partycje... zmasakrowany dysk...

Jeśli już na pewno nie da się umieścić posta wyżej.
wanio

partycje... zmasakrowany dysk...

Post autor: wanio »

Witam.
Mam dysk 80 GB. Mialem konfiguracje:
1. NTFS: 7,81 GB: winXP (wolnego miejsca bylo jakies 1,5 GB)
2. FAT32: 35,7 GB (wolnego miejsca ok. 8 GB)
3. FAT32: 30,9 GB (wolnego ok. 5 GB)

Zainstalowalem Ubuntu 5.10 no i klops. Pierwsza opcja partycjonowania w instalatorze (co niby mial sobie zrobic partycje z wolnego miejsca na dysku). Ustawilem 75.2 GB do pozostawienia w spokoju.
Ubuntu zainstalowal sie b. dobrze, tylko, ze partycje zaczely zyc wlasnym zyciem.
Linux nie widzial zadnej partycji poza swoja, windows nie chcial sie uruchomic. Wlaczam instalator win, zeby sprawdzic co jest z dyskiem grane. Wyswietla jedna wielka partycje NTFS - pusta! + 2 nieznane linux (linux rzeczywiscie jak ustawilem lacznie ok. 5 GB, ta pusta NTFS cala reszta).

POMOCY. Jak odzyskac dane? Windowsa? Jest w ogole nadzieja? Dane z partycji fat32 musze jakos przywrocic.

Z gory dziekuje za pomoc (prosze uprzejmie o mozliwie najszybsza) i pozdrawiam.
Olgierd
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Post autor: Olgierd »

Zapewne zapomniałeś o /boot i zainstalowaniu tam gruba. IMHO bez tego nie ruszysz dwóch systemów.
Ja mam /boot na początku dysku (ważne przy starszych komputerach) i możliwość wyboru systemu przy starcie.
Olgierd
Awatar użytkownika
sylwester
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 11.04
Architektura: x86_64
Kontakt:

Post autor: sylwester »

wanio pisze:(co niby mial sobie zrobic partycje z wolnego miejsca na dysku)
Jakoś na Twoim dysku tego "wolnego" miejsca nie było widać. Dysk 80GB (podawane przez producentów zawsze dziesiętnie) ma ok. 74GB pojemności (dwójkowo). Skąd te 75,2 Ci się wzięło to nie mam pojęcia. Tak więc co tam zrobił instalator to już Bóg raczy wiedzieć.
Na pewno jednak pozmieniał wszystkie partycje.
Odzyskanie danych jest jak najbardziej możliwe: powinienes dysponowac takim samym dyskiem twardym i za pomocą jakiegoś live odszukać i przenieść interesujące Cię dane na ten dysk. Co przy tej ilości wydaje się cokolwiek pracochłonne. Oczywiście np. Knoppix bez kłopotu pozwoli też na przenoszenie danych na płytki, ale to już raczej syzyfowa praca.
Oczywiście możesz też spróbować przywrócić poprzedną tablicę partycji, ale każde dalsze manipulowanie rozmiarami partycji zmniejsza szansę na odzyskanie danych.

A na przyszłość: z faktu, że na jakiejść partycji jest wolne miejsce, nie należy wyciągać pochopnych wniosków, że jest to miejsce wolne na dysku. Jest ono oczywiście zajęte przez....... tę właśnie partycję. I żeby skorzystać z opcji instalującej Ubuntu na "wolnym miejscu na dysku" to miejsce musi być niesformatowane i niezajęte przez cokolwiek.
Na pytania o usunięte/zablokowane/skasowane/przeniesione posty bez linków do nich nie odpowiadam :P
http://ubuntu.pl
wanio

Post autor: wanio »

Mógłbyś mi naświetlić bardziej to odzyskiwanie danych, bo nie bardzo rozumiem. Jak pisałem już, ta gigantyczna, nowo powstala partycja NTFS jest wszedzie (np. instalator windows, Gparted) prezentowana jako PUSTA. Przecież nie skopiuje plików z pustej partycji. Ma ona dokładnie 71720 Mb. Czyli tyle, co istniejące na jej miejscu poprzednio dwie partycje FAT32 (minus miejsce teraz zajęte przez ubuntu: 4369 ext3 i 227 swap).

Jak odzykac pliki będące wszcześniej w miejscu tej nowe, pustej partycji?

Z góry dziękuję za pomoc i przepraszam za zawracanie...
pawelo

Post autor: pawelo »

Witam!
Jestem nowy no forum, to moj pierwszy post;)

Nie zakladalem nowego tematu bo moj problem jest troche podobny do mojego poprzednika.
Ponizej opisze co zrobilem i jaki jest tego efekt.
To tak na poczatku zrobilem sobie partycje backup w partition magic zeby wrazie czego jak cos nie pojdzie jakos dalo sie naprawic, przeznaczylem na to 1gb. partycja robila sie ze 2h moze i wiecej, po zrobieniu system sie uruchamial normalnie tylko doszla mi nowa partycja, co ciekawe byla pusta... no ale nie przejmowalem sie tym. moj OS to win xp, dysk to wdcaviar sata 200gb. mialem go podzielonego na dwie partycje: c: - 20gb ntfs, d: - reszta ntfs. do tego doszla jeszcze partycja backup 1gb, wzialem ja z partycju c:
nastepnie zrobilem partycje swap 500mb i ext3 cos kolo 5gb do ich zrobienia wykozystalem wolne miejsce z c: dlaczego z c: ?? poniewaz jak chcialem zrobic z D: nie dalo sie nie wiem dlaczego ale pokazywalo mi 0 wolnych mb:/ wiec zrobilem z c:
Partycje nie chcialy sie zrobic na koncu dysku wiec zrobilem je na poczatku. wszystko ladnie sie popartycjonowalo.
Ale wkurzylem sie jak prubowalem wlaczyc kompa... pojawil sie blad "blad uruchomienia systemu" czy cos w tym stylu, juz nie pamietam dokladnie. Wiec zaczalem instalowac ubuntu, zainstalowal sie ladnie, co ciekawe ubuntu wykryl ze jest zainstalowany jeszcze windows i dodal go do gruba, myslalem ze juz wszystko bedzie dobrze i win wystartuje, niestety przeliczylem sie... windows niby zaczyna sie uruchamiac, przelatuje ten pasek w bootscreenie windowsa nastepnie pojawia sie komuniakt na niebieskim ekranie:
"xmnt program not found - skiping CHECKDISK
autochk program not found - skiping CHECHDISK"
no i sie restartuje....

prubowalem reinstalowac winshita ale jak chce to zrobic pokazuje mi wszystkie partycje i te na ktorych byl windows sa jako nieznane... jak chce zainstalowac to chce mi oddzielna instalacje robic...
prubowalem jescze uruchomic konsole xpka, co ciekawe udalo sie zalogowac tylko ze windows zamiast na c: jest teraz na f:

Co z tym zrobic? tak zeby nie formatowac i zeby przywocic dzialanie systemu? jak kozystac z tego backupa partition magica? ma to wogole sens?
POMOCY!
Awatar użytkownika
sylwester
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Panowie,
obydwaj powinniście zostać przeniesieni do działu: Jak ignorować co komputer wypisuje na ekranie i co z tego wynika?
pawelo Twój problem jest mało ubuntowy, a co za tym idzie tez nie linuksowy. O PM musisz pytac chyba na innych forach, ale jak można zignorować pusty backup, jak mozna zrobić 1GB partycję na 200GB dysku i jak można Ubuntu zainstalować NA Windowsie to nie wiem.

wanio odzyskiwanie danych to temat rzeka wiec tylko najprostsze rady (pawelo byc może i Ty skorzystasz):
1. Próba 1 - Mandrake
Mandrake, co by o nim złego nie mówić, ma bardzo dobry partycjoner. Więc jeśli masz jakąś płytkę z MDK odpal ją tak jak normalną instalację, poklikaj, pozatwierdzaj, aż dojdziesz do momentu partycjonowania (oczywiście należy wybrać partycjonowanie ręczne, żeby znowu coś się nie zdarzyło :twisted: ). W tym momencie powinien pojawić się komunikat o uszkodzonej tablicy partycji i pytanie czy ją naprawić, na co oczywiście się zgadzamy i liczymy na cud (niestety), że cos sie uda odzyskać. Jeśli takiego komunikatu nie ma, oraz po naprawieniu ewentualnym tablicy przerywany (co oczywiste bo kochamy Ubuntu) instalację MDK. W przypadku kiedy naprawialiśmy tablicę partycji coś tam powinno się zmienić po restarcie. Jeśli jednak była prawidłowa pozostaje już próba 2
2. Próba 2 - Ubuntu i MC
Montujemy partycję z winem (opisów na forum jest mnóstwo), na Ubuntu wgrywamy MC, a ten już w sobie ma opcję odzyskiwania plików. Skanujemy za jego pomocą cały winowy dysk modląc się żeby się udało.
3. Próba 3 (a niech tam :D zdradzę tajemnicę :D) - firmy odzyskujące dane profesjonalnie.

Co do reszty musicie sobie pogooglać lub czekać na kogos bardziej biegłego w tym temacie.
pawelo

o odzyskiwanie danych mi nie chodzilo... bo wszystkie dane na dyskach pozostaly.
zbyt jasno moze sie nie wyrazilem bo nie dokonca mnie zrozumiales, poprostu partycja C: ma teraz literke F: i wydaje mi sie ze dla tego winshit nie startuje. no nic dzieki za pomoc;]
pzdr
Awatar użytkownika
sylwester
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

pawelo Cóż mogę się mylić, ale z Twojego opisu wynika,moim zdaniem, że po Twoim Windowsie pozostały już tylko mgliste wspomnienia.
I druga rzecz: linux widzi TYLKO 4 partycje i żadną siła nie da się zmusić, żeby widział więcej. Ponieważ jednak często chcemy mieć ich więcej czwarta (albo inaczej jedna) jest ustawiona jako rozszerzona i dopiero na niej sa zakładane inne, które moze linux zobaczyć.
U Ciebie łatwo naliczyć pięć partycji, a więc musi być też rozszerzona. Oczywiste jest, że partycja rozszerzona powstała w czasie ostatniej manipulacji, a, żeby było śmieszniej, partycje na partycji rozszerzonej z automatu są numerowane od 5-ki i stąd Twoja C (dawniej pierwsza) stała się F., i stąd te fikołki z literkami.
Na pytania o usunięte/zablokowane/skasowane/przeniesione posty bez linków do nich nie odpowiadam :P
http://ubuntu.pl
pawelo

no bo troche nie dlokladnie opisalem zainstniala sytuacje.. mniejsza z tym. da sie jakos teraz to poprzestawiac tak zeby obydwa systemy dzialaly prawidlowo?
http://pawelo.konto.pl/partycje.png obczaj sobi moje partycje

czy moze dac sobie spokoj z tym i sformatowac? myslalem jeszcze zeby zainstalowac partition magic'a pod linuxem i zobaczyc co da sie zrobic
Awatar użytkownika
goomior
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity

Post autor: goomior »

pawelo czarno widzę. Windows jest na tyle "inteligentny", że nie wystartuje z partycji innej niż pierwsza na dysku. Ubuntu startuje z dowolnej. Tak więc rada na przyszłość: jeśli chcemy aby Windows i Ubuntu chodziły na jednym kompie to Windows musi być na samym początku. Napisałeś, że:
Partycje nie chcialy sie zrobic na koncu dysku wiec zrobilem je na poczatku
Co skutecznie unieruchomiło Windowsa. Teraz pierwszą partycją na dysku jest u Ciebie partycja podstawowa sda3, drugi jest swap na sda2, trzeci - Windows na sda1, partycja rozszerzona to sda4, na której są dyski logiczne: sda5 i sda6. Windowsa chyba nie uratujemy prostymi sposobami. Ja zrobiłbym tak:
Reinstall Windowsa na pierwszej partycji i zostawienie trochę niespartycjonowanego miejsca na Ubuntu i swapa. Partycji rozszerzonej nie ruszamy. Później install Ubuntu na tym wolnym miejscu. Po tych operacjach powinniśmy mieć:
sda1 - Windows
sda2 - Ubuntu
sda3 - swap
sda4 - partycja rozszerzona i dwa dyski logiczne NTFS
Albo na sda2 załóż partycję rozszerzoną i na niej dyski logiczne z Ubuntu i swapem. Wtedy:
sda1 - Windows
sda2 - partycja rozszerzona Ubuntu/swap
sda3 - partycja rozszerzona i dwa dyski logiczne ntfs
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Krzysztof Wyszyński
juckobee

Post autor: juckobee »

goomior pisze:pawelo czarno widzę. Windows jest na tyle "inteligentny", że nie wystartuje z partycji innej niż pierwsza na dysku. .
Eeee, nieprawda. Począwszy od 2000 (NT 4.0) Windows może wystrtować nawet z fefnastej partycji....
Robb
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 7.10
Kontakt:

Post autor: Robb »

juckobee pisze: Eeee, nieprawda. Począwszy od 2000 (NT 4.0) Windows może wystrtować nawet z fefnastej partycji....
Może i może ale nie zawsze chce. Na wszelki wypadek zawsze windowsa obojętnie jakiego daję na pierwszą. Czasami nawet windows nie widział partycji fat jeśli były przedzielone linuksowymi, więc przestałem eksperymentować i zawsze wspólne partycję daje po windzie a linuksowe na końcu. Przestałem wnikać już "co i dlaczego" bo ten układ sprawdza mi się zawsze.
swiderro

Post autor: swiderro »

Witam, rowniez jestem nowy na forum i rowniez moja przygode z Ubuntu (i Linux'em w ogole) zaczynam od tego samego problemu co pawelo. Inaczej jednak partycjonowalem dyski, sposob partycjonowania w zalaczniku

Jak moge odzyskac kontrole nad windowsem?
Załączniki
partycje_142.png
mvagner
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS

Post autor: mvagner »

wanio pisze:Mógłbyś mi naświetlić bardziej to odzyskiwanie danych, bo nie bardzo rozumiem.
Nie wiem, czy to jeszcze aktualne, ale niedawno miałem podobny problem, choć chyba byłem w znacznie lepszej sytuacji, bo po prostu usunąłem niechcąco moją linuxową partycję w trakcie instalacji innej dystrybucji (chciałem tylko, aby instalatorm mi ją ignorował, przez przypadek nie uszkodził i zrobiłem w druidzie usuń). Potem jej po prostu nie było. Wiele nerwów (bo cholernie ważne dane) ale udało mi się to bez problemu odzyskać (newet ubu zastartował po poprawkach w grubie) sprytnym narzędziem testdisk. Dostępne jest na róznych mini dystrybucjach ratunkowych, ja użyłem rescueCD. Potrafi wyszukać całkiem sporo usuniętych partycji, manuale są w sieci (en). Na przyszłość - lepiej 1) dobrze zdefragmentować dysk, dopiero wtedy 2) wykroić z niego wolą partycję np. reinishem (wcześniej zgrywając sobie na wszelki wypadek najwazniejsze dane na cd) i dopiero instalować.
Moja sytuacja o tyle była lepsza od Twojej, że niczego (poza MBR) nie ndapisałem na tej partycji, więc była nietknięta.
nutek

Post autor: nutek »

Witam!

Mam problem podobny do tego opisywanego prez moich poprzedników - a mianowicie:

AKT I
Po totalnym formacie dysku (wywlenie kompletnie wszystkiego z Windowsem na czele) przesiadłem się na Ubuntu. Na swoim 80 GB dysku zostawiłem 10 GB na windowsa (FAT 32) a pozostałą część zajął Linux. W systemie 'zakochałem się od pierwszego wejrzenia' i jakoś nie spieszyło mi się z instalacją Windowsa i było by zakończenie cytatem jak z baśni: 'żyli długo i szczęśliwie' ale...

AKT II
To pozostawione 10 GB kusiło, aż w końcu siły nieczyste wespół z Billem G. i moją siostrą oburzoną brakiem możliwości grania w 'Sims 2' (Cedega nie obsługuje) zmusiły mnie do instalacji Windowsa XP SP2. Instalacja windowsa przebiegła bardzej problemowo niż Ubuntu ale w końcu system Microsoftu zagościł na moim dysku. W dalszym ciągu sytuacja nie była kryzysowa ale...

AKT III
W momencie uruchamiania systemu pojawiał się windowsowy Boot Manager z dwoma opcjami do wyboru, a mianowicie pierwszą opcją był 'Windows XP' i druga opcja 'Nieznany system z dysku C'. Nieświadomy jeszcze tragizmu sytuacji wybrałem opcję pierwsą i zabrałem się za konfigurację Windowsa. W pewnym momencie potrzebowałem się zalogować do Ubuntu. Wybrałem w Boot Managerze opcję drugą i wtedy...

AKT IV
Po chwilowej obserwacji migającego kursorka wywaliło mi komunikat "Błąd ładowania systemu operacyjnego". Lekko zdeprymowany tym faktem zmieniłem za pomocą dyskietkowej wersji Partition Magica partycję aktywną na tą Linuxową i spróbowałem uruchomić system. Niestety - ujrzałem podobny komunikat jak poprzednio. Przywróciłem aktywną partycję na tą windowsową i teraz jestem zmuszony korzystać z systemu Microsoftu. Próbowałem jescze ratować swoją sytuacje alternatywnym Boot Managerem, a mianowicie: 'GAG Version 4.6", lecz ten przy póbie wystartowania systemu z linuxowej partycji wywala komunikat, iż nie może znaleść tam systemu operacyjnego.

Liczę na Waszą pomoc, ponieważ dalego nad produkt panów z Redmonton cenie sobie Ubuntu i nie chciał bym się pożegnać z danymi na linuxowym dysku.

Podział mojego dysku:
|<----65,19 GB (Linux ext3)---->||<-8,25 GB (Windows FAT32)->||<-2,89 GB (Linux Swap)->|

Aktualnie pod Windowsem mam dostęp do zawartości dysków z Ubuntu, więc mogę modyfikować znajdujące się tam pliki.

Z góry dziękuję za szybką pomoc i rady, które pozwolą mi 'postwaić system na równe nogi'.

Pozdrawiam
nutek
yarass
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Post autor: yarass »

odpal z plytki naljelpiej live cd badz net z instalatora jak ci nie pojdzie masz zawsze mozliwosc odpalenia nawet z plyty dappera

prosciej jednak bedzie jak odpalisz livecd o ile go masz pojawic sie grub wowczas mozna uruchomic przy pomocy gruba system ktory jest juz na dysku jak odpalisz ubuntu mozesz wpisac grub-install zmieniajac tylko wpisy i dodajac do niego wpis z winda

pogoogluj troche lub poszperaj po forum znajdziesz odpowiedz jak z liva badz install disku i gruba odpalic system

na przyszlosc nie nadpisuj mbr`a a jesli juz robisz zrob sobei kobie zapasowa
do tego jest dd if=/dev/hdx of=/media/urzadzenie_badz_tez_jakis katalog count=1 bs=512
pozwoli ci na wykonanie kopi
if - wejsciowy z urzadzeniem of - wyjsciowy naturalnie mozna go przywroci zawsze w 2 strone
dd if=/zapisany_mbr of=/dev/hdx count=1 bs=512
gdzie x oznaczeniem dysku

milego szukania na forum w zasadzie kilkukrotnie zostal opisany twoj problem :)
bartini
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Post autor: bartini »

mam coś podobnego...

wczoraj spod zainstalowanego win98 odpalam Partition Magic, zeby zmniejszyc partycje windy i powiekszyc tym samym linuksową, operacja wydaje sie byc ok, komp uruchamia sie podobnie i GRUB raczy mnie komunikatem ze nie mozna zamontowac hda2...

patrze co sie stalo z dyskiem i prosze:
http://img77.imageshack.us/img77/9596/new18rm.jpg
(screenshot z innego kompa, do ktorego teraz podlaczylem tan dysk)

zmieniło system plików na ext2, linux z tej małej partycji (nie pytajcie co on tam robi, byl juz wczesniej i dzialalo) nie jest w stanie zamontowac tej partycji, explore2fs tez jej nie widzi

szczerze - jest szansa na odzyskanie danych z tej partycji zaznaczonej na zolto?
yarass
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Post autor: yarass »

jest sposob na odzyskanie

ale nie ma to najmniejszego sensu jesli chodzi o warunki domowe :)

dlaczego ? stracisz ogromna ilosc czasu a rezultat moze byc bardzo marny
bartini
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Post autor: bartini »

Konkretnie? Jaki sposób?
yarass
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec