Open DC Hub - jak zainstalować?

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
tomek26010
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 15.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Open DC Hub - jak zainstalować?

Post autor: tomek26010 »

Witajcie internauci.

Jestem tu pierwszy raz, choć Linuxa uzywam dopiero miesiąc czasu.Mam problem odnośnie zainstalowania programu pod Huba.
Gdy wytapiły problemy podczas instalacji znalazłem jakieś tam niby rozwiązanie,lecz nadal to nie pomogło.Mam Lubuntu 15.04
chciałem zainstalować huba pobrałem ze stronki wersję 8.0.3 w tar rozpakowałem w folderze odpaliłem konsolę no i zacząłem instalować cd /home/Lubuntu/Pulpit/Nowy/opendchub-0.8.3,potem wyskoczyło /Pulpit/Nowy/opendchub-0.8.3$ więc wpisałem następnie dałem ./configure i zaczęło mi sprawdzać zależnośći jakieś i na końcu wyskoczyło *** Type "gmake" to build opendchub ** * i *** If "gmake" does not work, try "make" *** . Wpisałem sudo make install i niestety nie zainstalowało się, pojawił się komunikat w konsoli,że nie ma jakiegoś pliku do instalacji Making install src. Jak rozwiązać ten problem?

Drugie podejście, pobrałem plik opendchub wersja 8xx .deb podczas instalacji w deb wyskoczyło,że brak libperl5.10 albo 5.10.0
Jak rozwiązać również ten problem?

Porzuciłem windowsa,gdyż tylko postawienie sieci lokalnej na tym systemie mnie interesowało.Korzystałem pod byłym systemem z dc++ i wszystko chodziło.Może ktoś jest obeznany w tym temacie? Chcę postawić huba u siebie i dopiero odpalić dc++ i dopisać resztę użytkowników.Chyba,że pod Linuxem wystarczy sam program dc++ by postawić hyba i być administratorem?
Awatar użytkownika
Tomfoc
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 22.04
Architektura: x86_64

Re: Open DC Hub problemy

Post autor: Tomfoc »

Pierwsza rzecz, jaką powinieneś zrobić, to wyrzucić z dysku zabytkową, niewspieraną już wersję Ubuntu na nowszą np. 16.04. Skąd pomysł na zainstalowanie starego gniota, którego repozytoria są już wyłączone i niczego zainstalować w "normalny" sposób, bez kombinowania, nie można? Zwykłe wydania Ubuntu mają wsparcie przez tylko 9 miesięcy. Te "niezwykłe", czyli oznaczone LTS mają wsparcie przez 5 lat. Wersje LTS są wydawane co dwa lata. Są nimi 12.04, 14.04 i 16.04. Ze swoim 15.04 ciągle mieć będziesz problemy.
http://www.ubuntu.com/download/desktop
http://www.ubuntu.com/download/alternative-downloads
tomek26010
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 15.04
Architektura: x86

Re: Open DC Hub - jak zainstalować?

Post autor: tomek26010 »

Więc po instalacji najnowszej wersji problem będzie rozwiązany?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”