HP PSC 1510 - jakość drukowania

Tylko tematy nie mieszczące się powyżej.
neth
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 7.10

HP PSC 1510 - jakość drukowania

Post autor: neth »

witam!

mam taki problem: posiadam zainstalowana w systemie drukarke hp psc1510 na sterowniku hpijs
i niby wszystko jest ok tylko, ze jakosc druku jest beznadziejna. W cupsie mam ustawione max parametry dla tego urzadzenia a gdy probuje zrobic wydruk np. strony z firefoksa albo dokumentu z open office czy acrobat readera, druk ma obciete wszystkie polskie ogonki, wykropkowane pola doly tabelek ze stron itp. nie jest to na pewno problem tuszu bo pod windowsem wszystko dziala dobrze :? moze trzeba do tej drukarki zainstalowac jakis inny sterownik? (poza ustawieniem max parametrow na stroce CUPS-a nic z nia nie robilem byla wykryta automatycznie przy instalacji systemu) albo gdzies ja indziej ustawic? Rzecz ma miejsce na Kubuntu 7.10

pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator
Wersja Ubuntu: 20.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Odp: HP PSC 1510 - problemy z jakoscia drukowania

Post autor: mario_7 »

Po pierwsze - usuń zakazane słowo z tytułu tematu - szczegóły w regulaminie. ;)

Przy drukowaniu Firefoksie sprawdź właściwości drukarki - może marginesy są za małe. W innych programach też zwróć uwagę na marginesy.
Odnośnie innych ustawień - brak ogonków to raczej nie kwestia sterownika, a raczej dokumentu/programu.
neth
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Odp: HP PSC 1510 - problemy z jakoscia drukowania

mario_7 pisze:Po pierwsze - usuń zakazane słowo z tytułu tematu - szczegóły w regulaminie. ;)
wybacz gdzies mi to musialo umknac jak pisalem watek - juz poprawilem :)
mario_7 pisze:Przy drukowaniu Firefoksie sprawdź właściwości drukarki - może marginesy są za małe. W innych programach też zwróć uwagę na marginesy.
Chyba nie bardzo. Nie mam tu na mysli obcinania wydrukow na koncach stron badz po bokach ale niewypelnianie w samym srodku strony scian tabelek czy linii prostych o grubosci 1px jak sa grubsze to juz jest ok - wyglada to tak jakby drukarka robila wydruki z ustawieniami na min jakosci i max predkosci a jest dokladnie na odwrot :-? w OOo i AR konsekwentnie obcina polskie ogonki i doly liter w kazdym zdaniu. Marginesy mam wszedzie ustawione na domyslne w firefoksie nawet je zwiekszylem zeby wydruk byl ladniejszy..
mario_7 pisze:Odnośnie innych ustawień - brak ogonków to raczej nie kwestia sterownika, a raczej dokumentu/programu.
A co dokladniej masz na mysli? :)
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator

Odp: HP PSC 1510 - jakość drukowania

W ramach testu uruchom system z LiveCD, dodaj drukarkę i każ coś wydrukować.
neth
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

wydrukowalo dobrze... o dziwo strone testowa z cupsa tez wydrukowal bardzo ladnie ale z programami dalej jest lipa :/ da sie cos z tym zrobic czy trzeba przeinstalowywac polowe systemu? :/
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator

Przy drukowaniu z OpenOffice z LiveCD są problemy?
Może to wina fontów?
nodek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04

Post autor: nodek »

"For basic printing functionality use the HPIJS driver . For advanced functionality such as printer status, maintenance features, scanning and photo card unload use the HPLIP driver (which includes HPIJS)." - skopiowane ze strony http://linuxprinting.org/

Ściągnij sterownik HPLIP, powinno być ok.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”