Brak możliwości wyboru systemu po instalacji Ubuntu

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
MarcinKrk
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Brak możliwości wyboru systemu po instalacji Ubuntu

Post autor: MarcinKrk »

Cześć. Mam problem z uruchomieniem Ubuntu po zainstalowaniu. Mój pierwszy system to Windows 11, a drugi, który chciałbym mieć, to Ubuntu, ale to wszystko, czego chcę. Instaluję z bootowalnego pendrive'a. BIOS w ogóle nie wykrywa pendrive'a. Tylko f12 i wtedy mogę go uruchomić. Wszystko instaluje się pięknie i to wszystko. Uruchamiam ponownie komputer i nie ma menu GRUB z wyborem systemu. Wypróbowałem wszystkie porady w internecie i nic nie działa. BootRepair, polecenie sudo efibootmgr i inne nie działają. Nie ma znaczenia, czy w BIOS-ie jest ustawione UEFI czy LEGACY. Nic.
Awatar użytkownika
kobrawerde
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 22.04
Środowisko graficzne: Cinnamon
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Brak możliwości wyboru systemu po instalacji Ubuntu

Post autor: kobrawerde »

A co to za PC / laptop ...jaki model? Pytam bo wydaje mi się iż są marki które niezbyt "lubią" linux-a
Serwer: LinuxMint/Ubuntu 22.04/HWE kernel/Vsftpd/Kodi/Jellyfin/iptv-dvbt2/etc.
CPU: Intel N100 / RAM: 32GB DDR5
Storage: Lexar NM620 2TB M.2 - (x2)
Mobo: MiniPC (Topton X6C )
Laptop: Lenovo Legion 5 Pro 16ITH6H /Ram32GB/ssd500GB/ssd1TB
Awatar użytkownika
emstrang
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 24.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Post autor: emstrang »

Które Ubuntu instalujesz? Tworzyłeś partycję /boot/efi ? Gdzie instalowałeś GRUB? W ustawieniach BIOS powinna być lista bootpriority Ubuntu, Windows - każde ma swój loader.
MarcinKrk
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

kobrawerde pisze: 21 lut 2025, 18:05 A co to za PC / laptop ...jaki model? Pytam bo wydaje mi się iż są marki które niezbyt "lubią" linux-a
Acer TravelMate P-648-M. Wiem, że nie najnowszy, ale...
Ostatnio zmieniony 23 lut 2025, 10:09 przez MarcinKrk, łącznie zmieniany 2 razy.
MarcinKrk
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

emstrang pisze: 21 lut 2025, 20:22 Które Ubuntu instalujesz? Tworzyłeś partycję /boot/efi ? Gdzie instalowałeś GRUB? W ustawieniach BIOS powinna być lista bootpriority Ubuntu, Windows - każde ma swój loader.
Najnowsza wersja Ubuntu. Nie miałem dużego wyboru, gdzie zainstalować GRUB-a, ponieważ wybrałem opcję: „Zainstaluj obok systemu Windows”. W BIOS-ie jest tylko Menedżer rozruchu systemu Windows. BIOS to InsydeH20
Awatar użytkownika
kobrawerde
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 22.04
Środowisko graficzne: Cinnamon
Kontakt:

Post autor: kobrawerde »

Wiesz czasami jest tak że firma tak nie"lubi" linux-a że robi jakieś triki czy to w BIOS-ie czy konfiguracji Uefi że nie mając pewnej większej wiedzy nie naprawimy tego samodzielnie. Ja tak miałem z pewny laptopem od HP i instalacji na nim linux-a ... mnie się udało ale już nawet nie pamiętam konfiguracji ale musiałem pozmieniać pliki lub zmienić pewne ścieżki do plików uefi na ubuntu.
Tu chyba jest ale to same kombinacje : viewtopic.php?p=1029438#p1029438
Może prościej dla Ciebie będzie spróbować innej metody ...jak oni trik to ty też tzn skorzystać z innego programu boot-ującego (bootloadera) nie grub-a a może jeśli wspomniałeś że masz możliwość Uefi z : rEFInd Boot Manager
A dokładnie ja bym nagrał na USB i dla testu z boot-ował laptopa i zobaczył czy rEFInd wykryje zainstalowane systemy ?
http://sourceforge.net/projects/refind/ ... p/download
jeśli tak to po-testować czy prawidłowo są uruchamiane a na końcu instalacja ...po co się "kopać z koniem" jeśli grub nie działa lub został jakoś tam sprytnie zablokowany lub oszukany to skorzystać z rEFInd i tyle :-)
https://www.rodsbooks.com/refind/getting.html
a może to taki przypadek
https://unix.stackexchange.com/question ... ot-machine
viewtopic.php?p=1040773&hilit=ubuntu+in ... b#p1040773
a może trzeba uaktualnić BIOS ?
https://askubuntu.com/questions/1277405 ... cer-laptop
Serwer: LinuxMint/Ubuntu 22.04/HWE kernel/Vsftpd/Kodi/Jellyfin/iptv-dvbt2/etc.
CPU: Intel N100 / RAM: 32GB DDR5
Storage: Lexar NM620 2TB M.2 - (x2)
Mobo: MiniPC (Topton X6C )
Laptop: Lenovo Legion 5 Pro 16ITH6H /Ram32GB/ssd500GB/ssd1TB
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”