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Ubuntu 14.04.4 nie wlacza sie.

Post autor: konwojent »

Witam,
mam pewien problem, poniewaz uszkodzilem swoj stary dysk w laptopie wraz z windowsem 10, postanowilem zakupic nowy SDD i zainstalowac na nim wylacznie ubuntu.
Niestety ale po zainstalowaniu z pendriva gdy robie restart komputera to mam komunikat, ze nie ma urzadzenia bootwalnego (czyli jest tak, jakby dysk byl pusty). Przy ponownej probie instalacji, instalotor juz sie pyta czy zainstalowac nowy system obok 'starego' 14.04.4, wiec teraz juz jest widoczny.
Jesli podobny problem pojawil juz sie na forum, to prosze o wyrozumialosc, ale niestety nie potrafilem go znalezc :)
Nie jestem za bardzo zaawansowany informatycznie, wiec prosze rowniez o dosc niezaawansowane wskazowki.
P.S Jesli to ma jakiekolwiek znaczenie, to moj sprzet to Acer es1-311
Awatar użytkownika
kszyhus
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 24.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Re: Ubuntu 14.04.4 nie wlacza sie.

Post autor: kszyhus »

A, czy i gdzie instalowałeś GRUB-a?
:clap: PC: ASRock Z270-Pro4 *** Intel i7 7700K *** 32GB RAM
PC: Gigabyte H270-HD3 *** Intel i5 7600K *** 16GB RAM
Laptop: Dell Vostro 3590 *** Intel i5-10210U *** 16GB RAM
konwojent
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Początkowo wybierałem instalacja automatyczna, wiec myślałem że wszystko się samo zainstaluje, gdy tak nie było to przy następnej próbie podzieliłem dysk na dwie partycje / i /home. Nic więcej nie robiłem. A efekt zawsze był ten sam.
Awatar użytkownika
kszyhus
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 24.04

Post autor: kszyhus »

Spróbuj przeinstalować GRUB-a programem "boot-repair-disk"
tutaj program do pobrania
i film na YT
:clap: PC: ASRock Z270-Pro4 *** Intel i7 7700K *** 32GB RAM
PC: Gigabyte H270-HD3 *** Intel i5 7600K *** 16GB RAM
Laptop: Dell Vostro 3590 *** Intel i5-10210U *** 16GB RAM
Awatar użytkownika
Nolt
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 18.04
Kontakt:

Post autor: Nolt »

Odpowiedz mi na kilka pytań:
1. Masz jeden dysk w laptopie? Jeśli nie który jest pierwszy (sprawdzisz to w UEFI/BIOS)
2. Jaka tablica partycji została utworzona na dysku MBR czy GPT?
3. Masz UEFI czy BIOS - w jakim trybie instalujesz? - UEFI ekran powitalny instalatora jest czarny, BIOS/Legacy/CSM - standardowo fioletowy (to https://help.ubuntu.com/community/UEFI Ci powinno trochę pomóc w rozróżnieniu)
4. Nie boisz się konsoli, czy raczej jesteś klikaczem? :)
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: bear7 »

Odpal Ubuntu w trybie Live z płyty CD/DVD lub z USB, następnie uruchom terminal i opal w nim poniższe potwierdzając każde "enterem". Aby nie zrobić pomyłki w przepisywaniu, po uruchomieniu Ubuntu w trybie Live połącz się z siecią, znajdź ten wątek i zastosuj metodę kopiuj-wklej dla drugiego polecenia.

Kod: Zaznacz cały

sudo -i

wget -O bootinfoscript.tar.gz 'http://sourceforge.net/projects/bootinfoscript/files/latest/download?source=files'; tar -zxvf bootinfoscript.tar.gz; ./bootinfoscript; cat RESULTS.txt | nc termbin.com 9999
Jeżeli wszystko pójdzie tak jak trzeba, jako rezultat tego polecenia powinieneś w terminalu otrzymać adres URL, który będzie wyglądał mniej więcej tak:

http://termbin.com/ptlq
Pod tym adresem powinieneś znaleźć wynik skryptu bootinfoscript wykonanego na twoim komputerze. Wrzuć ten otrzymany adres w swojej odpowiedzi w tym temacie.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
konwojent
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Witam ponownie, dziękuję za tak duże zainteresowanie sprawą. Może na wstępie opiszę jak "udało" mi się dostać do zainstalowanego ubuntu. Po podłączeniu pendriva gdy pojawia się okno żeby zainstalować lub uruchomić ubuntu z live cd kliknąłem guzik Esc, przez co zostałem przełączony do trybu konsolowego, tam nie wiedząc co robić wpisałem "exit" i wtedy uruchomiło się coś o nazwie "boot Manager" i mogłem wybrać czy chcę załadować system z dysku lub z pendriva, wybrałem tą pierwszą opcję i w taki sposób loguję się teraz do mojego ubuntu :D Przypominam, że przy normalnym włączaniu komputera (bez podpiętego pendriva) pojawia się wyłączenie komunikat "no bootable device".
Teraz przechodząc do pytań zadanych przez Was:
Nolt:
1. Mam tylko jeden dysk 120 GB SDD
2. nie wiem jak to sprawdzić
3. W Biosie mam do wyboru albo UEFI albo Legacy, próbowałem ich obu, ale to "włączanie" ubuntu, które opisałem na wstępie działa wyłącznie na UEFI
4.Doświadczenia z konsolą nie mam, ale myślę, że przy dokładnych instrukcjach jestem w stanie sobie poradzić. :)

bear7:
http://termbin.com/3kd7
Awatar użytkownika
Nolt
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Powiem Ci jak to u mnie wygląda u mnie z UEFI, po uruchomieniu kompa mogę za pomocą klawisza F11 wejść w menu bootowania UEFI i wybrać co ma się uruchomić, na pewno u Ciebie bootowanie też można wywołać w podobny sposób. Dopiero później pojawia się znane menu grub (oczywiście jeśli wcześniej nie wybiorę nic z menu UEFI to ładuje się domyślnie GRUB). Dodatkowo w samym UEFI, możesz w opcjach bootowania ustawić co ma się zabootować. Standardowo pewnie jest ustawiony dysk twardy a nie EFI, które zainstalowało ubuntu.
Plik wynikowy, który udostępniłeś wskazuje, że system jest zainstalowany poprawnie.

Znalazłem w sieci przykład, http://images.anandtech.com/doci/8045/A ... 20Boot.png
Na obrazku widać gdzie powinieneś ustawić co i w jakiej kolejności ma się bootować, oczywiście u Ciebie menu może wyglądać inaczej. Gdy wejdziesz u siebie do kolejności bootowania, powinieneś mieć do wyboru:
dyski twarde
ubuntu
windows boot loader

Ustawiasz w boot1 np ubuntu jeśli ubuntu ma startować jako pierwsze, boot2 windows itd. Dyski olewasz bo one nie mają znaczenia przy UEFI.
konwojent
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Sytuacja jest chyba dość ciekawa, bo zauważyłem taką rzecz. Mogę wejść przy uruchamianiu komputera do menu bootowania za pomocą klawisza F12, jednak jest ono całkowicie puste. Gdy podepnę pendriva i wejdę wtedy do niego, to widzi tylko ten pendrive. Natomiast jak robię taki myk jak pisałem w poprzednim poście, to wtedy w tym menu bootawania jest dostępny dysk twardy i pendrive, więc wtedy wybierając dysk twardy automatycznie włącza się menu.
Ma ktoś jakiś pomysł jak to ominąć, żebym nie musiał zawsze odpalać komputera za pomocą pendriva? :D
Awatar użytkownika
Nolt
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Sprawdzałeś UEFI na kompie jak wygląda konfiguracja i kolejność bootowania?
Uruchom jeszcze taką komendę:
sudo efibootmgr

Jeśli dostaniesz jakiś wynik to znaczy, że masz źle skonfigurwane UEFI na komputerze (czyli to co napisałem na początku), ale jeśli otrzymasz coś takiego to znaczy, że jest źle i będziemy dumać dalej :)

EFI variables are not supported on this system.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”