jaki Najlepszy Komunikator VoiP wg Was?
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: LXDE
- Architektura: x86
jaki Najlepszy Komunikator VoiP wg Was?
Witajcie,
Skype jak wszyscy wiemy, pod linuksem wideorozmów nie obsługuje, a dodatkowo od tego roku, jak się ma coś na koncie to od każdego połączenia internet<->intenet też skubie kasę. Poza tym fakt, że wersja jest dosyć przedpotopowa w porównaniu do WINa, dyskwalifikuje go z tej konkurencji. Mają linuksa gdzieś to i ja ich mam tam.
Właśnie próbowałem Ekigę, ale przy płaceniu się zatrzymałem, jeśli dobrze rozumiem, chce od razu za jednym zamachem $25 i pogubiłem się ogólnie. Pod WINem używałem GG, całkiem niezła jakość. Kadu tego nie ma.
No i właśnie, co polecacie (i dlaczego)?
Skype jak wszyscy wiemy, pod linuksem wideorozmów nie obsługuje, a dodatkowo od tego roku, jak się ma coś na koncie to od każdego połączenia internet<->intenet też skubie kasę. Poza tym fakt, że wersja jest dosyć przedpotopowa w porównaniu do WINa, dyskwalifikuje go z tej konkurencji. Mają linuksa gdzieś to i ja ich mam tam.
Właśnie próbowałem Ekigę, ale przy płaceniu się zatrzymałem, jeśli dobrze rozumiem, chce od razu za jednym zamachem $25 i pogubiłem się ogólnie. Pod WINem używałem GG, całkiem niezła jakość. Kadu tego nie ma.
No i właśnie, co polecacie (i dlaczego)?
Linux user numer #457448 - Acer Aspire 2930, 2GB RAM, 2x2.0 GHz, Intel GMA 4500MHD
"Nieważne od czego się zaczyna - kończy się zawsze na Debianie"
- skoruppa
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Kontakt:
Iwo, GG? niezla jakosc?
zadowli Cie juz chyba wszystko... no wiec
1. http://openwengo.com/ - bo open
i video
2. http://www.gizmoproject.com/ - bo gtk i daja 12 centow na kazde nowo zarejestrowane konto (dawali ale nie wiem czy dalej daja).

1. http://openwengo.com/ - bo open

2. http://www.gizmoproject.com/ - bo gtk i daja 12 centow na kazde nowo zarejestrowane konto (dawali ale nie wiem czy dalej daja).
-
- Sędziwy Jeż
Właśnie próbuję wykupić Wengo minutki, ale coś mi blokuje kartę z Mbanku i muszę chyba zadzwonić na Mlinię.
Ten Wengophone zrobił na mnie dobre pierwsze wrażenie, ładny interfejs, obsługa innych jak np. jabbera Yahoo... (dla mnie bardzo ważne, wiadomo z jakich przyczyn).
Szkoda, że przy płaceniu na koniec kiedy wyskoczył mi błąd, z angielskiego przeskoczył na francuski. Zrozumieć zrozumiałem, ale nie lubię takich niespodzianek. Nie widzę poczty głosowej i analoga do funkcji "SkypeIn", czyli wewnętrznego numeru telefonicznego. Czyli Skype'owi z Windows'a nadal nie dorównuje.
Jest coś bardziej dopracowanego?
Ten Wengophone zrobił na mnie dobre pierwsze wrażenie, ładny interfejs, obsługa innych jak np. jabbera Yahoo... (dla mnie bardzo ważne, wiadomo z jakich przyczyn).
Szkoda, że przy płaceniu na koniec kiedy wyskoczył mi błąd, z angielskiego przeskoczył na francuski. Zrozumieć zrozumiałem, ale nie lubię takich niespodzianek. Nie widzę poczty głosowej i analoga do funkcji "SkypeIn", czyli wewnętrznego numeru telefonicznego. Czyli Skype'owi z Windows'a nadal nie dorównuje.
Jest coś bardziej dopracowanego?
Linux user numer #457448 - Acer Aspire 2930, 2GB RAM, 2x2.0 GHz, Intel GMA 4500MHD
- bysiek
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 7.10
a co do wengo to zainstalowałem, przetestowałem ale straszna jakość jest, niedość ,że prawie nie da sie rozmawiać bo tak haczy to jeszcze wideo wygląda jakby chciało a nie mogło, nie wiem czy to tak u mnie, łącze mam dobr i na innych mi działa więc nie wiem czy to ten program jest taki kiczowaty?
loin des yeux...pres du coeur
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.04
- Kontakt:
Nie zauważyłem aby kasę pobierało w połączeniach skype - skypeIwo pisze:Skype jak wszyscy wiemy, pod linuksem wideorozmów nie obsługuje, a dodatkowo od tego roku, jak się ma coś na koncie to od każdego połączenia internet<->intenet też skubie kasę. Poza tym fakt, że wersja jest dosyć przedpotopowa w porównaniu do WINa, dyskwalifikuje go z tej konkurencji. Mają linuksa gdzieś to i ja ich mam tam.
Niestety wersja pod linux jest skąpa.
Z niecierpliwością czekam na nową wersje... mam nadzieję, że się jej doczekam....
- bysiek
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 7.10
to daj znać jakbyś coś znalazł bo ja coś nie moge nic odpowiedniego znaleźć, powiem ci, że już testowałem tak:
amsn -video jest (jakość trochę gorsza niż na windzie) ale często się wykrzacza i NIE MA VOICE jest tylko wideo, porażka wg mnie i minus dla autora
wengo-to już pisałem tak jak i wideo tak samo voice porażka, może to wina mojej konfiguracji ale jakość jest poniżej dopuszczalnej, nie słychać prawie nic i wideo przycina
gizmo-ładny program ale nie ma wideo
kopete-napisany pod KDE, na gnomie muli i jest wogóle kiczowaty jak cały KDE bez urazy dla nikogo
starałem się też uruchomić skype 3.0 z wine ale jakoś mi nie idzie choć zrobiłem dokładnie wg poradnika,który jest w internecie (w innym temacie o tym pisałem) tak więc skoruppa naprawdę będę Ci "wdzięczny" za pomoc
bo musze mięc program do rozmowy z dziewczyną z kamerką i voice i tylko to mnie trzyma na windzie jeszcze a ona też nie przekona się do linuxa dopóki nie zobaczy,że wszystko działa
[ Dodano: 26 Marzec 07, 20:03 ]
sluchaj rzeczywiście ekiga ma video ale mam pytanie jak się połączyć z innym użytkownikiem? bo ja tam widzę tylko klawiaturę numeryczną do wybierania numerów??
amsn -video jest (jakość trochę gorsza niż na windzie) ale często się wykrzacza i NIE MA VOICE jest tylko wideo, porażka wg mnie i minus dla autora
wengo-to już pisałem tak jak i wideo tak samo voice porażka, może to wina mojej konfiguracji ale jakość jest poniżej dopuszczalnej, nie słychać prawie nic i wideo przycina
gizmo-ładny program ale nie ma wideo

kopete-napisany pod KDE, na gnomie muli i jest wogóle kiczowaty jak cały KDE bez urazy dla nikogo

starałem się też uruchomić skype 3.0 z wine ale jakoś mi nie idzie choć zrobiłem dokładnie wg poradnika,który jest w internecie (w innym temacie o tym pisałem) tak więc skoruppa naprawdę będę Ci "wdzięczny" za pomoc

[ Dodano: 26 Marzec 07, 20:03 ]
sluchaj rzeczywiście ekiga ma video ale mam pytanie jak się połączyć z innym użytkownikiem? bo ja tam widzę tylko klawiaturę numeryczną do wybierania numerów??
loin des yeux...pres du coeur
-
- Sędziwy Jeż
Skype i tak nadal drożeje, a nas ma gdzieś.
Rzeczywiście coś mi się pomyliło. Ze Skype'a na Skype'a można jeszcze za darmo dzwonić, ale za to:
Jest to ze strony: http://skype.onet.pl/444271,usluga.html niby grosze, ale jednak, poza tym poczytajcie sobie, ile osób narzeka na ich forum, na dziwne naliczanie opłat, jest tego trochę.Od 18 stycznia 2007 roku nasz partner Skype wprowadza nowe ceny za połączenia za pomocą SkypeOut. Do każdej rozpoczętej rozmowy powyżej 5 sek. zostanie dodana jednorazowa „opłata za połączenie”, równolegle z dotychczas istniejącą opłatą za czas trwania rozmowy, pobieraną za każdą rozpoczętą minutę. Opłata dotyczy tylko połączeń SkypeOut, czyli z telefonami stacjonarnymi i komórkowymi, będzie pobierana w walucie jaka jest ustawiona w „Moim Koncie”, niezależnie od kraju, do którego dzwonisz. Rozmowy między użytkownikami Skype nadal pozostają darmowe.
Koszt jednorazowej opłaty dodanej do każdej rozmowy wynosi 0,149 zł netto (0,171 zł z VAT).
takie pytanie, jakiś program obsługuje audio i wideo rozmowy z msn? bo zarówno w amsn i kopete video leci gładko, a z rozmową kicha. niby równolegle skype, ale znowu się coś na 64 wysypało więc pytam, może o czymś nie wiem. Bo z wengo też cyrk nie lada, brak połączenia, jakieś rejestracje aktywacje na forum, cuda niewidy, może przedwcześnie, ale się zraziłem.
pod 7.04 na 64 błąd wygląda tak
przed rebootem działało ;] pakiet libqt-mt-dev nie ma kandydata do instalacji.
mea culpa
i dziwnym trafem static też znowu działa.
pod 7.04 na 64 błąd wygląda tak
Kod: Zaznacz cały
skype: error while loading shared libraries: libqt-mt.so.3: cannot open shared object file: No such file or directory
mea culpa
i dziwnym trafem static też znowu działa.