Witam,
Pobrałem 64bit'ową wersje Ubuntu 16.10 ponieważ chciałem go wgrać na mojego laptopa Lenovo G50-45 z procesorem AMD A6 i grafiką AMD R4. Niestety w momencie kiedy wyskakuje mi czarny dosowy ekran do wyboru z "try ubuntu", "install ubuntu" po wyborze instalacji bootuje instalacja tj fioletowy ekran, kropeczki biało pomarańczowe i po chwili wyskakuje komunikat po angielsku, ze instalacja nie bedzie kontynuowana ponieważ wystąpił błąd. Natomiast po wyborze "try ubuntu" system sie laduje do pewnego momentu i wyskakuje bład "low graphics". Starałem się przeszukać wszelkie fora, poradniki ale nie znalazłem odpowiedzi na swój problem - czy ktoś mógłby pomóc? Dostaje szału z Windowsem 10, chciałem spróbować po namowach znajomych ubuntu i niekoniecznie wiem jak ten problem obejść. Kolejna sprawa to taka, ze plyte sprawdzilem pod względem błędów - instalator nie znalazł żadnych. Jest to typowo problem grafiki.. ale jak to obejść? Z góry dzięki za pomoc!
Instalacja Ubuntu 16.10 - błąd low graphics
- mario_7
- Administrator
- Wersja Ubuntu: 20.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Re: Instalacja Ubuntu 16.10 - błąd low graphics
Sprawdź jeszcze 16.04 czy jest tak samo.
Pracuję na Ubuntu 14.04 (od kilku lat) i wszystko było fajnie, dopóki nie zachciało mi się potwierdzić wolę modernizacji na Ubuntu16.10 (chyba bo w pewnym momencie modernizacja się przerwała). Obecnie mam czarny pulpit i "zniknęły mi ikony zainstalowanych programów. Mam Peceta 64 bitowego. Na kompie mam jeszcze XP, z którego korzystam tylko dla drukarki (nie chce pracować w Ubuntu - Lexmark X 1195). Chciałem odinstalować obecną wersję i zainstalować na nowo Ubuntu 16.04. Czy mogę to zrobić z systemu XP?
- Tomfoc
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 22.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Co chcesz robić z systemu XP? Jedyne co możesz zrobić to użyć jakiegoś windowsowego programu do przygotowania nośnika instalacyjnego z Ubuntu 16.04. Instalację nowej wersji wykonujesz tak samo jak tej starszej.