Brak dostępu do Windowsa po nieudanej instalacji Ubuntu

Jeśli już na pewno nie da się umieścić posta wyżej.
Stachozaur
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 19.04
Środowisko graficzne: Brak

Brak dostępu do Windowsa po nieudanej instalacji Ubuntu

Post autor: Stachozaur »

Siema, od razu dodam, że jestem totalnie niewtajemniczony i dopiero zaczynam swoją przygodę z linuksem.
Próbuje zainstalować Ubuntu 19.04. zrobiłem wszystko jak na poradnikach yt. Wydzielilem miejsce na linuksa z mojego jedynego dysku, 50gb. W trakcie instalacji wyskoczył błąd
"No EFI partition was found", znalazlem rozwiązanie, żeby dodać jeszcze 256mega na EFI, tak zrobiłem poszło dalej. Gdy cała instalacja dobrnęła już do samego końca, podałem nazewe użytkownika itd. Na sam koniec wyskoczyło uruchomienie grub install dev/sda nie powiodlo. Zakończyłem instalacje, chciałem odpalić windowsa i poczytać o tym błędzie i stała się niespodzianka. Gdy chce wybrać boota mojego SSD, komputer się restartuje, gdy chce wybrać Ubuntu nie dzieje się nic, mogę tylko odpalić Ubuntu z pendrive.

Czy mogę jakoś uzyskać dostęp chociaż do windowsa? Bo instalacja Ubuntu sprawia, że gdyby nie to że jest mi potrzebne, najchętniej nigdy więcej nie chciałbym o tym słyszeć. Nigdy nie instalowałem czegoś co tak bardzo utrudnia życie instalujacemu :)

Załączam zdjęcie co wyskakuje gdy odpalam z ssd.
Załączniki
IMG_20200104_112738.jpg
(454.84 KiB) Nie pobierany
Awatar użytkownika
Tomfoc
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 22.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Re: Brak dostępu do Windowsa po nieudanej instalacji Ubuntu

Post autor: Tomfoc »

Stachozaur pisze: 04 sty 2020, 00:34 ... Nigdy nie instalowałem czegoś co tak bardzo utrudnia życie instalujacemu :)
Nie każdy instalujący ma kłopoty z instalowaniem Linuksa. Co do Windows, to proponuję szukać pomocy na forach poświęconych temu systemowi.
DoBuntu

Re: Brak dostępu do Windowsa po nieudanej instalacji Ubuntu

Post autor: DoBuntu »

post do usunięcia.
Awatar użytkownika
kobrawerde
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 22.04
Środowisko graficzne: Cinnamon
Architektura: x86_64
Kontakt: