Z doświadczenia drobnych zakupów na ALI wiem że już teraz nawet drobnica groszowa "leżakuje" i nawet jest przepakowywana w serwisie celnym w Zabrzu więc nic nie pominą !
Aliexpress + cło na elektronikę ?
- kobrawerde
- Gibki Gibbon

- Wersja Ubuntu: 24.04
- Środowisko graficzne: Cinnamon
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Aliexpress + cło na elektronikę ?
Czy ma ktoś aktualną wiedzę czy jest naliczane cło na elektronikę a dokładniej smart-fona Made in China do tych 150$ ? ( a może jest to mniejsza kwota ? ) .... czytałem że od 2021 już niestety cło będzie na wszystko
.... stary smart niestety ledwo dycha nie przyjmuje nic na kartę SD ( oczywiście to jakiś błąd systemu wiec żadna apka z google play nie działa z braku miejsca ) grzebanina choć bardzo kusi może się skończyć fatalnie nie mając zastępczego tele.
Z doświadczenia drobnych zakupów na ALI wiem że już teraz nawet drobnica groszowa "leżakuje" i nawet jest przepakowywana w serwisie celnym w Zabrzu więc nic nie pominą !
- jacekalex
- Gibki Gibbon

- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: MATE
Re: Aliexpress + cło na elektronike ?
Cegłofon z Ali zazwyczaj znajdziesz na europejskim Ebayu czy Allegro, przeważnie od tego samego sprzedawcy.
Zobacz też na Amazon.
Ciężko znaleźć poważnego chińskiego sprzedawcę, który nie sprzedaje na europejskich platformach.
PS.
Co to dokładnie za model, że go w ZSRE nie ma?
Pozdro

Zobacz też na Amazon.
Ciężko znaleźć poważnego chińskiego sprzedawcę, który nie sprzedaje na europejskich platformach.
PS.
Co to dokładnie za model, że go w ZSRE nie ma?
Pozdro
Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux
Linux User #499936
- mario_7
- Administrator

- Wersja Ubuntu: 26.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Cła nie było na telefony i elektronikę tego typu z Chin (tzn. cło oczywiście jest, ale w wysokości 0% na takie produkty) i nie słyszałem żeby miało być wprowadzone. Co innego VAT - ten teoretycznie zawsze powinien być naliczany, a w praktyce był wyrywkowo, w szczególności rzadziej był naliczany gdy sprzedawca deklarował że w paczce jest prezent o niskiej wartości.
Ponadto kupując z AliExpress albo innego tego typu sklepu w wielu przypadkach można zamówić towar z magazynu w Polsce lub innego kraju Unii Europejskiej i wtedy dodatkowe podatki do ceny nie zostaną doliczone, bo towar już jest jakby tutejszy
Ponadto kupując z AliExpress albo innego tego typu sklepu w wielu przypadkach można zamówić towar z magazynu w Polsce lub innego kraju Unii Europejskiej i wtedy dodatkowe podatki do ceny nie zostaną doliczone, bo towar już jest jakby tutejszy
- kobrawerde
- Gibki Gibbon

- Kontakt:
A to info to tylko fake news ? a może 01.04
https://www.wirtualnemedia.pl/artykul/z ... awa-oferta
Redmi Note 8
Tak ale zawsze cena była o wiele większa ... teraz może nie aż tak bo dolar podskoczył ale i tak raczej o minimum 100 zł np na takim modelu:Cegłofon z Ali zazwyczaj znajdziesz na europejskim Ebayu czy Allegro, przeważnie od tego samego sprzedawcy.
Zobacz też na Amazon.
Redmi Note 8
- mario_7
- Administrator

- Wersja Ubuntu: 26.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Ten artykuł zaczyna się takim zdaniem:kobrawerde pisze: 18 kwie 2020, 10:31 A to info to tylko fake news ? a może 01.04![]()
Nawet nie wiem czy to po polsku... Że niby w Unii uchwalono prawo, żeby w Polsce drożej było? I co będzie droższe? Przesyłki? Usługi przesyłania?Zgodnie z przepisami unijnymi od początku 2021 roku przesyłki z Chin i innych krajów azjatyckich realizowane w ramach zakupów na platformach internetowych będą w Polsce droższe.
Mimo tego fatalnego wstępu przeczytałem kawałek dalej - generalnie bardzo niski poziom dziennikarstwa i ciężko coś zrozumieć, ale koniec końców chodzi o jedno - w Unii dąży się do tego, aby zakupy z Azji były skutecznie opodatkowane (a nie tak jak teraz - wyrywkowo).
Nie zmienia to faktu, że skuteczność nakładania cła, które w Polsce w przypadku większości elektroniki z Chin wynosi 0% nie wpłynie na cenę końcową (bo podniesie ją - no właśnie, o 0%). VAT (o którym również wspominałem) oczywiście wpłynie - i to znacząco.
Podsumowując - czasy, gdy zakupy z Azji przechodziły niepostrzeżenie przez granicę powoli mijają i coś co powinno być przez te wszystkie lata - czyli prawidłowe opodatkowanie i oclenie - będzie z czasem nieuniknione. Kwestie wysokości cła i podatku - to trzeba sprawdzić w ustawach, bo stawki zarówno VAT-u jak i cła dla różnych produktów (a cła również w zależności od kraju pochodzenia) są różne.
To oczywiście źle dla wszystkich którzy kupowali w Azji i liczyli, że ich paczka nie trafi na granicy do kontroli celnej i w efekcie zakup będzie o wiele tańszy niż lokalnie, bo bez naszych podatków. A dobrze dla lokalnych sprzedawców, bo jakby nie było, to trochę nieuczciwe, że oni muszą wszystkie podatki doliczać do ceny końcowej i przez to mają drożej w sklepach i ciężko jest im konkurować...
- jacekalex
- Gibki Gibbon

- Środowisko graficzne: MATE
3GB RAM i 32GB flash?kobrawerde pisze: 18 kwie 2020, 10:31 A to info to tylko fake news ? a może 01.04![]()
https://www.wirtualnemedia.pl/artykul/z ... awa-ofertaTak ale zawsze cena była o wiele większa ... teraz może nie aż tak bo dolar podskoczył ale i tak raczej o minimum 100 zł np na takim modelu:Cegłofon z Ali zazwyczaj znajdziesz na europejskim Ebayu czy Allegro, przeważnie od tego samego sprzedawcy.
Zobacz też na Amazon.
Redmi Note 8
To było niezłe ze dwa lata temu.
Ja bym się zastanowił nad wersją 4/64, na allegro w tej chwili (nie, 19 kwi 2020, 11:28:47 CEST) za 699 zł.
Jeżeli z resztą to nowy model, to za chwilkę stanieje troszkę na całym świecie.
Czyli w perspektywie 6 miechów trafisz go w Polsce za jakieś 600-650 za wersję 4gb/64gb.
Pozdro
Ostatnio zmieniony 19 kwie 2020, 13:47 przez jacekalex, łącznie zmieniany 1 raz.
Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Linux User #499936
Linux User #499936
- kobrawerde
- Gibki Gibbon

- Kontakt:
Re: Aliexpress + cło na elektronikę ?
O dzięki za jakieś info i naprowadzenie ...ze smart-fonami już dawno się nie bawiłem. Trzeba będzie na spoko przemyśleć.3GB RAM i 32GB flash?
To było niezłe ze dwa lata temu.
- lcoyote
- Zakręcona Traszka

Faktycznie wiele zależy od VAT (po tutejszemu TVA) - bo w Polsce max. VAT -to na dzień dzisiejszy 23% (czyli od elektroniki też) - a w innych częściach UE max. do 20% lub nawet niżej. A tendencja - i tutaj się z mario_7 zgadzam - obłożyć podatkiem i cłami wyroby od kitajców. Wtedy ceny u odbiorcy końcowego też pójdą w górę.mario_7 pisze: 18 kwie 2020, 20:25 Nie zmienia to faktu, że skuteczność nakładania cła, które w Polsce w przypadku większości elektroniki z Chin wynosi 0% nie wpłynie na cenę końcową (bo podniesie ją - no właśnie, o 0%). VAT (o którym również wspominałem) oczywiście wpłynie - i to znacząco.
A dobrze dla lokalnych sprzedawców, bo jakby nie było, to trochę nieuczciwe, że oni muszą wszystkie podatki doliczać do ceny końcowej i przez to mają drożej w sklepach i ciężko jest im konkurować...
... myślę, że teraz innych telefonów niż smart-fony - to nie znajdziesz. Część z nich z androidem, część z Windows Mobile a część jeszcze z innymi systemami - ale ogólnie wszystkie z jakimś mini-komputerkiemkobrawerde pisze: 19 kwie 2020, 11:38 ...ze smart-fonami już dawno się nie bawiłem. Trzeba będzie na spoko przemyśleć.
« Jesteśmy pyłkiem i wielkością »
Przejrzyj na oczy, włącz myślenie, póki nie jest za późno i jest ono jeszcze legalne!
Debian 11 ze środowiskiem Cynnamon
Przejrzyj na oczy, włącz myślenie, póki nie jest za późno i jest ono jeszcze legalne!
Debian 11 ze środowiskiem Cynnamon