Radeon HD 8750M na Ubuntu 16.04 - sterownik fglrx nie działa

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
Evonirks
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Radeon HD 8750M na Ubuntu 16.04 - sterownik fglrx nie działa

Post autor: Evonirks »

Witam, przerzuciłem się na Ubuntu z win7, jestem mile zaskoczony jak bardzo rozwinął się linux pod względem intuicyjności i codziennego użytkowania.
mój problem polega na tym, że po wpisaniu sudo lshw -c display nie widzi mi karty dedykowanej radeona hd 8750m. Mój laptop to lenovo g500 ,dysk 1tb 6GB ram procesor i3 no i ta grafika która nie startuje ? kiedyś instalowałem linuxa mint i tam normalnie był interfejs ati/amd i po wpisaniu sudo widziło karty.
W zakładce dodatkowe sterowniki nie widniało nic, po zainstalowaniu fglrx-15.302 od ati/amd komputer przestał reagować i tak przez 1h postanowiłem go zresetować
teraz w zakładce dodatkowe sterowniki pojawiła się informacja, że używa STEROWNIKA ale po wipisaniu sudo go nie widzi w konsoli? zatem czy go poprawnie zainstalowało? O co tu chodzi?
Jestem nowy na forum i proszę o wyrozumiałość, pozdro

pawel@Lenovo:~$ sudo lshw -c display
[sudo] password for pawel:
*-display
description: VGA compatible controller
product: 3rd Gen Core processor Graphics Controller
vendor: Intel Corporation
physical id: 2
bus info: pci@0000:00:02.0
version: 09
width: 64 bits
clock: 33MHz
capabilities: msi pm vga_controller bus_master cap_list rom
configuration: driver=i915 latency=0
resources: irq:43 memory:e8000000-e83fffff memory:c0000000-dfffffff ioport:4000(size=64)
Awatar użytkownika
gilban
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 19.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Re: Problem z grafiką Radeon HD 8750M

Post autor: gilban »

Witaj. Z tego co wiem, to z Radeonem jest taki problem, że do Ubuntu 16.04 nie ma na dzień dzisiejszy sterowników własnościowych, dodatkowo masz 2 karty graficzne w laptopie. Więc albo wróć do Ubuntu 14.04 czy nawet 15.10, albo zainteresuj się konkurencją. Np opensuse 42.1. A tu do OpenSuse masz specjalny link. http://opensuse-community.org/Ściągasz plik i instalujesz sterownik. Ubuntu jest fajne, ale przez choroby wieku dziecięcego na dzień dzisiejszy nie jest dobre. Ja też puki co przesiadłem się na OpenSuse i czekam aż Ubuntu dojrzeje. No chyba że wyjdzie w formie poprawionej Mint 18 z Cinnamonem to też się skuszę.
Jeszcze do tego zauważ, że Ubuntu 16.04 ma sporo bugów. Może jak wyjdzie 16.04.1 to już się trochę sprawa wyklaruje. Dodatkowo dla Ciebie muszą się pojawić sterowniki od AMD. Nie było by pewnie problemów gdybyś miał grafikę Nvidii. Przykra sprawa, ale karty graficzne Nvidii lepiej działają z Linuxem i Nvidia co rusz wypuszcza coraz to nowsze sterowniki. Ostatnie, najnowsze są z 30 marca tego roku.
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator
Wersja Ubuntu: 20.04
Środowisko graficzne: GNOME

Re: Problem z grafiką Radeon HD 8750M

Post autor: mario_7 »

Ubuntu i choroby wieku dziecięcego? Piszesz tak o systemie, który istnieje od 12 lat...
Ubuntu już stanowczo nie cierpi na choroby wieku dziecięcego. Co innego, że tradycyjnie jak przy wydaniu każdej kolejnej wersji znajdowane są różne pomniejsze błędy i niedociągnięcia, które będą sukcesywnie naprawiane wraz z kolejnymi aktualizacjami.

Co do sterowników AMD i wsparcia kart tego producenta.

Jak zwykle wina jest po stronie producenta sprzętu. Sytuacja wygląda tak:
- stary sterownik własnościowy fglrx nie jest już aktywnie wspierany i nie nadaje się do używania go z serwerem wyświetlania X.org 1.18 (czyli najnowszym, który obecny jest w Ubuntu 16.04)
- obecne otwarte sterowniki radeon oraz amdgpu nie są jeszcze tak dojrzałe jak fglrx i nie dostarczają podobnych osiągów, nie obsługują też nowszych wersji OpenGL
- nowy własnościowy sterownik na bazie amdgpu planowany jest na lato tego roku - ale jak będzie działał - to się dopiero okaże.

AMD nie chce wspierać fglrx na Ubuntu 16.04, tym bardziej twórcy Ubuntu nie będą tego robili. Instalacji fglrx na Ubuntu 16.04 nic nie da, bo ten sterownik i tak nie będzie działał.
Obecnie pozostaje korzystać ze sterowników dostępnych w kernelu i czekać na wydanie nowego własnościowego sterownika.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”