przeszla mi przez leb taka mysl - zeby sobie ulatwic prace na linuksie. zamiast wpisywac x razy to samo y razy dziennie w terminalu, wykombinowalem sobie, ze napisze program, ktory zrobi to za mnie.
program chce zrobic przy pomocy narzedzi: lazarus, fpc, gedit.
bardzo prosty programik wygladajacy mniej wiecej tak:
[center:7a23a70f5d]_________________________
| zrob to |
| zrob tamto |
| zamknij |
________________________[/center:7a23a70f5d]
okienko z przyciskami do wyboru. po nacisnieciu jakiegos przycisku zostanie uruchomiony skrypt. np.
Kod: Zaznacz cały
#!/bin/bash
#Czyszczenie systemu
# Skrypt usuwający zbędne, zainstalowane pakiety.
sudo apt-get clean
generalnie chce wszystko zautomatyzowac. np. klikam na przycisk zainstaluj kadu, ktory wywoluje i wykonuje skrypt, ktory z kolei wykonuje po kolei wszystko co trzeba, dzieki czemu nie musze latac po przewodniku ubuntu, czy innych instrukcjach i wklejac czy przepisywac wszystko.
program chce miec dostepny na panelu - ikona - po kliknieciu na nia odpala sie ten programik-okienko i wybieram sobie przyciskiem co chce zrobic.
napisalem ok. 20 skryptow. teraz chce miec je wszystkie dostepne w jednym miejscu.
i tu moje pytanie do was: jak to zrobic? jak wywolac skrypt przyciskiem? jak to zrobic w lazarusie? powiedzmy, ze wybieram wymiary form, robie przyciski itd.. wszystko co trzeba. teraz po kliknieciu na przycisk otwiera sie okienko z kodem, w ktorym wpisuje sie co np. ma sie pokazac, czyli np. komunikat: "kliknales na przycisk". i tu wlasnie, pomiedzy begin a end (moze to sie inaczej nazywa, nie mam tego przed oczami) dla przycisku, mozna / trzeba wkleic skrypt?
Kod: Zaznacz cały
#!/bin/bash
#Czyszczenie systemu
# Skrypt usuwający zbędne, zainstalowane pakiety.
sudo apt-get clean
jak to zrobic..?...
licze na wasze wskazowki