Ubuntu na hp pavilion dv5
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: inny OS
Ubuntu na hp pavilion dv5
Posiadam laptop hp pavilion dv5 chcę zainstalować na nim Ubuntu ( mate ). Mam pendrive z systemem wybieram bootowanie z pendrive i nic się nie dzieje. Płyta ( "oryginalna" ) z Ubuntu też nic nie daje. W biosie ustawione tak aby startowało z płyty i nic.
Dodam że wymieniłem dysk w laptopie. Zainstalowałem tam mate przez inny sprzęt i a system i tak nie wstaje.
Bios wygląda tak jak na zdjęciu: http://psg.i.lithium.com/t5/image/serve ... 9B0F1?v=v2
Nie ma tam opcji zdjęcia blokady bootowania.
Znalazłem starą płytę z XP efekt jest identyczny jak przy tej z Ubuntu.
Jak zainstalować to Mate lub inny system?
Dodam że wymieniłem dysk w laptopie. Zainstalowałem tam mate przez inny sprzęt i a system i tak nie wstaje.
Bios wygląda tak jak na zdjęciu: http://psg.i.lithium.com/t5/image/serve ... 9B0F1?v=v2
Nie ma tam opcji zdjęcia blokady bootowania.
Znalazłem starą płytę z XP efekt jest identyczny jak przy tej z Ubuntu.
Jak zainstalować to Mate lub inny system?
- Tomfoc
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 22.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Re: Ubuntu na hp pavilion dv5
Tutaj jest bardzo dobry przewodnik: http://ubuntu.pl/dokumenty/Przewodnik_U ... y_Tahr.pdf
Dotyczy on systemu Ubuntu 14.04, lecz przydaje się podczas instalowania innych wersji tej dystrybucji. Musisz wiedzieć jak prawidłowo nagrać obraz .iso na pendrive albo płytę DVD. Musisz też znać swój sprzęt i wiedzieć co zrobić aby odpalić kompa z nośnika przygotowanego do instalowania nowego systemu. Nośnik możesz sprawdzić na innym komputerze. Kolejna rzecz: Mate to nie jest żaden system. Dowiedz się co to jest, dowiedz się podstawowych rzeczy o Linuksie, poczytaj trochę a reszta przyjdzie o wiele łatwiej.
Dotyczy on systemu Ubuntu 14.04, lecz przydaje się podczas instalowania innych wersji tej dystrybucji. Musisz wiedzieć jak prawidłowo nagrać obraz .iso na pendrive albo płytę DVD. Musisz też znać swój sprzęt i wiedzieć co zrobić aby odpalić kompa z nośnika przygotowanego do instalowania nowego systemu. Nośnik możesz sprawdzić na innym komputerze. Kolejna rzecz: Mate to nie jest żaden system. Dowiedz się co to jest, dowiedz się podstawowych rzeczy o Linuksie, poczytaj trochę a reszta przyjdzie o wiele łatwiej.
-
- Piegowaty Guziec
Dzięki ale z tego obrazu zainstalowałem kilka komputerów i tylko ten się opiera.
- mario_7
- Administrator
- Wersja Ubuntu: 20.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Na tym zdjęciu brak informacji o kolejności rozruchu...
-
- Piegowaty Guziec
Kolejność jest następująca.
Pendrive CD dysk i cała reszta wyłączona.
Nawet jak wywalę wszystko to nie wstaje z pendrive.
Przy wyborze urządzeń do bootowania jak wybieram pendrive czy płytę z Ubuntu lub Windowsem to nic się nie dzieje. Czarny ekran i koniec.
Pendrive CD dysk i cała reszta wyłączona.
Nawet jak wywalę wszystko to nie wstaje z pendrive.
Przy wyborze urządzeń do bootowania jak wybieram pendrive czy płytę z Ubuntu lub Windowsem to nic się nie dzieje. Czarny ekran i koniec.