Numeracja stron w Libre Office Writer

Tematy specyficzne dla poszczególnych window managerów: KDE, GNOME, XFCE, Fluxbox, Blackbox, IceWM, WindowMaker, itd. - wszystko tutaj.
Newtroter
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Numeracja stron w Libre Office Writer

Post autor: Newtroter »

Powiedzcie mi szczerze ubuntowa braci czy ktoś z Was wie, jak zacząć numerować strony w Libre Offiice Writer, który dostałem z najnowszym Ubuntu 24.04; od strony trzeciej lub czwartej, tak żeby pierwsze były bez numeru. Ja parę dni temu przesiadłem się na Ubuntu, a na co dzień zajmuję się pisaniem. Teraz niemal płaczę. Wujek Google naprawdę nie ma o tym pojęcia. Czy to w ogóle jest możliwe w tym edytorze? :boat:
Newtroter
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Re: Numeracja stron w Libre Office Writer

Ech, coś już wiem. Znalazłem wreszcie w sieci jak przesunąć numerację. Nie wiem czy wolno mi tu podawać linki? Pozostaje jednak problem zera. Na ostatniej nienumerowanej stronie, Libre w miejscu numeru strony wkleja zero. Czyli na przykład jeśli chcę zacząć numerować od strony piątej to pierwsza, druga, trzecia są prawidłowo bez numeru a na czwartej jest numer zero. Ale tego, to chyba rozwiązać się już nie da? To chyba błąd programu. Jeśli ktoś wie, to będę wdzięczny.
Awatar użytkownika
kszyhus
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 24.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Post autor: kszyhus »

Ponumeruj strony w główce lub stopce, potem wybierz [Format] --> [Strona tytułowa...] i ustaw tak jak Ci pasuje.
Tutaj pokazałem jak zostawiłem 3 strony tytułowe bez numeracji i numeracja od str. 4 od numeru 1.
Załączniki
as.png
(114.23 KiB) Nie pobierany
:clap: PC: ASRock Z270-Pro4 *** Intel i7 7700K *** 32GB RAM
PC: Gigabyte H270-HD3 *** Intel i5 7600K *** 16GB RAM
Laptop: Dell Vostro 3590 *** Intel i5-10210U *** 16GB RAM
Newtroter
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Dzięki wielkie. Naprawdę pomogłeś. To rozwiązuje wszystkie problemy, nie ma niepotrzebnego zera. Warto jeszcze kliknąć prawym myszy w pierwszy numerowany nagłówek (w moim przypadku, bo cyferki mam na górze) lub stopkę i wybrać styl strony. Tam maja być cztery zaznaczenia (cztery ptaszki) :Włącz główkę, Ta sama zawartość po lewej i prawej stronie, Ta sama zawartość na pierwszej stronie i Autodopasowanie wysokości. Zanim tak nie ustawiłem, to miałem numerki co drugą stronę. Podsumowując do zrobienia cztery czynności: 1. Wstaw/Głowka i Stopka 2.Wstaw/Numer strony 3.Format/Strona tytuowa (Ustawienia takie jak na foci klegi powyżej) i 4. Prawym myszy w nagłowek strony z numerkiem/Styl strony.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Środowiska graficzne”