Skype Mikrofon ... :/
Mi sie udalo poprawnie skonfigurowac na standardowych sterownikach dostepnych w Feisty Fawn. W Volume Cotrol Preferences trzeba zaznaczyc "Capture" a nie tylko "Microphone Capture". Pojawi sie nowa zakladka "Recording" i tam jest juz wszystko oczywiste. Nie mozna zapomniec rowniez o zaznaczeniu "Microfon Inc" zamiast "Microfon Capture" w swtiches. Wszystko pieknie smiga na Alsie.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 7.04
- Środowisko graficzne: Blackbox
- Kontakt:
A mi nadal nie działa. Wykonuję test call, nawijam po usłyszeniu sygnału, ale i tak tego potem nie słysze.Peter85 pisze:Mi sie udalo poprawnie skonfigurowac na standardowych sterownikach dostepnych w Feisty Fawn. W Volume Cotrol Preferences trzeba zaznaczyc "Capture" a nie tylko "Microphone Capture". Pojawi sie nowa zakladka "Recording" i tam jest juz wszystko oczywiste. Nie mozna zapomniec rowniez o zaznaczeniu "Microfon Inc" zamiast "Microfon Capture" w swtiches. Wszystko pieknie smiga na Alsie.

Moje ustawienia:
Zakładka Recording
-dwie dostępne opcje włączone i suwaki przesunięte do góry na maksa (czyli unmute capture i toggle audio recording from Capture)
Zakładka Swtches
wypiszę wszystkie opcje jakie mam i odznaczę te, które są załączone
-Master [x]
-Line-in Capture [ ]
-CD Capture: [ ]
-Microphone Capture [x]
-Mic Boost (+20dB) [x]
-Video Capture [ ]
-Phone Capture [ ]
-IEC958 [x]
-IEC958 Capture [x]
-IEC958 Capture Monitor [ ]
-IEC958 Capture Valid [x]
-Aux Capture [ ]
-Mix [ ]
-Mix Mono [ ]
-External Amplifier [ ]
Pisałeś coś o 'Microfon Inc', ale ja w ogóle nie mam takiej opcji

Zakładka Options
Surround Jack Mode: Shared
Mic Select: Mic1
IEC958 Playback Source: Analog
Mono Output Select: Mic
Channel Mode: 2ch
Przy takim ustawieniu mikrofon w skype mi nie trybi

-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Odp: Skype Mikrofon ... :/
hehe, też się u siebie na Gutsy namęczyłem z tym abym mógł używać mikrofonu.
Rozwiązanie było banalne jakby się mogło wydawać. Wystarczyło w sekcji Opcje zmienić Channel mode na 2ch.
Nie potrzeba było żadnych restartów, nagrywanie dźwięku zadziałało od razu i to zarówno w Skype jak i rejestratorze dźwieku.
Rozwiązanie było banalne jakby się mogło wydawać. Wystarczyło w sekcji Opcje zmienić Channel mode na 2ch.
Nie potrzeba było żadnych restartów, nagrywanie dźwięku zadziałało od razu i to zarówno w Skype jak i rejestratorze dźwieku.
--
Krzysiek
Krzysiek
- Qarturs
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 7.10
- Kontakt:
Ale się rozwinął ten temat
(zakładany na jeszcze staaarym forum
), co do skype to mi nie działał na 6.10. Najprawdopodobniej dla tego że aktualizowałem z wersji 6.06 LTS do 6.10 Edege. A na 7.10 śmiga aż miło nawet można w CSie gadać przez mic 

-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.04
"Rozwiązanie było banalne jakby się mogło wydawać. Wystarczyło w sekcji Opcje zmienić Channel mode na 2ch."
a mógłbyś napisać, gdzie masz te opcje itd, bo w skype przynajmniej u mnie nie ma czegoś takiego jak 2ch itd, ani w preferencjach systemu też nie mogę znaleźć. Plis o prostą odpowiedź, dzięki
a mógłbyś napisać, gdzie masz te opcje itd, bo w skype przynajmniej u mnie nie ma czegoś takiego jak 2ch itd, ani w preferencjach systemu też nie mogę znaleźć. Plis o prostą odpowiedź, dzięki
-
- Piegowaty Guziec
2xClick na głośniczek od regulacji głośności na pasku.
Później sprawdzasz czy masz "Channel mode" w zakładce opcje.
Jeśli nie masz to w tym oknie wchodzisz w menu Edycja->Preferencje i zaznaczasz ptaszek przy "Channel mode". Później w opcjach zmieniasz "Channel mode" na 2ch.
Później sprawdzasz czy masz "Channel mode" w zakładce opcje.
Jeśli nie masz to w tym oknie wchodzisz w menu Edycja->Preferencje i zaznaczasz ptaszek przy "Channel mode". Później w opcjach zmieniasz "Channel mode" na 2ch.
--
Krzysiek
Krzysiek
-
- Piegowaty Guziec
dzięki, juz działa mikroppphonnne w skype, w kadu itd. Ok)
- adami
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 20.04
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86_64
To i ja dołączę sprawdziłem opcje wymienione wyżej i jak nie było głosu tak nie ma na głośnikach słyszę to co mówię ale ten z kim rozmawiam mnie nie słyszy a ja jego bardzo dobrze.
W preferencjach dźwięku konferencje dźwiękowe przechwytywanie dźwięku co nie ustawie ,po klik na testuj wyskakuje błąd a w innych jest ustawione automatyczne wykrywanie a tu tej opcji niema.
np
W preferencjach dźwięku konferencje dźwiękowe przechwytywanie dźwięku co nie ustawie ,po klik na testuj wyskakuje błąd a w innych jest ustawione automatyczne wykrywanie a tu tej opcji niema.
np
Nie można utworzyć testowego łańcucha procesów dla: gconfaudiosrc ! audioconvert ! audioresample ! gconfaudiosink profile=chat
- jakoku2
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 18.04
- Środowisko graficzne: LXDE
- Architektura: x86
Mam to samo, ale głos na skype mam:craz:
EDIT:
EDIT:
adami pisze:To i ja dołączę sprawdziłem opcje wymienione wyżej i jak nie było głosu tak nie ma na głośnikach słyszę to co mówię ale ten z kim rozmawiam mnie nie słyszy a ja jego bardzo dobrze.
np

No właśnie, to jak widać nie tylko mój problem ;/.
U mnie też przy rozmowie testowej wszystko działa pięknie, ale kiedy ktoś do mnie dzwoni, ja go słyszę, a on mnie nie.
Na Windzie też tak miałam, więc o co chodzi? To problem ze sprzętem? Co z tym zrobić?
U mnie też przy rozmowie testowej wszystko działa pięknie, ale kiedy ktoś do mnie dzwoni, ja go słyszę, a on mnie nie.
Na Windzie też tak miałam, więc o co chodzi? To problem ze sprzętem? Co z tym zrobić?
-
- Piegowaty Guziec
Mam podobny problem z dźwiękiem. Przy testowaniu przechwytywania dźwięku (system/preferencje/dźwięk/urządzenia/testuj) ukazuje się komunikat: "Nie można utworzyć testowego łańcucha procesów dla: gconfaudiosrc ! audioconvert ! audioresample ! gconfaudiosink profile=chat". Mam nową płytę ASUS M2A-VM HDMI. Już w tym wątku o podobnej płycie była mowa. Chyba problem jest z odpowiednim sterownikiem do Realtek ALC883 High Definition Audio 6-channell... Wymieniłem kilka dni temu płytę główną. Z poprzednią nie było żadnego kłopotu.
- no mercy
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Witam ludziska. Jestem kolejną osobą która ma problem z przechwytywaniem dźwięku z mikrofonu. Dużo sposobów już zostało przeze mnie wykonanych i nadal niec.
Gnome, karta Creative 5.1
Moje ustawienia:
Gnome, karta Creative 5.1
Moje ustawienia:
Linux for Human Beings ...
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Anatolos pisze:Mam podobny problem z dźwiękiem. Przy testowaniu przechwytywania dźwięku (system/preferencje/dźwięk/urządzenia/testuj) ukazuje się komunikat: "Nie można utworzyć testowego łańcucha procesów dla: gconfaudiosrc ! audioconvert ! audioresample ! gconfaudiosink profile=chat".

Przyłączam się do problemu

Ustawione poprawnieW zakładce nagrywanie ustawiamy dla tej (Przechwytywanie) właściwości głośność na np. pół paska i klikamy ikonkę głośnika i mikrofonu (mają być nieprzekreślone, czyli włączone).
-
- Piegowaty Guziec
- Środowisko graficzne: Xfce
ja miałem podobny problem. Spróbój kombinować z ogólną głośnością capture.
- PreDator666
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Witam,
Przestudiowałem dokładnie wszystkie tutaj zamieszczone porady i jak cisza w skype była tak jest dalej... Była mowa o zmianie "Channel mode na 2ch" a ja mam tylko do wyboru 6ch lub 8ch
Na xp tez mi nie mam dzwieku na skype (mam do wyboru, albo nie slysze a ktos mnie slyszy i na odwrot) - kochany realtek...
Tutaj coś niecoś co mam: Ma ktoś jakiś pomysł?
Przestudiowałem dokładnie wszystkie tutaj zamieszczone porady i jak cisza w skype była tak jest dalej... Była mowa o zmianie "Channel mode na 2ch" a ja mam tylko do wyboru 6ch lub 8ch

Kod: Zaznacz cały
predo@predo-desktop:~$ lspci | grep Audio
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) High Definition Audio Controller (rev 01)
predo@predo-desktop:~$ lspci | grep snd
predo@predo-desktop:~$ lsmod | grep snd
snd_hda_intel 344856 5
snd_pcm_oss 42144 0
snd_mixer_oss 17920 1 snd_pcm_oss
snd_pcm 78596 3 snd_hda_intel,snd_pcm_oss
snd_page_alloc 11400 2 snd_hda_intel,snd_pcm
snd_hwdep 10500 1 snd_hda_intel
snd_seq_dummy 4868 0
snd_seq_oss 35584 0
snd_seq_midi 9376 0
snd_rawmidi 25760 1 snd_seq_midi
snd_seq_midi_event 8320 2 snd_seq_oss,snd_seq_midi
snd_seq 54224 6 snd_seq_dummy,snd_seq_oss,snd_seq_midi,snd_seq_midi_event
snd_timer 24836 2 snd_pcm,snd_seq
snd_seq_device 9612 5 snd_seq_dummy,snd_seq_oss,snd_seq_midi,snd_rawmidi,snd_seq
snd 56996 20 snd_hda_intel,snd_pcm_oss,snd_mixer_oss,snd_pcm,snd_hwdep,snd_seq_dummy,snd_seq_oss,snd_rawmidi,snd_seq,snd_timer,snd_seq_device
soundcore 8800 1 snd
- tarvenka
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.10
- Architektura: x86
ja także miałam problem ze skype bo za nic nie mogłam usłyszec siebie:/
cały dzień kombinowałam różne wersje, aż w koncu doszłam do jednej, sprawnie działającej.
ja także korzystam z GNOME oraz Alsy, a moj dzwięk to nic innego jak zintegrowany z Intela(chyba się zwie Realtek na windowsie?nie jestem pewna). u mnie wygląda to tak- po dwukrotnym naciśnięciu na ikonkę głosnika na pasku, otwiera sie okno z suwakami Alsa mixer - w zakładce Nagrywanie(bo ja mam wersję spolszczoną) mam dostepne pięc rodzai suwaków(właczyłam je sobie poprzez Edycja-->Preferencje w tym okienku)i to są:
1. IEC958 przechwytywanie
2. przechwytywanie
3. przechwytywanie 1
4. przechwytywanie 2
5. digital
załączam obrazek jak to u mnie wygląda,
[ATTACH]905[/ATTACH]myślę że najlepiej objąć to wzrokowo niz tłumaczyć słowami;)
na obrazku nie ejst widoczny suwak digital, uznałam, że on nie ma ąz takiego wpływu na działanie mikrofonu, ale mam go podniesione tak w połowie
cały dzień kombinowałam różne wersje, aż w koncu doszłam do jednej, sprawnie działającej.
ja także korzystam z GNOME oraz Alsy, a moj dzwięk to nic innego jak zintegrowany z Intela(chyba się zwie Realtek na windowsie?nie jestem pewna). u mnie wygląda to tak- po dwukrotnym naciśnięciu na ikonkę głosnika na pasku, otwiera sie okno z suwakami Alsa mixer - w zakładce Nagrywanie(bo ja mam wersję spolszczoną) mam dostepne pięc rodzai suwaków(właczyłam je sobie poprzez Edycja-->Preferencje w tym okienku)i to są:
1. IEC958 przechwytywanie
2. przechwytywanie
3. przechwytywanie 1
4. przechwytywanie 2
5. digital
załączam obrazek jak to u mnie wygląda,
[ATTACH]905[/ATTACH]myślę że najlepiej objąć to wzrokowo niz tłumaczyć słowami;)
na obrazku nie ejst widoczny suwak digital, uznałam, że on nie ma ąz takiego wpływu na działanie mikrofonu, ale mam go podniesione tak w połowie
- PreDator666
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Witam,
Mi udalo sie poprawnie skonfigurowac metada prob i bled w ustawieniu odpowiednik suwakow w roznych pozycjach - to byl jedyny problem w moim przypadku
No ale na szczescie juz wszytko u mnie poprawnie dziala. Oto zrzuty jak ja mam to wszytko ustawione :
http://img392.imageshack.us/my.php?imag ... anuch0.png
http://img155.imageshack.us/my.php?imag ... anuia7.png
http://img255.imageshack.us/my.php?imag ... nu1mr0.png
Thx za pomoc
Mi udalo sie poprawnie skonfigurowac metada prob i bled w ustawieniu odpowiednik suwakow w roznych pozycjach - to byl jedyny problem w moim przypadku

http://img392.imageshack.us/my.php?imag ... anuch0.png
http://img155.imageshack.us/my.php?imag ... anuia7.png
http://img255.imageshack.us/my.php?imag ... nu1mr0.png
Thx za pomoc

-
- Piegowaty Guziec
Po dłuuuuugim kombinowaniu udało mi się pogadać przez skype
Akurat opisane tutaj metody raczej mi nie pomogły ale może moja się komuś przyda:
System -> Preferencje -> Dźwięk -> od góry 4x OSS, domyślne ścieżki miksera - Realtek OSS Mixer
Regulacja głośności HDA Intel Alsa Mixer:
front, front mic boost, mic boost - wyciszone
reszta włączona (off-hook też - co to jest??
)
w opcjach w ogóle nie mam "channel mode"
(wydaje mi się, że te ustawienia mają jednak mniejsze znaczenie dla skype niż OSS w preferencjach)

System -> Preferencje -> Dźwięk -> od góry 4x OSS, domyślne ścieżki miksera - Realtek OSS Mixer
Regulacja głośności HDA Intel Alsa Mixer:
front, front mic boost, mic boost - wyciszone
reszta włączona (off-hook też - co to jest??

w opcjach w ogóle nie mam "channel mode"
(wydaje mi się, że te ustawienia mają jednak mniejsze znaczenie dla skype niż OSS w preferencjach)
-
- Piegowaty Guziec
Mam ten sam problem co napisany w cytacie :/ Mikro nie działa w systemie ani na skype... Mam Ubuntu 8.0.4 i nic z metod typu 2ch czy OSS mi nie pomogły :/ Mam nędzną płyte Asrocka P4VM800 :/ Ratunku i pomocy
adami pisze:To i ja dołączę sprawdziłem opcje wymienione wyżej i jak nie było głosu tak nie ma na głośnikach słyszę to co mówię ale ten z kim rozmawiam mnie nie słyszy a ja jego bardzo dobrze.
np
-
- Piegowaty Guziec
- Środowisko graficzne: Xfce
tak jak pisałem wyżej wszystko zależy od ustawienia urzadzenia do przechwytywania dźwięku w skype. Ja mam tak:
urzadzenie dźwiękowe we: usb device ..... (korzystam z mikrofonu kamerki) - jeśli mic podpięty pod kartę dźwiękową to należy wybrać hw:0 -> Twoja karta dźwiękowa)
urządzenie dźwiękowe wy: SBLive! Value (hw:Live,0)
dzwoni: SBLive! Value (hw:Live,0)
Przy czym mam odznaczoną opcję: pozwól skype automatycznie dostosować poziom głośności. Gdy jest zaznaczone to właśnie przy wykonywaniu rozmowy testowej nie słyszę swojego głosu przy odtwarzaniu i tym samym w rozmowie z innymi. A ha! moja wersja Skype to: 2.0.0.72
To tyle jeśli chodzi o aplikację Skype i jej konfigurację.
Pozostaje jeszcze upewnić się czy przechwytywanie dźwięku w ALSA jest aktywne i nie wyciszone. Można to sprawdzić przez np.: Alsamixergui lub Qamix.
Dajcie znać czy pomogło.
urzadzenie dźwiękowe we: usb device ..... (korzystam z mikrofonu kamerki) - jeśli mic podpięty pod kartę dźwiękową to należy wybrać hw:0 -> Twoja karta dźwiękowa)
urządzenie dźwiękowe wy: SBLive! Value (hw:Live,0)
dzwoni: SBLive! Value (hw:Live,0)
Przy czym mam odznaczoną opcję: pozwól skype automatycznie dostosować poziom głośności. Gdy jest zaznaczone to właśnie przy wykonywaniu rozmowy testowej nie słyszę swojego głosu przy odtwarzaniu i tym samym w rozmowie z innymi. A ha! moja wersja Skype to: 2.0.0.72
To tyle jeśli chodzi o aplikację Skype i jej konfigurację.
Pozostaje jeszcze upewnić się czy przechwytywanie dźwięku w ALSA jest aktywne i nie wyciszone. Można to sprawdzić przez np.: Alsamixergui lub Qamix.
Dajcie znać czy pomogło.