Jak zwolnić trochę miejsca na partycji / ?
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 14.10
- Architektura: x86
Jak zwolnić trochę miejsca na partycji / ?
Nie wiem, czy do właściwego działu trafiłem. Jeśli nie, to proszę o przeniesienie we właściwe miejsce.
Dla partycji / przeznaczyłem kiedyś ok. 18 GB i wydawało mi się, że tyle miejsca wystarczy na wieki. Teraz się okazuje, że na partycji tej mam już prawie 0 GB wolnego miejsca. Jak wyczyścić tę partycję ze zbędnych śmieci i uwolnić na niej trochę miejsca, aby sobie czegoś nie popsuć i nie rozwalić całego systemu (Xubuntu)?
Już teraz, z góry bardzo dziękuję za pomoc wszelaką.
Dla partycji / przeznaczyłem kiedyś ok. 18 GB i wydawało mi się, że tyle miejsca wystarczy na wieki. Teraz się okazuje, że na partycji tej mam już prawie 0 GB wolnego miejsca. Jak wyczyścić tę partycję ze zbędnych śmieci i uwolnić na niej trochę miejsca, aby sobie czegoś nie popsuć i nie rozwalić całego systemu (Xubuntu)?
Już teraz, z góry bardzo dziękuję za pomoc wszelaką.
- mario_7
- Administrator
- Wersja Ubuntu: 20.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Re: Jak zwolnić trochę miejsca na partycji / ?
Odinstaluj niepotrzebne kernele. Usuń niepotrzebne aplikacje.
Sprawdź narzedziem do analizy zajętego miejsca na dysku co najwięcej miejsca zużywa.
Sprawdź narzedziem do analizy zajętego miejsca na dysku co najwięcej miejsca zużywa.
-
- Serdeczny Borsuk
A w którym miejscu tego wszystkiego szukać?mario_7 pisze:Odinstaluj niepotrzebne kernele. Usuń niepotrzebne aplikacje.
Jak się takie narzędzie nazywa?mario_7 pisze:Sprawdź narzedziem do analizy zajętego miejsca na dysku co najwięcej miejsca zużywa.
Przepraszam bardzo za to, że zadają być może oczywiste dla niektórych pytanie, ale ja nigdy tego nie robiłem, bo też i nigdy nie miałem takich problemów z Linuksem. Dopiero pod Xubuntu coś takiego się mi pojawiło.
-
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Kontakt:
No litości. Tyle lat na forum i nie znasz podstawowych rzeczy!!!.kaszczor pisze:A w którym miejscu tego wszystkiego szukać?mario_7 pisze:Odinstaluj niepotrzebne kernele. Usuń niepotrzebne aplikacje.Jak się takie narzędzie nazywa?mario_7 pisze:Sprawdź narzedziem do analizy zajętego miejsca na dysku co najwięcej miejsca zużywa.
Przepraszam bardzo za to, że zadają być może oczywiste dla niektórych pytanie, ale ja nigdy tego nie robiłem, bo też i nigdy nie miałem takich problemów z Linuksem. Dopiero pod Xubuntu coś takiego się mi pojawiło.
Czyszczenie zacznij od polecenia:
Kod: Zaznacz cały
sudo apt-get clean && sudo apt-get autoremove
sudo apt-get install ncdu
ncdu /
man ncdu
- Tomfoc
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 22.04
To polecenie:
usunie wszystkie kernele poza tym, którego używasz. Zainstaluj program bleachbit, który służy do usuwania zbędnych danych np. setek MB lokalizacji. Sprawdź ile miejsca zajmuje katalog /var/log - zakładam, że i tak nigdy z niego nie korzystasz. Uzupełnij - uaktualnij swój podpis, bo wynika z niego, że używasz starocia Ubuntu 10.10.
sudo apt-get remove --purge $(dpkg -l 'linux-*' | sed '/^ii/!d;/'"$(uname -r | sed "s/\(.*\)-\([^0-9]\+\)/\1/")"'/d;s/^[^ ]* [^ ]* \([^ ]*\).*/\1/;/[0-9]/!d')
- mario_7
- Administrator
W Ubuntu domyślnie zainstalowany jest program do analizy zużycia dysku - znajdziesz go pod nazwą "Wykorzystanie dysku".
Co do reszty - koledzy już podali.
Co do reszty - koledzy już podali.
- Hrluc
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
Wyczyść katalog /var/cache/apt/archives/
-
- Serdeczny Borsuk
Niestety, ale nie specjalizuję się w jakimś programowaniu, czy grzebaniu w systemie Linux. System ten służy mi wyłącznie do uruchamiania programów mi niezbędnych. Nie zajmuję się samym systemem i się na tym po prostu nie znam. Dla Ciebie są to podstawowe rzeczy, a dla mnie nie.namok pisze:No litości. Tyle lat na forum i nie znasz podstawowych rzeczy!!!.
Lekarz kardiolog z np. 30 letnim doświadczeniem nie zna się na psychiatrii i nigdy nie podejmie się zastąpienia psychiatryz 30 letnim doświadczeniem, chociaż obaj są lekarzami z dużym doświadczeniem. Można więc być gdzieś wiele lat i się jednak na tym nie znać. To jest według mnie jak najbardziej normalne. No, ale mniejsza z tym.
W konsoli pojawia się komunikat - "dpkg został przerwany, należy wykonać ręcznie "sudo dpkg --configure -a", aby naprawić problem". Po wykonaniu tego polecenia pojawia się z kolei komunikat, że ”brak miejsca na urządzeniu".namok pisze:Czyszczenie zacznij od polecenia:Kod: Zaznacz cały
sudo apt-get clean && sudo apt-get autoremove
Pojawia się komunikat - "dpkg został przerwany, należy wykonać ręcznie "sudo dpkg --configure -a", aby naprawić problem. Wygląda na to, że dpgk jest u mnie chyba uszkodzony. Ale naprawić go nie można, bo na partycji / brak miejsca. I tak kółeczko się zamyka.namok pisze:a następnie zainstaluj konsolowy program ncduKod: Zaznacz cały
sudo apt-get install ncdu
Pojawia się komunikat - "dpkg został przerwany, należy wykonać ręcznie "sudo dpkg --configure -a", aby naprawić problem". No i powtarza się wszystko tak samo, jak powyżej.Tomfoc pisze:To polecenie:usunie wszystkie kernele poza tym, którego używasz.Kod: Zaznacz cały
sudo apt-get remove --purge $(dpkg -l 'linux-*' | sed '/^ii/!d;/'"$(uname -r | sed "s/\(.*\)-\([^0-9]\+\)/\1/")"'/d;s/^[^ ]* [^ ]* \([^ ]*\).*/\1/;/[0-9]/!d')
Ze względu na uszkodzone dpgk programu tego też zainstalować nie mogę, niestety.Tomfoc pisze:Zainstaluj program bleachbit, który służy do usuwania zbędnych danych np. setek MB lokalizacji.
Zajmuje 12,4 MB. Chyba więc nie tu jest ten problem.Tomfoc pisze:Sprawdź ile miejsca zajmuje katalog /var/log - zakładam, że i tak nigdy z niego nie korzystasz.
Katalog ten zajmuje u mnie dokładnie 68 KB. Nie ma więc tam za bardzo co czyścić.Hrluc pisze:Wyczyść katalog /var/cache/apt/archives/
- Hrluc
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
Zainstaluj Ubuntu tweak i przejdź do zakładki czyszczenie,tam łatwo i szybko pousuwasz stare kernele.
http://ubuntuhandbook.org/index.php/201 ... ntu-16-04/
-
- Serdeczny Borsuk
Jak już pisałem wcześniej, mam jakieś trudności z instalowaniem czegokolwiek, bo mam chyba uszkodzone dpgk.Hrluc pisze:Zainstaluj Ubuntu tweak i przejdź do zakładki czyszczenie,tam łatwo i szybko pousuwasz stare kernele.
- mario_7
- Administrator
Hrluc, czytasz ze zrozumieniem? Nic nie da się zainstalować póki co...
kaszczor, wykorzystaj narzędzie o którym pisałem, albo metodą "na czuja" znajdź pliki, które uważasz za zbędne i usuń. Gdy dojdziesz do momentu w którym dpkg zacznie działać, to zrobisz porządek z aplikacjami i kernelami.
Jeśli nie masz pewności, czy dany plik można usunąć, to skopiuj go najpierw na jakąś zewnętrzną pamięć, aby móc ewentualnie go przywrócić.
kaszczor, wykorzystaj narzędzie o którym pisałem, albo metodą "na czuja" znajdź pliki, które uważasz za zbędne i usuń. Gdy dojdziesz do momentu w którym dpkg zacznie działać, to zrobisz porządek z aplikacjami i kernelami.
Jeśli nie masz pewności, czy dany plik można usunąć, to skopiuj go najpierw na jakąś zewnętrzną pamięć, aby móc ewentualnie go przywrócić.
-
- Serdeczny Borsuk
No dobrze, udało mi się zwolnić "na czuja" trochę miejsca i wygląda na to, że dpgk się naprawił.mario_7 pisze:kaszczor, wykorzystaj narzędzie o którym pisałem, albo metodą "na czuja" znajdź pliki, które uważasz za zbędne i usuń. Gdy dojdziesz do momentu w którym dpkg zacznie działać, to zrobisz porządek z aplikacjami i kernelami.
Po wpisaniu w konsoli "zaklęcia" - "sudo apt-get remove --purge $(dpkg -l 'linux-*' | sed '/^ii/!d;/'"$(uname -r | sed "s/\(.*\)-\([^0-9]\+\)/\1/")"'/d;s/^[^ ]* [^ ]* \([^ ]*\).*/\1/;/[0-9]/!d')" pojawia się komunikat:
Czytanie list pakietów... Gotowe
Budowanie drzewa zależności
Odczyt informacji o stanie... Gotowe
Należy uruchomić "apt-get -f install", aby naprawić poniższe problemy:
Następujące pakiety mają niespełnione zależności:
linux-headers-generic : Wymaga: linux-headers-3.13.0-88-generic ale nie zostanie zainstalowany
linux-image-generic : Wymaga: linux-image-3.13.0-88-generic ale nie zostanie zainstalowany
Wymaga: linux-image-extra-3.13.0-88-generic ale nie zostanie zainstalowany
E: Niespełnione zależności. Proszę spróbować wykonać "apt-get -f install" bez pakietów (lub podać rozwiązanie).
Należy uruchomić "apt-get -f install", aby je naprawić.
Następujące pakiety mają niespełnione zależności:
linux-headers-generic : Wymaga: linux-headers-3.13.0-88-generic ale nie jest zainstalowany
W: Duplicate sources.list entry http://archive.canonical.com/ubuntu/ trusty/partner i386 Packages (/var/lib/apt/lists/archive.canonical.com_ubuntu_dists_trusty_partner_binary-i386_Packages)
W: Duplicate sources.list entry http://archive.canonical.com/ubuntu/ trusty/partner i386 Packages (/var/lib/apt/lists/archive.canonical.com_ubuntu_dists_trusty_partner_binary-i386_Packages)
W: Należy uruchomić apt-get update aby naprawić te problemy.
E: Niespełnione zależności. Proszę spróbować użyć -f.
E: Nie udało się otworzyć pliku blokady /var/lib/dpkg/lock - open (13: Brak dostępu)
E: Nie udało się zablokować katalogu administracyjnego (/var/lib/dpkg/), czy użyto uprawnień administratora?
gumi@GuMi:~$ sudo apt-get -f install
[sudo] password for gumi:
Naprawianie zależności... Gotowe
Następujące pakiety zostały zainstalowane automatycznie i nie są już więcej wymagane:
audacity-data brasero-common calligra-l10n-pl digikam-data evolution-common
ffmpegthumbs kde-l10n-engb kde-l10n-pl kdiff3-doc libbrasero-media3-1
libevolution libgtkhtml-4.0-0 libgtkhtml-4.0-common libgtkhtml-editor-4.0-0
libhdb9-heimdal libid3tag0 libindicate-qt1 libindicate5 libkdc2-heimdal
libkface-data libkface2 libkgeomap-data libkgeomap1 libpgf6 libportsmf0
libpst4 libquvi-scripts libquvi7 libsbsms10 libsoxr0 libtotem-plparser18
libvamp-hostsdk3 libytnef0 linux-headers-3.13.0-32
linux-headers-3.13.0-32-generic linux-headers-3.13.0-85
linux-headers-3.13.0-85-generic linux-image-3.13.0-32-generic
linux-image-3.13.0-85-generic linux-image-extra-3.13.0-32-generic
linux-image-extra-3.13.0-85-generic lua-filesystem
qtdeclarative5-dialogs-plugin qtdeclarative5-privatewidgets-plugin
xawtv-plugins
Aby je usunąć należy użyć "apt-get autoremove".
Zostaną zainstalowane następujące dodatkowe pakiety:
linux-headers-3.13.0-88-generic
Zostaną zainstalowane następujące NOWE pakiety:
linux-headers-3.13.0-88-generic
0 aktualizowanych, 1 nowo instalowanych, 0 usuwanych i 1 nieaktualizowanych.
2 nie w pełni zainstalowanych lub usuniętych.
Konieczne pobranie 694 kB archiwów.
Po tej operacji zostanie dodatkowo użyte 13,2 MB miejsca na dysku.
Kontynuować? [T/n] T
Pobieranie:1 http://pl.archive.ubuntu.com/ubuntu/ trusty-updates/main linux-headers-3.13.0-88-generic i386 3.13.0-88.135 [694 kB]
Pobrano 694 kB w 0s (1415 kB/s)
(Odczytywanie bazy danych ... 1197574 pliki i katalogi obecnie zainstalowane.)
Preparing to unpack .../linux-headers-3.13.0-88-generic_3.13.0-88.135_i386.deb ...
Unpacking linux-headers-3.13.0-88-generic (3.13.0-88.135) ...
Brak raportu programu apport, ponieważ komunikat błędu wskazuje na przepełnienie dysku
dpkg: error processing archive /var/cache/apt/archives/linux-headers-3.13.0-88-generic_3.13.0-88.135_i386.deb (--unpack):
nie można utworzyć "/usr/src/linux-headers-3.13.0-88-generic/include/config/mtd/scb2/flash.h.dpkg-new" (podczas przetwarzania "./usr/src/linux-headers-3.13.0-88-generic/include/config/mtd/scb2/flash.h"): Brak miejsca na urządzeniu
dpkg-deb: błąd: podproces wklej został zabity sygnałem (Przerwany potok)
Wystąpiły błędy podczas przetwarzania:
/var/cache/apt/archives/linux-headers-3.13.0-88-generic_3.13.0-88.135_i386.deb
E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1)
- mario_7
- Administrator
Masz niezły bajzel w systemie...
Musisz przebrnąć ten problem z brakiem miejsca i powinieneś móc usuwać pakiety normalnie...
Musisz przebrnąć ten problem z brakiem miejsca i powinieneś móc usuwać pakiety normalnie...
-
- Serdeczny Borsuk
No, jakoś tak mi się porobiło samoczynnie, zupełnie bez mojej wiedzy i bez jakiegokolwiek na to wpływu z mojej strony.mario_7 pisze:Masz niezły bajzel w systemie...
Tyle, to ja wiem. Nie wiem tylko, jak to zrobić, aby z tego bajzlu wyjść, w obecnym stanie mojego systemu.mario_7 pisze:Musisz przebrnąć ten problem z brakiem miejsca i powinieneś móc usuwać pakiety normalnie...
- Pasman
- Serdeczny Borsuk
- Środowisko graficzne: Inne
a może zrób reinstalkę systemu ?
Mint 21.1, 5600G, RX6600
-
- Serdeczny Borsuk
No dobrze, jakimś cudem urchomiło mi się "zaklęcie" - "sudo apt-get remove --purge $(dpkg -l 'linux-*' | sed '/^ii/!d;/'"$(uname -r | sed "s/\(.*\)-\([^0-9]\+\)/\1/")"'/d;s/^[^ ]* [^ ]* \([^ ]*\).*/\1/;/[0-9]/!d')" i na partycji "/" mam teraz wolne ponad 8 GB. Przy okazji zniknął też ten bajzel w systemie. No i system wyraźnie szybciej działa. Wygląda więc na to, że chyba problem został rozwiązany.
Mam tylko jeszcze jedno pytanie. Da się jeszcze więcej wolnego miejsca na tej partycji uzyskać?
Mam tylko jeszcze jedno pytanie. Da się jeszcze więcej wolnego miejsca na tej partycji uzyskać?
- Czeslavus
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: 10.10
Otwórz Synaptica i wpisuj programy, które chciałbyś usunąć. Synaptic poinformuje Cię co usunie przy okazji i Twoja decyzja ... Możesz usunąć jeszcze stare logi w /var/log/
------------------------------------------
Pozdrawiam
Czeslavus
Pozdrawiam
Czeslavus
- Tomfoc
- Gibki Gibbon
Pisał wyżej, że w logach ma trochę ponad 12 MB, czyli zysk żaden. @kaszczor zainstaluj program bleachbit i za jego pomocą usuń śmieci - odzyskasz kilkaset MB po zaznaczeniu w sekcji System pozycji Lokalizacje językowe, a wcześniej wejdź w Preferencje --> Języki i odznacz wszystkie poza polskim.Czeslavus pisze: ... Możesz usunąć jeszcze stare logi w /var/log/
-
- Serdeczny Borsuk
Kto pisał i gdzie oraz jaki zysk żaden? Nie za bardzo to rozumiem.Tomfoc pisze:Pisał wyżej, że w logach ma trochę ponad 12 MB, czyli zysk żaden.
Już to dawno zrobiłem.Tomfoc pisze:@kaszczor zainstaluj program bleachbit i za jego pomocą usuń śmieci - odzyskasz kilkaset MB po zaznaczeniu w sekcji System pozycji Lokalizacje językowe, a wcześniej wejdź w Preferencje --> Języki i odznacz wszystkie poza polskim.
- Tomfoc
- Gibki Gibbon
Jeżeli ty jesteś tym samym kaszczorem, który w swoim trzecim poście napisał, że u niego /var/log zajmuje 12,4 MB, to znaczy, że to Ty napisałeśkaszczor pisze:Kto pisał i gdzie oraz jaki zysk żaden? Nie za bardzo to rozumiem.Tomfoc pisze:Pisał wyżej, że w logach ma trochę ponad 12 MB, czyli zysk żaden.Tomfoc pisze: