Numeracja stron w Libre Office Writer
Numeracja stron w Libre Office Writer
Powiedzcie mi szczerze ubuntowa braci czy ktoś z Was wie, jak zacząć numerować strony w Libre Offiice Writer, który dostałem z najnowszym Ubuntu 24.04; od strony trzeciej lub czwartej, tak żeby pierwsze były bez numeru. Ja parę dni temu przesiadłem się na Ubuntu, a na co dzień zajmuję się pisaniem. Teraz niemal płaczę. Wujek Google naprawdę nie ma o tym pojęcia. Czy to w ogóle jest możliwe w tym edytorze? 

Re: Numeracja stron w Libre Office Writer
Ech, coś już wiem. Znalazłem wreszcie w sieci jak przesunąć numerację. Nie wiem czy wolno mi tu podawać linki? Pozostaje jednak problem zera. Na ostatniej nienumerowanej stronie, Libre w miejscu numeru strony wkleja zero. Czyli na przykład jeśli chcę zacząć numerować od strony piątej to pierwsza, druga, trzecia są prawidłowo bez numeru a na czwartej jest numer zero. Ale tego, to chyba rozwiązać się już nie da? To chyba błąd programu. Jeśli ktoś wie, to będę wdzięczny.
- kszyhus
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 24.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Ponumeruj strony w główce lub stopce, potem wybierz [Format] --> [Strona tytułowa...] i ustaw tak jak Ci pasuje.
Tutaj pokazałem jak zostawiłem 3 strony tytułowe bez numeracji i numeracja od str. 4 od numeru 1.
Tutaj pokazałem jak zostawiłem 3 strony tytułowe bez numeracji i numeracja od str. 4 od numeru 1.
- Załączniki
-
- as.png
- (114.23 KiB) Nie pobierany

PC: Gigabyte H270-HD3 *** Intel i5 7600K *** 16GB RAM
Laptop: Dell Vostro 3590 *** Intel i5-10210U *** 16GB RAM
Dzięki wielkie. Naprawdę pomogłeś. To rozwiązuje wszystkie problemy, nie ma niepotrzebnego zera. Warto jeszcze kliknąć prawym myszy w pierwszy numerowany nagłówek (w moim przypadku, bo cyferki mam na górze) lub stopkę i wybrać styl strony. Tam maja być cztery zaznaczenia (cztery ptaszki) :Włącz główkę, Ta sama zawartość po lewej i prawej stronie, Ta sama zawartość na pierwszej stronie i Autodopasowanie wysokości. Zanim tak nie ustawiłem, to miałem numerki co drugą stronę. Podsumowując do zrobienia cztery czynności: 1. Wstaw/Głowka i Stopka 2.Wstaw/Numer strony 3.Format/Strona tytuowa (Ustawienia takie jak na foci klegi powyżej) i 4. Prawym myszy w nagłowek strony z numerkiem/Styl strony.