Nowy komputer a problemy z wydajnością

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
Nju
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Nowy komputer a problemy z wydajnością

Post autor: Nju »

Mam taka maszynę http://www.x-kom.pl/p/276302-notebook-l ... 0-fhd.html tylko z zintegrowaną kartą graficzną Intel HD bez tej AMD. Ma go od miesiąca i dostałem go czystego. Zainstalowałem ubuntu 15.04. Po czym zrobiłem update do 16.04. Od samego początku mam problem z wieszaniem się, czy to przy oglądaniu jakiegoś filmu czy nawet przy pisaniu tego posta. Już nawet nie mówię o włączaniu VM które w takiej konfiguracji nie powinno robić problemu... Raz odwiesza się sam, innym muszę restartować komputer. Czego może to być przyczyna? Jak ją znaleźć i wyeliminować?
tomi770
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Xfce

Re: Nowy komputer a problemy z wydajnością

Post autor: tomi770 »

Upgrade w ubuntu z wersji na wersję raczej nie kończy się pomyślnie, lepiej zainstalować na nowo system, można zostawić partycję /home nie formatowaną jeśli była wydzielona w innym miejscu podczas instalacji.
Nju
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: GNOME

Re: Nowy komputer a problemy z wydajnością

Post autor: Nju »

tomi770 pisze:Upgrade w ubuntu z wersji na wersję raczej nie kończy się pomyślnie, lepiej zainstalować na nowo system, można zostawić partycję /home nie formatowaną jeśli była wydzielona w innym miejscu podczas instalacji.
Wychodziłem od wersji 14.10 taką też zainstalowałem, bo też już mi mówili, że to może być przyczyna. Było jeszcze gorzej.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”