Witajcie,
Migruję z Windows 7 na Ubuntu. Ubuntu dlatego bo ma najlepszą społeczność w Polsce i fora. Jak coś jest do pobrania na Linuksa to jest poradnik dla Ubuntu. Jest popularny(dlatego pewnie więcej osób pisze o problemach z nim a nie innych dystrybucjach).
Zrobiłem rozeznanie. Wybór padł na środowisko graficzne LXDE(LXQT) lub XFCE i Ubuntu wersja LTS najnowsza.
Mój komputer to 4 GB ramu (będę instalował x64) zintegrowana grafika, dysk SSD 120GB, procesor i5. To stary sprzęt ale działa więc szkoda kasy na nowy.
Programy jakich będę używał: LO, Gimp, Chrome, Dropbox.
Testowałem oba środowiska(to będzie mój pierwszy Linuks).
Graficznie oba mi się podobają ale ja i tak zawsze na Windowsie wyłączam całe te multimedia.
Które jest lepsze jeśli chodzi o rozwój, programy, stabilność, narzędzia ?
Nie lubię mieszać. Jak wybiorę jedno to aby potem w tym środowisku nie było programów, narzędzi z innych jak ma to miejsce np. w MX Linux.
LXDE czy XFCE dla kompoutera
- lcoyote
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Cinnamon
- Architektura: x86_64
Re: LXDE czy XFCE dla kompoutera
@marski2
A ja zaproponowałbym Tobie nie Ubuntu tylko Mint https://linuxmint.com/download.php ze środowiskiem MATE (niewiele więcej wymagań niż Xfce a stabilniejsze)
Mint bazuje na Ubuntu i polecenia a także pomoc w razie problemów znajdziesz na tym Forum. To że proponuje Linux Mint to tylko moja sugestia, ale ja na min działam najdłużej. Wcześniej był Ubuntu Studio i Xubuntu ze środowiskami Xfce - a także kilka innych dystrybucji (OpenSUSE, Fedora) ale ostatecznie działam na Mint ze środowiskiem MATE i jeszcze innej dystro Linux Manjaro.
Pozdrawiam
A ja zaproponowałbym Tobie nie Ubuntu tylko Mint https://linuxmint.com/download.php ze środowiskiem MATE (niewiele więcej wymagań niż Xfce a stabilniejsze)
Mint bazuje na Ubuntu i polecenia a także pomoc w razie problemów znajdziesz na tym Forum. To że proponuje Linux Mint to tylko moja sugestia, ale ja na min działam najdłużej. Wcześniej był Ubuntu Studio i Xubuntu ze środowiskami Xfce - a także kilka innych dystrybucji (OpenSUSE, Fedora) ale ostatecznie działam na Mint ze środowiskiem MATE i jeszcze innej dystro Linux Manjaro.
Pozdrawiam
- Załączniki
-
- Pasek menu - górny.png
- (17.8 KiB) Nie pobierany
-
- Pasek menu - dolny.png
- (10.73 KiB) Nie pobierany
« Jesteśmy pyłkiem i wielkością »
Przejrzyj na oczy, włącz myślenie, póki nie jest za późno i jest ono jeszcze legalne!
Debian 11 ze środowiskiem Cynnamon
Przejrzyj na oczy, włącz myślenie, póki nie jest za późno i jest ono jeszcze legalne!
Debian 11 ze środowiskiem Cynnamon