Sieć wifi nie przyjmuje poprawnego klucza
- SIARAP
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 7.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Odp: Sieć wifi nie przyjmuje poprawnego klucza
Ale ty masz linksysa a w tym watku mowa o liveboxie.Spece z telekomunikacji nie podlaczyli laptopa przez wi fi.A co do 7.10 to jak dla mnie to jest na chwile obecna wersja rozwojowa.Z tego co czytalem to niejeden ma problem z gutsym.
Asus P4T ,Intel Pentium 4 1,5 GHz ,256 MB RIMM ,Radeon 9700 ,WDC 80 GB
- leniuch
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.10
- Architektura: x86
- Kontakt:
Podpinam się do tematu, mam laptopa Acer Extensa 5620Z, taką samą kartę broadcom jak w temacie. Gdy jestem u znajomych, nie ma problemu z połączeniem do Liveboxa (klucz WEP). Nie ma problemów z podłączaniem się do sieci niezabezpieczonych.
Kupiłem ruter Linksys wrt54gl, stworzyłem sieć, zabezpieczoną WPA-PSK. Sieć jest widoczna, przy próbie połączenia podaję klucz. Łączy, łączy i nie idzie - dalej woła o klucz, mimo, ze w podaję prawidłowy.
Zmieniłem więc klucz na WEP 128-bit. To samo - dalej nie idzie - woła o klucz, mimo, ze podaję prawidłowy. Ręczna konfiguracja nic nie daje.
Bez zabezpieczeń, łączy się na chwilę i rozłącza.
Kupiłem ruter Linksys wrt54gl, stworzyłem sieć, zabezpieczoną WPA-PSK. Sieć jest widoczna, przy próbie połączenia podaję klucz. Łączy, łączy i nie idzie - dalej woła o klucz, mimo, ze w podaję prawidłowy.
Zmieniłem więc klucz na WEP 128-bit. To samo - dalej nie idzie - woła o klucz, mimo, ze podaję prawidłowy. Ręczna konfiguracja nic nie daje.
Bez zabezpieczeń, łączy się na chwilę i rozłącza.
- dk75
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: inny OS
Było (trzeba skorzystać z szukaj i szukać słowa kluczowego "bcm 43xx").
Firmware Broadcoma z serii 43xx który jest ściagany przez "Menadżer sterowników własnościowych" jest wadliwy i nie pozwala na łączenie się z szyfrowaniem (mi na Acer 5220 nie pozwala nawet z WEP) - trzeba ściągnąć inny frimware. Informacje o tym skąd i jak w odpowiednim wątku - poszukaj (nie pamiętam teraz jego nazwy dokładnie).
Firmware Broadcoma z serii 43xx który jest ściagany przez "Menadżer sterowników własnościowych" jest wadliwy i nie pozwala na łączenie się z szyfrowaniem (mi na Acer 5220 nie pozwala nawet z WEP) - trzeba ściągnąć inny frimware. Informacje o tym skąd i jak w odpowiednim wątku - poszukaj (nie pamiętam teraz jego nazwy dokładnie).
- leniuch
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Dzięki za odpowiedź, ale akurat to za dużo nie pomoże, bo sterowników własnościowych nie używam, tylko własnoręcznie ściągnięte, zainstalowane, tak jak i najnowszy ndiswrapper. Ale jest mały sukces, bo ruszyło po WPA Personal. Na początku było jak z innym szyfrowaniem, ale potem (po dobrych 15 minutach) samo zaskoczyło i jak na razie działa...dk75 pisze:Było (trzeba skorzystać z szukaj i szukać słowa kluczowego "bcm 43xx").
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
spróbuj jeszcze skorzystać z programu WICD (zamiast network managera), u mnie było podobnie, problemy z przyjęciem hasła - wicd pomógł,
tam w tym programie wejdź jeszcze w properties i gdyby defaultowe ustawienia nie pomogły, zmieniaj sobie sterownik karty sieciowej (tam jest ich sporo do wybrania)
tam w tym programie wejdź jeszcze w properties i gdyby defaultowe ustawienia nie pomogły, zmieniaj sobie sterownik karty sieciowej (tam jest ich sporo do wybrania)
- eugene_wolfe
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Kontakt:
A mnie w Gutsym (7.10) dziala wszystko pieknie, bezhaslowo i to na stanadardowym gnome-network-managerze. Korzystam z ndiswrappera, a haslo chyba raz na poczatku wpisalem. Teraz sam znajduje sieci, do ktorych juz sie kiedys logowalem i nie pyta o nic.
Pozdrawiam
--
2+2=4,001 bez 1 tysiecznej
--
2+2=4,001 bez 1 tysiecznej
- zajac76
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.04
- Kontakt:
ja też mam sieć pod liveboxem na viście i xp. postanowiłem spróbować z ubuntu.... no i wykrywał sieć ale jak podawałem klucz WEP to nie chodziło. co pomogło?
a to.....

a więc u mnie już chodzi:razz:
a to.....
domyślne ustawienie jest chyba na 128dk75 pisze:(WEP 64bit, klucz HEX) ha?

a więc u mnie już chodzi:razz:
- leniuch
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
U mnie śmiga (jak już wcześniej napisałem, że użyłem WPA PSK) i jest ok. Nie wiem czemu na początku krzyczało, czy to WEP (64 czy 128)...na WPA tez krzyczało, ale w końcu poszło.....samo 

-
- Piegowaty Guziec
A u mnie w druga strone. Pierwsza siecia do ktorej sie logowalem byla siec WPA-P i wszystko poszlo sprawnie. Natomiast jak probuje sie podpiac do drugiej sieci WEP livebox to juz nie idzie...
-
- Piegowaty Guziec
sprobuj tak jak kolega (WEP 64bit, klucz HEX) powinno działac , u mnie działało 

-
- Piegowaty Guziec
I jak? Rozwiązał ktoś ten problem?
- figa
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 11.04
ja mam na laptopie jakąś kartę Intel Pro Wireless 4965 AG i to samo wykrywa sieci ale nie przyjmuje poprawnego klucza WEP i nie łączy z internetem
co z tym zrobić
Jak podłączyłam dongla z neostrady to połączyło bez problemu

Jak podłączyłam dongla z neostrady to połączyło bez problemu
Temat rozwiązany - dodaj do tematu [solved] za pomocą zaawansowanej edycji pierwszego wpisu wątku.
- borys.jr
- Piegowaty Guziec
Gdzie zmienić szyfrowanie na 64bit, klucz hex? network manager wyświetla mi tylko opcje 128, 40/128, LEAP...goddeath pisze:sprobuj tak jak kolega (WEP 64bit, klucz HEX) powinno działac , u mnie działało
już od wieków próbuję podłączyć laptopa przez WiFi pod livebox. Wszystkie sieci niezabezpieczone łapię bez problemów. Dodam, że kolega w domu próbował i złapał od razu bez zmieniania ustawień szyfrowania.
- figa
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 11.04
Ja w końcu to zawsze po instalacji systemu zmieniam network managera na wicd bo z wicd nie mam już takich problemów. ( jest w repo ) a kiedyś to właśnie mi pomogło.
Temat rozwiązany - dodaj do tematu [solved] za pomocą zaawansowanej edycji pierwszego wpisu wątku.
- dk75
- Przebojowy Jelonek
borys.jr@ - masz WiFi na kościach BCM?
Linux Mint Debian Edition x86_64/2.6.39, Conky 1.8.0, Xorg 7.6/1.10.4 - GNOME 2.30.2, nVidia 285.03
Lenovo T61p, HITACHI HTS722010K9SA00 100GB, ST9250827AS 250GB
http://linuxcounter.net/user/483055.html
- borys.jr
- Piegowaty Guziec
Jestem noga, jeśli chodzi o dane techniczne więc nic mi to nie mówi
ale skoro tak uważasz, to protestować nie będę. Mój laptop to Compaq 615, jeśli coś Ci to podpowie, typowa maszynka do pisania
Problem rozwiązany, zresztą chyba na tym drugim wątku też subskrybowałeś więc już wiesz :0 Dzięki za dobre chęci.

- dk75
- Przebojowy Jelonek
Ah, BCM...
No cóż. Z tym to jest totalny mętlik. lspci czy hwinfo czy nawet dmesg podaje, że chip jest BCM4311 a jednym działa od ręki na starym firmware z systemu (bcm43xx lub b43), innym dopiero po ściągnięciu najnowszego b43-fwcutter, innym pomagają dopiero drajwery z Windows (NDISWrapper) a inni mogą tylko bez kodowania używać i nic im nie pomaga.
A wszystko to pod plakietką jednego chipa BCM4311 (różnią się rewizjami i firmwarem i kombinacje są zarąbiste).
Z Atherosem jest lepiej - jak dany chip już gdzieś ruszy to nie ma prawa w innym komputerze nie działać.
PS: z chipami IntelPro też są problemy - sterowniki dla Linuxa są badziewne
No cóż. Z tym to jest totalny mętlik. lspci czy hwinfo czy nawet dmesg podaje, że chip jest BCM4311 a jednym działa od ręki na starym firmware z systemu (bcm43xx lub b43), innym dopiero po ściągnięciu najnowszego b43-fwcutter, innym pomagają dopiero drajwery z Windows (NDISWrapper) a inni mogą tylko bez kodowania używać i nic im nie pomaga.
A wszystko to pod plakietką jednego chipa BCM4311 (różnią się rewizjami i firmwarem i kombinacje są zarąbiste).
Z Atherosem jest lepiej - jak dany chip już gdzieś ruszy to nie ma prawa w innym komputerze nie działać.
PS: z chipami IntelPro też są problemy - sterowniki dla Linuxa są badziewne

Linux Mint Debian Edition x86_64/2.6.39, Conky 1.8.0, Xorg 7.6/1.10.4 - GNOME 2.30.2, nVidia 285.03